Najdi forum

Napad panike, tesnobe ali kaj?

Pozdravljeni!

 

Ne vem, na koga naj se obrnem, zato bom kar poskusila tukaj. Prosim, če mi lahko pomagate dognati, kaj se dogaja z menoj in kako si lahko pomagam.

 

Naj opišem mojo situacijo. Predvsem zadnje štiri dni je obupno. Vsak dan sem doživela tole: zelo na hitro sem prišla v veliko sapo, začelo me je kar dušiti, lovila sem zrak. Prav stiskalo me je v prsih. Cela sem postala mokra, prepotena. Omotica me je, koncentracija je padla in dobila sem suha usta, postala sem zelo žejna.

Kaj je to? Ali gre za napad panike? Motnja? Ali napad tesnobe?

 

Naj še povem par stvari: že nekajkrat se mi je tako zgodilo, vendar zelo redko, mogoče enkrat v dveh tednih. Zdaj je pa tole že kar prehudo. Je pa res, da so me do takšnega stanja privedle zelo negativne misli in strahovi, ali kako naj temu rečem… V teh dneh je bilo krivo to, da sem morala iti nekam, kamor sprva nisem nameravala, niti ni bilo nujno, a so me potem prisilili. To je v meni vzpodbudilo sila negativna čustva in odpore. Posledica je bila takšno stanje pri meni, kot sem že opisala.

 

Zdaj se kar bojim, kdaj bom spet dobila takšen napad. Mi lahko prosim daste kakšen nasvet, kako naj se jim izognem ali pa vsaj kako naj se potem rešim ven iz njih?

Npr. enkrat, ko bi morala iti žagati drva na sekular, kar sem sicer že večkrat počela, me je iznenada začelo dušiti, postala sem hudo žejna… Priznam, da me je hudo presenetilo. Enostavno potem nisem mogla delati, pustila sem…

Ali pa npr. danes zjutraj, ko sem se nameravala z očetom nekaj pogovoriti, sem spet staknila takšen napad: hlastanje za zrakom, popolnoma prepotena in huda žeja.

Zakaj se mi to dogaja? Kaj naj naredim v takšnih primerih?

 

Samo še tole naj povem: zdravim se za depresijo od junija letos, jemljem tablete Ecytara 10 mg. Sicer pa moram jemati tudi tablete Vimpat, po preboleli Anevrizmi v možganih in zaradi nekakšnih epileptičnih napadov, te pa že jemljem nekaj let.

 

Upam, da mi boste pomagali doumeti, kaj se dogaja z menoj.

Hvala že vnaprej,

 

lep pozdrav

Pozdravljeni,

razumem vašo zaskrbljenost in težave, s katerimi se soočate, so resne in zahtevajo pozornost in skrb. Simptomi kot so težave z dihanjem, stiskanje v prsih, omotica in suha usta lahko kažejo na različne možne vzroke, vključno z anksiozno-depresivnimi motnjami, stresom, stranskimi učinki zdravil ali kombinacijo teh dejavnikov. Kaj več vam težko povem, saj ne poznam podrobnosti vašega stanja in situacije.

Za lajšanje simptomov si lahko pomagate z redno telesno aktivnostjo, uravnoteženo prehrano, sprostitvene tehnike in meditacija. Učenje tehnik dihanja in drugih sprostitvenih pristopov lahko pomaga pri obvladovanju simptomov anksioznosti in panike.

Po drugi strani pa je za trajno olajšanje in resnično razrešitev simptomov ključnega pomena razumevanje in obdelava globljih vzrokov za vaše težave. Psihoanalitična psihoterapija lahko omogoči raziskovanje vaših miselnih vzorcev in čustvenih stanj, da bi razrešili globoko zakoreninjene konflikte, travme in druge težave. To delo lahko vodi do globljega razumevanja sebe in vaših zavestnih in nezavednih reakcij, kar lahko na dolgi rok omili ali celo odpravi vaše simptome.

Pomembno je, da si priskrbite ustrezno podporo, ki vam lahko pomaga pri tem procesu. Res je možno, da so vsaj delni vzrok za vaše težave stranski učinki zdravil, zato bi bilo smiselno, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam je zdravila predpisal. Za globlje raziskovanje vaših psihičnih globin pa vam priporočam obisk psihoanalitične psihoterapije.

Vam želim veliko moči in poguma na vaši poti!

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljena,

mogoče bi bilo vredno premisliti, ali so zaradi uvajanja novih zdravil za depresijo možni takšni stranski učinki? Marsičesa pri zdravniku ne izvemo, jaz sama sem imela zaradi AD res močne stranske učinke, ki pa se niso pokazali takoj, niti mi noben zdravnik ni rekel, da je to lahko od zdravil. Imela pa sem tudi odtegnitev pri prekinitvi z njimi.

Vse dobro.

New Report

Close