Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami nanizanka Tihi zločin

nanizanka Tihi zločin

Vsako nedeljo zvečer že nekaj tednov zaporedoma spremljamo nanizanko Tihi zločin na Kanalu A in sicer okoli 21.30 ure. Nanizanka je nastala po resničnih dogodkih gluhe Sue Thomas, ki se je zaposlila v eni najbolj strogih služb v FBI v Washingtonu.

Gluha Sue je obiskovala slišečo šolo, diplomirala in svojo srečo preizkusila v službi FBI, kjer so hitro izkoristili njen izjemni talent branja z ustnic tudi na daljavo in na povečanih posnetkih.
Čeprav je nanizanka Tihi zločin na prvi pogled prirejena bolj za slišeče, je toliko bolj pomembna zato, ker daje glavno vlogo in prednost tudi gluhim, ki se tako enakovredno vklopijo v televizijske serije.
Pes Levi je pomočnik za gluhe. Tovrstni psi so nekaj vsakdanjega kot psi za slepe, le s to razliko, da pes sliši in posluša namesto gluhe osebe. Takšni psi so šolani. Njihovo šolanje pa ni poceni, saj so stroški visoki. Zlati prinašalec Levi, ki ga vidimo na TV pa ni le edina vrsta psov, ki pomaga gluhim; poleg njih so zelo primerni tudi nemški ovčarji, labradorci in nekatere manjše pasme psov. Žal v Sloveniji še nimamo takšnih psov.

33 – letna Deanne Bray je poleg Marlee Matlin še ena gluha igralka, ki uspešno nastopa v televizijskih oddajah oziroma serijah. Na prvi pogled malokdo opazi, da je igralka tudi resnično gluha, kar ni opaziti v nekaterih prizorih. Mogoče bi zato morali malo »okregati« ustvarjalce nanizanke, naj se spomnijo, kako gluhi v resnici spremljajo slišeče sogovornike.

Malokdo ve, da je v ZDA kar 28 milijonov gluhih in naglušnih, kar predstavlja 10% celotnega prebivalstva, zato je ta nanizanka toliko bolj pomembna za ameriške gledalce.

Vse pohvale Kanalu A, da je to nanizanko uvrstil v program.

Škoda,ker ne bom mogla gledati nadaljevanka Tihi zločin,ker nimam kanal A.
Ali bo kdaj na Pop tv.

Lep pozdrav!

Ne vem, in tudi ne verjamem, ker Kanal A spada pod isto streho kot Pop TV.

Ja, nadaljevanka je čisto v redu. Kje pa so gluhi na tv v Sloveniji razen Prisluhimo tišini? Pa še ta je dolgočasna.

P.S. Ali si Trenja upajo narediti okroglo mizo z gluhimi?

Če mislite, da morajo biti gluhi na oddaji Trenja, zakaj ne sami predlagate?

Kdor hoče videti mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Ker se je treba za večino oddaj na pop tv prijaviti preko telefona (lep primer je Lepo je biti milijonar, na katero bi se rad prijavil, pa je treba osebno poklicati tja, po pošti pa ne gre)! Če bi imeli številko tipa 01 1234567, bi morda še dovoli, imajo pa tisto zagamano 090 1234

Zadnji del nanizanke je bil včeraj…tako da mi je kar žal, da ne bom več videla Tihi Zločin. Ta glavna igralka mi je bila pri srcu… 🙁

Ej h2o,pametna ideja,da bi bili v “Trenji” tako da pokažimo slovenskem svetu kaj nam gluhim žuli……
Bravoooo..
Prvi korak je treba vzpostaviti stik z voditeljem teh odaj…kaj pravit?!

Jaz sem nadaljevanko gledala poleti leta 2007, mislim pa, da so jo prikazovali že enkrat prej. Ali kdo ve, če jo bodo kdaj ponavljali??!!

Jaz pa mislim da se lahko prijaviš po mailu. VEs slišeči svet ga uporablja. Ali pa se spraviš tja osebno. Pa razložiš da ne moreš poklicati ker pač ne slišiš odgovorov. Ali pa to narediš preko slišečega kolega. Možnosti so, le izbrati moraš.

Zanimivo kaj vas trenutno zanima.
Nanizanke na TV.
Sam TV zelo malo gledam, ker življenje ni v TV in v poneumljajočih zaslužkarskih ZDA-filmih.
Imam pač ogromno drugega, kar je pomembnejše.
Če drugo ne, se pogovarjam z ženo in otroci, ali pa grem na vrt ali kaj preberem ali pa grem po obiskih k prijateljem ali na sprehod. Ali pa kaj študiram.
Gledat nanizanke? Priznam pa, da sem gledal par nanizank od nekega House invalida. Cinika in zagrenjenega. Pa se neke bebave posiljene teme vlekli ven in iz nič delali vesolni problem. Vsebina je bila nula, zgolj zanimiv način. Pa sem nehal. Izguba časa.
Življenje ni pred TV in v TV zame.
Vse čepi pred TV. Ni več družabnosti.
Ne vem zakaj se naj ne bi dalo v SLO kupit takega psa in ga dresirati?
Vse je vprašanje denarja. Če sam financiraš se ziher da, če pa čakaš zavarovalnico, se pa ne da. Smo ravno nekje brali da niti za normalen voziček paraplegiku nočejo več dat iz zavarovalničine malhe. Pa bi za dresuro psa.
Kost efekt?
Po mojem premajhen da bi šla zavarovalnica v to.
Pes verjetno sliši avto, če kdo zvoni pri vratih ali trka, Morda celo prepozna znamko in letnik avtomobila ali tip agregata ki ga poganja. Dizel?
Dobro, lahko celo različno laja in se različno obnaša ob različnih zvokih, ni pa isto, kot da bi slišali.
Nekje je pred leti pisalo, da so tipi dresirali pse in je pes ponal vsaj sto različnih besed. Ne vem pa ne, če bi znal reagirati na sto različnih načinov.

Smo v eri elektronike in računalnikov.
Tehnika dela čudeže. In verjetno nas na večino tega kar delajo ti psi lahko opozori elektronika. Preko vibracij, svetlobe ali pa celo zapisa na monitorju npr dlančnika.
Počakajmo in če bo kakšen podjetnik videl donosno tržno nišo (beri profit zase, ne pa korist za bližnjega), bomo to videli (kupili?) na policah.

Mene je bolj zanimala ves čas tehnika učenja odčitavanja z ustnic. Kako se amerigosi učijo, da imajo lahko tako dobre rezultate?
Ko sem sam to potreboval, kot odrasel oglušeli, sem skoraj pomotoma prišel na polurno enkrat tedensko vadenje odčitavanja?
Zgolj naključno. In nisem se navadil zadovoljivo.
Tu je zame problem. Učenje razbiranja z ustnic.
Ne pa pasma oz spol slišočega psa.

Neverjetno, kako se ljudje razlikujemo v sistemu vrednot – kaj je za nekoga pomembno oz zanimivo.
Zame so npr te nanizanke vrhunec zaslužkarsko usmerjenega bebavljenja folka.
Pa kaj bi pisal, se bo spet robert pojavil s svojimi zgodbami o češplicah za 1 evro za kilo v avstriji in podobno.
Ras zanimivo in človeka vredno življenje pred ekrani. Nadaljujte.

Ja še to. Ne morem verjet da če se lovi pop se ne lovi kanal a. Tu je zgolj nek tehnični hakel.
Mi tud nismo lovili teh dveh postaj, sedaj pa ju dobimo preko satelita z dekoderjem.
Tehnika in spet tehnika.

Mogoče se kaj najde na spletu, samo brez podnapisov verjetno? Pa mogoče bi kdo tu objavil link, ali pa ima kdo celo shranjene videokasete:-)?

Neke ponovitve so bile lani ali predlani, tako da je težko reči, kdaj bo spet kaj.

LP!

mag. Petra Rezar

Kaj vi mislite o tem??

http://www.pozareport.si/?Id=zanimivosti&View=novica&novicaID=8251

Ta nanizanka je tut men zelo prirasla k srcu. Zlasti Deanne Bray [Sue Thomas] in Yannick Bisson [Jack Hudson]. Zelo lepo prikazuje koliko več se morajo gluhi ljudje truditi, da dosežejo nek cilj.

Jaz imam shranjene kasete, sem snemala in tudi na DVD-ju imam, vendar tu brez podnapisov… zelo rada si jo večkrat ogledam in se je ne naveličam, tudi čez nekaj let si jo bom lahko ogledala in verjamem, da bom postala nostalgična 🙂 .

Pri seriji se je mogoče naučiti tudi nekaj kretenj in sem se jih z veseljem… zelo rada pa bi znala celoten znakovni jezik, kar upam, da ga bom nekega dne… in tudi branja z ustnic – vse to navdušenje sem dobila zaradi te nanizanke [sama nisem gluha].

Meni je pa zelo prirasla k srcu sinoči neka konoba pri puli, nekaj kot valdenbenk al tak je ime kraju, sem jo komi najdu ko je skrita zraven enga marketa, ma se je splačalo!! Mljask!.
Ma take dagnje, pedoči, tačrne školjke, da me je skoro kap. Ne neke suhe pretrgane manekenke, ampak velike, mastne plodne školke. Za dol past. In pocen je blo. Pa pravjo da je povsod na hrvaškem drago.
Ja zelo mi je prirasla k srcu ta konoba zraven marketa. Mi jo je svetoval en prjatelj.
Sem jo posnel v svoje možgane in si bom še čimvečkrat zavrtel ta film. Kot igralec seveda. In kako prjazni so bli. So nas častili z nekimi miškami, miheljnu ki je vozil so dal kavo gratis.
Ja, še so prjazni ludje, tud čez sotlo.

Saj res, za take ki ne berete med vrsticami:

Kaj je namen miheljnovega posta? To da se ne zabubljate slepo v neke nanizanke, v TV, pa raznorazne ameriške bluzeče filme, al pa prenos nekih klamf kot je npr zdaj v pekingu.

To ni vaš rial lajf.
Treba je it na sprehod, v hribe, nabirat gobe, it v kako dobro ošterijo, v moravske toplice na radgonski sejem in tak.

Ne pa čičarija pred TV in gledat kojekakve ezmeralde, gluhe in slišoče.

Ma kaj vam amerigosi vse prodajo!!

Je ponovno na sporedu na kanalu A, prvič je bila ta petek v zgodnjih popoldanskih urah. Vsekakor si zasluži pozornost.

LP!

mag. Petra Rezar

sam sem rad gledal Tihi zločin…pa mi je glasba ki se je predvajala na koncu ( ko so se kazala tist abesedila o režiserju igralcih in te zadeve) tako prirala k srcu pa me zanima če kdo slučajno ve nasslov…povsod jo iščem pa je še nisem našel…….umrl bi zanjo…tako lepa nežna skladba da gre vsakemu v ušesa =)

Ne bi vedela, katera glasba je, mislim pa, da se videokaseta lahko izposodi na rtv Slovenija, z doplačilom ali pa ima kdo od forumovcev kakšen video …

Lp

mag. Petra Rezar

New Report

Close