Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Namibija – kdaj se moram cepiti

Namibija – kdaj se moram cepiti

Pozdravljeni,
z možem se v začetku maja odpravljava v Namibijo. Zanima me proti čemu se morava cepiti in koliko vnaprej. Kako je z zaščito proti malariji, so kakšne kontraindikacije glede na zdravila, ki jih dobivava za visok pritisk (aspirin, dilatrend, prexanil, noliprel oz. gopten, sortis, katalip) in ščitnico (eutirox).

LP

Spoštovani, svetujem vam, da se v ambulanti za potnike oglasite vsaj 1 mesec pred odhodom. Svetujem vam cepljenje proti hepatitisu A, če boste potovali po majhnih vasicah in okušali lokalne specialitete, pa tudi cepljenje proti tifusu.
Malarična so navedena področja: Province Kunene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa, in Caprivi. Ko boste v ambulanti, pokažite potovalni načrt, da boste ugotovili, kdaj in kje potrebujete antimalarike.
Glede na številna zdravila, ki jih jemljete, se mi zdi Malarone ustreznejši antimalarik. (Predvidevam pa, da oba najbrž ne jemljeta vseh navedenih zdravil?) Pri Lariamu so namreč opisane interakcije z beta-blokatorji (beta-blokator je Dilatrend).Lp!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
najprej hvala za odgovor. Vseh zdravil, kot ste pravilno podvomila, ne jemljem sama. Mož jemlje gopten,sortis in katalip.

Imam pa še eno vprašanje glede repelentov. Nekje sem prebrala, da morajo le-ti biti dovolj močni. Ker imajo mene že tukaj, v Sloveniji, komarji in druge žuželke zelo rade, me zanima ali so naši, slovenski/evropski proizvodi, za afriške razmere dovolj učinkoviti. Ali je morda bolje, da jih kupiva tam, na licu mesta. Katere izdelke (morda ime?) bi nama priporočali oz. na kaj morava biti ob nakupu in uporabi še posebej pozorna?

Hvala za odgovor!

Repelenti za zaščito pred mrčesom so različni, dobro je če vsebujejo sestavino DEET v okoli 30% ali alternativo. Pri uporabi repelenta je potrebno paziti, da ga res nanašamo na vse nepokrite dele in po predpisanem času zaščito obnovimo. Bistveno je, da vemo, da repelent ni parfum, ki ga rahlo nabrizgamo, temveč se je potrebno res sistematično lotiti vseh delov nepokrite kože. Ob močnem vetru, vlagi, vročini, v kateri se močno potite, je potrebno zaščito obnoviti prej. V Sloveniji najdete čisto ustrezne repelente, 30% DEEt vsebuje npr. Ben`s. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close