Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Namakanje oreščkov, žit

Namakanje oreščkov, žit

Pozdravljeni!
Poskusila sem že sama na internetu najti odgovore na moja vprašanja, nekaj sicer sem našla, ampak mi še kljub temu ni najbolj jasno katera žita in oreščke je sploh potrebno namakati?
Npr. kupila sem polnozrnato pirino moko iz katere bi spekla kruh, pa me zanima ali je moko, ker je polnozrnata potrebno namakati?
Kako pa je npr. z ovsenimi kosmiči? Jih je tudi potrebno namakati?
Pa mlete orehe, mandlje in lešnike?
Se opravičujem za zmedeno pisanje in se zahvaljujem za odgovor že v naprej.

Ne vem kaj bi želeli doseči z namakanjem, kaljenje ali boljšo prebavljivost….
Ne razumem povsem. Če želite skuhati žito in ga uživati v obliki celih žitnih zrn je tudi zaradi skrajšanja časa kuhanja bolje, da ga prej namočite, sicer se pa za peko kruha uporabi suho zmleto žito. Oreščki in semena prav tako.
Ovsene kosmiče namakate, da jih ni potrebno kuhati in jih na ta način zmehčate pred uživanjem.
Ajdovo moko se popari ampak to zaradi tehnoloških zahtev prav tako koruzno, preden jo zamesite v testo.
Sicer pa ne vidim posebnega pomena namakanja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close