Najdi forum

Naložbeno zavarovanje

Pozdravljeni!

Leta 2008 sem sklenil naložbeno zavarovanje za 10 let. Sem dve leti upokojenec, sedaj imam večje finančne težave in bi rad to zavarovanje prekinil. Ga lahko? Plačujem 69 eur na mesec in to se mi zdi veliko. Kaj moram storiti in kaj pomeni odkupna vrednost 1200 eur.

Hvala za vaše odgovore!

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,
odkupna vrednost police je praviloma enaka vrednosti premoženja, zmanjšani za morebitne stroške kot so npr. izstopni stroški, izstopna provizija (odvisno od posameznega produkta; posamezni stroški so zapisani v pogojih oziroma polici, ki veljajo za sklenjeno zavarovanje). V kolikor je odkup pred potekom 10 let trajanja zavarovanja pa se od tega zneska odšteje še 6,5% davek od prometa zavarovalnih poslov (navedeno ne velja, kadar se je davek obračunaval v času trajanja zavarovanja). V primeru, da je ob izplačilu odkupne vrednosti ugotovljen tudi dohodek iz življenjskem zavarovanja (kar ureja Zakon o dohodnini), se izplačilo zmanjša še za davek na dohodek, ki je obdavčen z 20% davčno stopnjo.

Glede na datum začetka zavarovanja in zavarovalno dobo sklepamo, da naložbeno zavarovanje lahko prekinete. Bi vas pa opozorili, da je prekinitev zavarovanja v zelo redkih primerih najpametnejša izbira. Ker vas prekinitev lahko drago stane, pred končno odločitvijo dobro premislite vse dejavnike. Poleg prekinitve obstajajo tudi druge možnosti: npr. nižanje premije, kapitalizacija ali predujem.

Svetujemo vam, da se pogovorite s svojim svetovalcem ali se obrnete direktno na zavarovalnico in se pozanimate o vseh možnostih, ki jih imate.

V kolikor ste zavarovani pri KD Življenje vas vabimo, da nam pošljete kontaktne podatke na [email protected], da vam posredujemo točne informacije oz. odgovore v zvezi z vašim zavarovanjem.

Lep pozdrav,
Anja Vujisić
Sektor komunikacije s strankami, KD Življenje d.d.

New Report

Close