Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Napad hitrega bitja srca

Napad hitrega bitja srca

Pozdravljeni.

Leta 1997 so mi naredili ablacijo AV nodalne tahikardije.Uspešno.Ostale so ekstrasistole.

V zadnjih letih se mi pojavlja kratkotrajno hitro bitje srca.Prej mogoče na pol leta,v zadnjem času pa na mesec dni.

Pregled pri kardiologo z UZ srca brez posebnosti.

V terapiji uporabljam Ormidol 25mg ter preparat magnezija.

Občasno pijem alkohol ter kavo.

Obračam se na Vas ker sem v skrbeh zakaj se je po takšnem dolgem casu spet pojavklo hitro bitje.

Hvala za odgovor.

Lp

Spoštovani

Več dejavnikov lahko prispeva k ponovnemu hitremu srčnemu utripu.

Po ablaciji se lahko pri nekaterih bolnikih pojavijo nove aritmije, kot je atrijska fibrilacija ali druge oblike SVT. Lahko se kažejo kot palpitacije ali občutek hitrega srčnega utripa.

Omenili ste, da se vam pojavljajo ekstrasistole (prezgodnji srčni utripi), ki lahko povzročijo občutek trepetanja ali preskakovanje utripov. Ti so pogosto benigni, včasih pa so lahko povezani s tesnobo ali povečanim vnosom kofeina.

Uživanje stimulansov, kot sta kofein in alkohol, lahko poslabša palpitacije in aritmije. Zmanjšanje teh snovi lahko pomaga ublažiti simptome.

Magnezij igra ključno vlogo pri delovanju srca in med jemanjem dodatkov z magnezijem je nujno zagotoviti, da so ravni ustrezne in uravnotežene z drugimi elektroliti, kot sta kalij in kalcij.

Ker vaš ehokardiogram ni razkril nobenih nepravilnosti, bi mogoče potrebovali dodatne preiskave, npr. 24-urni Holterjev monitor lahko pomaga zajeti občasne epizode hitrega srčnega utripa med vašimi dnevnimi aktivnostmi.

Če so epizode redke, je lahko monitor dogodkov koristen za beleženje vašega srčnega ritma, ko se pojavijo simptomi.

V nekaterih primerih je lahko »elektrofiziološka študija« upravičena za natančnejšo oceno električnih poti v vašem srcu.

Prepričajte se, da so vaša trenutna zdravila primerna za obvladovanje vaše zgodovine tahikardije in morebitnih novih simptomov.

Zmanjšanje vnosa kofeina in alkohola lahko pomaga zmanjšati pogostost palpitacij.

Ker lahko stres sproži aritmije, je lahko koristno vključiti sprostitvene tehnike ali jemanje blagih pomirjeval.

LP

Pozdravljeni,Hvala za odgovor.

Zanima me kaj bi vi naredili v mojem slucaju razen 24 urni ekg.

Prosim za nasvet.

Star sem 51 let.

Lp

Odgovor na objavo uporabnika
Bojan802, 18.11.2024 ob 12:45

Pozdravljeni,Hvala za odgovor.

Zanima me kaj bi vi naredili v mojem slucaju razen 24 urni ekg.

Prosim za nasvet.

Star sem 51 let.

Lp

Težko vam svetujem razen kar sem že napisal, izogibanje stimulansom kot sta alkohol in kava ter izogibanje stresu. Če se stanje ne izboljša, se bo treba obrniti na zdravnika/kardiologa. Mogoče spremeniti zdravilo.? Za akutne napade tahikardije (če so res hudi in dolgotrajni) obstajajo prav tako zdravila za ustavitev napadov.

LP

Hvala za takojsnje odgovore.

Napadi so se pojavili zadneji cas na mesec dni ,trajajo dobrih deset sekund cutim ko neki krč v predelu srca.

Kardiologa obiscem enkrat letno.

Ablacijo mi je naredil prof.Rakovec.

Kave pijem do 3x dnevno.

Alkohol pa obcasno saj malo sprosca.

Je atenolol ali sedaj ormidol zastarelo zdravilo?

Še enkrat Hvala.

Lp

Spoštovani,

Čeprav so se pojavila nova zdravila z izboljšanimi profili varnosti in učinkovitosti, atenolol/ormidol ni nujno “zastarelo” zdravilo. Še vedno se uporablja, vendar pa se lahko nekateri strokovnjaki odločijo za alternativne možnosti zaradi potencialnih stranskih učinkov ali specifičnih kliničnih potreb posameznikov. Na primer, nekatera nova zdravila ponujajo boljše rezultate pri določenih bolnikih ali imajo manj stranskih učinkov. Svetujem posvet pri izbranem kardiologu glede ev. zamenjave zdravila.

LP

New Report

Close