Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Nanizanka Naša Mala Klinika, ponedeljek 5.12.2005

Nanizanka Naša Mala Klinika, ponedeljek 5.12.2005

Čudi me, da ni odprte še nobene teme na včerajšnjo nanizanko Naša Mala Klinika. Sam sem ogorčen nad tem, kako so predstavili to bolezen in še huje, bolnike. Kako si lahko nekdo dovoli, da se javno norčuje iz bolezni, ki sploh ni nedolžna? Kako lahko nekdo javno označi bolnike za hipohondre, zombije?! Sam sicer nimam te bolezni, jo imamo pa v družini in vem, kakšne posledice ima lahko ta bolezen. Zato sem bil včeraj tako jezen na urednike NMK, da sem hotel lastnoročno poiskati slavnega Đurota in ga spraviti v obdobje počivanja v bolnici za nekaj časa.

Predlagam vam, da poskušate po pravni poti stopiti na prste urednikom NMK in jih malo prizemljiti. To namreč ne pelje več nikamor.

Kakšno je vaše mnenje o tem?

Lep večer vam želi

Stigmata

Spoštovani,

pridružujem se vašemu ogorčenju. Vsebino nanizanke sem doživela kot nedopustno žaljenje človeškega dostojanstva bolnikov in me je povsem osupnila. Na to provokacijo se je Društvo dolžno odzvati.

Kaj ste občutili drugi?

Pozdravljam vas,
Veronika

Spoštovani!

Tudi jaz sem zelo ogorčena nad takšnim norčevanjem iz bolnikov, saj sama trpim za tako oz. podobno boleznijo, ki resnično ni nedolžna ampak nam močno otežuje življenje. Smo prej deloholiki kakor hipohondri, saj nas je večina bila do izbruha te bolezni, izjemno marljiva in vestna svojemu delu.
Mislim, da je skrajni čas, da naredi društvo in naša predsednica odločilen korak za seznanjenost ministra o bolezni oz. njenem zapostavljanju.
Predstavljajte si, kaj se lahko v resnici dogaja za našim hrbtom, ko zapustimo ordinacijo.
Mislim tudi, da bi se nam POP TV pred naslednjo nanizanko moral javno opravičiti.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Prvo sem mislila odpreti temo, potem sem si premislila, kajti, škoda mi je to malo energije, ki jo premorem, zapraviti na jezo… Seveda sem tudi sama ogorčena in prizadeta nad vsebino in nad dejstvom, da se nekdo norčuje iz naše bolezni! Toliko se trudimo, da bi javnost seznanili z resnostjo in naravo naše bolezni, in potem jo nekdo v eni polurni odaji predstavi na en tako ponižujoči način! Žalostno! In kako naj potem pričakujemo, da nas ljudje jemljejo resno?!? Sem za, da vsi “zombiji” dvignemo svoj glas proti taki javni blamaži!

Lp!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Mogoče bi bilo smiselno , da se napiše neka argumentirana kritika in se pošlje na POP TV in Delu in drugim časopisnim hišam. Kritika pa bi se objavila tudi na spletni strani.

Sem za to, da se k tej stvari pristopi čim manj čustveno, ampak da se čisto razumsko utemelji kakšno je naše stališče do omenjene oddaje.

Meni se zdi ključen problem oddaje norčevanje iz naših bolezenskih znakov.

Pošlji oblikovano (06-12-05 20:40)

Popolnoma se strinjam z Matejem. Čeprav je škoda že narejena, ne smemo dovoliti, da na tem ostane.

Matej pravi:

“Meni se zdi ključen problem oddaje norčevanje iz naših bolezenskih znakov.”

Točno! Saj jaz prva imam zdrav smisel za humor in se pogosto sama pohecam na svoj račun, ampak, vse ima svoje meje. To kako so prikazali bolnike z SKU je nedopustno, ponižujoče in nasploh precej neokusno.

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Se strinjam z vsemi, najbolje je, da damo na POP tv oz. pišemo uredniku razvedrilnega programa. Seveda lahko pa tudi objavimo v časopisu.

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Pismo, ki je prispelo na moj e-naslov:
(copy – paste)

Tudi mi smo gledali Našo malo kliniko, tako kot vsak ponedeljek. Moram reči, da sem jaz na začetku gledala na to kot parodijo na brezbrižnost stroke do bolezni, saj se norčujejo iz vseh zdr. delavcev. Medicinske sestre so že na začetku baje protesirale, ker jih prikazujejo v takšni luči, jaz pa sem jemala to samo kot komedijo.
Bolnike s SKU pa so res spremenili v nekakšne degene, kar gre res čez vse meje! Je pa res tudi to, da se nam verjetno ne bi zdelo tako kruto, če ne bi imeli že sicer probleme z ignoranco te naše bolezni.
Sinova sta bila takoj čisto zaprepaščena. Starejši sin mi je nekajkrat rekel celo, če jih bomo tožili, ker se tako norčujejo iz nas.
Jaz mislim, da je najmanj, kar moramo od njih zahtevati, da se nam javno opravičijo – najbolje pred naslednjo oddajo, saj je zelo gledana! Mož je celo menil, da bi morali zahtevati opravičilo v oddaji 24 ur, vendar marsikdo poročil ne gleda, ali pa jih gleda na prvem programu, kot napr. jaz, ko je NMK, pa preklopiš pač na POP.

Želim ti, da si narediš čim lepši dan, kljub tako turobnemu in duhomornemu vremenu.

Lep pozdrav,
Bojana!

Veronika,

se strinjam z vsem kar ste napisali Bojani! Kot se tudi strinjam, da nam dolgujejo opravičilo! Zanima me, če boste vi tako prijazni ( ali kdo drug ) in jim poslali “diplomatsko noto” ( da se malo pohecam )?!?

Še naprej vam želim lep in čimbolj prijeten dan.

http://deteljica.moj-album.com/

Ups, malo pomote (ker je to pismo pisala Bojana meni in ne obratno), a nič ne de.
Vodstvo Društva bo skušalo pretehtati, kakšna “diplomatska nota” bi bila najbolj primerna za dobro nas vseh. (Še pišite svoja mnenja !)

Hvala za lepe želje, tudi jaz vam želim enako!

Veronika

Tudi jaz se strinjam z vsemi. Vsebina in norčevanje v nanizanki so me precej užalili…

LP

Zal, ne verjamem v dobre namene “stigmate”. Mislim, da bi nasa mala klinika rada malo vec reklame in da je stigmata-mail manipulacija nekoga iz ekipe iste nanizanke.

Kar se nanizanke tice in odnosa do SKU sem brez besed. Koscenarist NMK je drugace zdravnik, kot ze vemo.

Pozdrav z Marsa!

Ne vem kakšne kdo ima namene, ampak, če to temo ne bi odprl Stigmata, odprla bi jo verjetno jaz, mogoče dva – tri dni pozneje, ko me pusti jeza!
Pa nimam blage veze z NMK, razen, da jo občasno pogledam. Ne glede na to, vsebina oddaje je res šla čez mejo in mislim, da je potrebno ukrepati.

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

marsovec:

Ne, kar brez skrbi! Sem čisto pravi ogorčeni svojec bolnice, ki ga je oddaja tudi osebno prizadela.

Si me hotel 0wnat? 🙂

LP, stigmata!

Stigmata, me veseli!

Gospod zdravnik, scenarist NMK ocitno potrebuje dodatne informacije o SKU. Lahko bi mu poslali vsaj zlozenko drustva …

Lep dan!

Osebno sem se ob tej oddaji počutila zelo ponižano in prizadeto! Že tako se mi prevečkrat zgodi, da imam tisti neprijetni občutek, da mi marsikdo ne verjame, ko potožim o bolečinah, potem pa ti takole javno vržejo v obraz,kaj si mislijo o nas.Sicer pa, gospod doktor,ki ste tole napisal,od kje vendarle lahko veste, kako se počutimo? Kaj imate ob vsej angažiranosti okrog scenarijev sploh kaj časa preživeti med bolniki?
Minilo je že štirinajst dni, nekako sem upala, da bo padla kakšna odločitev v zvezi s tem od strani vodstva društva. Ali pač ne?

Hay, Marta! Ni minilo štirinajst dni, temveč je bilo včeraj en teden, a to pravzaprav ni tako pomembno.
Prejšnji teden (10. 12. 05) je bilo na uredništvo razvedrilnega programa POP TV poslano protestno pismo Društva za fibromilagijo z naslednjo vsebino:

Društvo za fibromialgijo
Celovška cesta 166
1000 Ljubljana

Datum: 9. 12. 05

Zadeva : Protestno pismo

Spoštovani odgovorni urednik razvedrilnega programa POP TV!

Člani slovenskega Društva za fibromialgijo in sindrom kronične utrujenosti protestiramo proti prikazu bolezni kronična utrujenost na neprimeren in žaljiv način v nanizanki Naša mala klinika, ki je bila na sporedu 5. 12. 05, z začetkom ob 20.uri.
Vsebina nanizanke je prikazala našo bolezen na način, ki je žalil osebno dostojanstvo bolnikov in njihovih svojcev, združevanje bolnikov v društvo pa predstavil omalovažujoče.
Društvo si prizadeva s svojim delovanjem objektivno informirati laično in strokovno javnost o naravi bolezni. Pri tem nam je doslej z naklonjenostjo pomagalo tudi uredništvo informativnega programa POP TV in oddaje Preverjeno, za kar smo televiziji POP TV zelo hvaležni.
Zato nam je toliko bolj nerazumljivo, da je bila v razvedrilnem programu, kljub komični zvrsti nanizanke, prekoračena dopustna meja zdravega okusa, in je bila javnosti posredovana napačna, neobjektivna slika o naravi bolezni, za bolnike ter njihove svojce ponižujoča in žaljiva.
Na vodstvo Društva so se s protestnimi izjavami telefonsko oglašali posamezni člani, sicer vaši zvesti gledalci, nekaj neposrednih pisem ogorčenih bolnikov in njihovih svojcev pa si lahko preberete na spletnem forumu na naslovu (tukaj: … )

V imenu Društva:
Veronika Felicijan

Predsednica Društva za fibromialgijo
Metka Čeplak

———————————————————-
PS:
Odgovora na to pismo nismo prejeli.

LP!

Ja, Veronika, sem se takoj, ko sem poslala mail, spomnila, da je minil šele en teden, se opravičujem.
Hvala za informacijo in za to, da ste poslali pismo na POP TV.
Lp.Marta.

Strinjam se z vsemi, ki ste pisali na to temo.Veronika hvala da ste poslali pismo na POP TV,upajmo,da so razumeli kaj ste s tem pismom hotela povedati,kot tudi,da se bodo javno opravicili.
lp vsem bralcem foruma
Smiljana

Nimam pojma za katero bolezen gre. In nimam pojma iz česa se norčujejo. Sem resna in zrela med. sestra z visolko izobrazbo in se distanciram od prototipa sestre, ki jo prikazujejo v komediji.
Pa kaj vam je folk?
Režite se lahko na račun vseh, ko pa se kaj tiče vas, je ogenj v strehi?
In še to !
Distanciram se tudi od mnenja Društva med. sester in Zbornice, katerih član moram biti, če se želim udeležiti izobraževanj, moje mnenje pa je, da tam sedi kup samovšečnih zafrusriranih kur, ki samo iščejo priliko za lastno promocijo.
Bolliki pa, če vam ne ugaja- obrnite program. Sploh, če je tako hudo, da se ne znate več nasmejati ničemur.
In mimogrede- očitno so zadeli žebljico na glavico. Vsaj za sestre lahko rečem

New Report

Close