Najdi forum

Dragi moji.

Sedaj bi želela, da je naša prioritetna naloga, da začnemo s konkretnimi predlogi in sugestijami razmišljati, kaj bi se naj spremenilo oz. izboljšalo na CSD (splošno ali pri vašem centru), v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih-ZZZDR (posvojitev-od 134. člena dalje), česa si želite, kaj pogrešate,…?

Na dan z idejami, predlogi, ki naj bodo kratki in jedrnati, ker jih bomo zbrali in poslali dalje, da se bodo stvari začele spreminjati na bolje.

P.S.: predlogi bodo odposlani anonimno, brez vaših vzdevkov/imen, tako da ni bojazni, da bi vas kdo prepoznal.

VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE!

Tit hay!

Moj sinko spančka jaz sem pa malo skočila gor. drugače skoaj nimam časa. Moj predlog je da se skrajša doba od skrbništva do posvojitve. Sedaj je to 1 leto. Po mojem bi zadostovalo če bi imel biološki starš 3 mesece.

Se slišiva!

Moji predlogi so:
1. da lahko posvojitelji posvojijo od ene biološke matere vse otroke ( ne pa tako kot je bilo sedaj, saj se je zgodilo, da so brate oz sestre dali v posvojitev v različne družine! in to v skupni okoliš, da se lahko vsako dnevno srečujejo na ulici, vrtcu ali šoli, to se mi ne zdi prav, naj bo tako kot pri rejništvu, tudi tukaj dajo brate in sestre skupaj k eni rejnici),
2.”šola ” za posvojitelje se mi ne zdi potrebna, saj smo z roditelji v neenakopravnem položaju, potem če jo mislijo uvesti, naj jo uvedejo za vse, ne samo za bodoče posvojitelje
3. socialne delavke in drugi sodelavci, morajo na tem področju delati popolnoma neodvisno in nepristransko in bolj spoštovati zakon o varstvu osebnih podatkov
4.enoten računalniški program, v katerega vnašajo vsi CSD-ji posvojitelje po vrsti!!!!
lep pozdrav

1) na strokovni ravni (ginekološke klinike in CSOD) več narediti na povezovanju “neplodnosti” in “posvojitve”; samoplačnoški poskusi so zavajajoči, ginekologi se izogibajo pogovorov o posvojitvah, ker vedo da otrok ni, nekateri pa se o tem tudi ne bi pogovarjali, ker to ni njihovo delo

– po drugi strani pa so samoplačniški posegi tudi lep finančni zalogaj za klinike

2) Deteljica je društvo in članstvo v društvu ne more biti pogoj za posvojitev, kar nekateri posamezniki ali še celo CSOD zmotno mislijo; altrenativno bi lahko razmišljali, da greš potem na IVF pod pogojem, da si član Društva za rodnost in plodnost

3) šola za posvojitelje se mi ne zdi potrebna, saj naj se potem šolajo tudi bodoči starši
– kje je zagotovilo, da so starši, ki jim uspe imeti otroke po naravni poti, sposobni biti v redu starši

4) veliko več je nujno potrebno narediti na “šolanju” in “osveščanju” celotne nacije – zato so oddaje na te teme več kot dobrodošle in jih bi moralo biti več
– tukaj bi opozorila na “oddaje v Latinici na HRTV “, ki je v najbolj gledanem terminu – njihove oddaje o IVF, trgovini s spolnimi celicami, ki so jih imeli… trajajo po 1 uro in več
– pri nas so te oddaje še vedno pretežno na lokalnih postajah

5) CSOD naj pripravijo poročilo:
– kakšno je stanje v enotni računalniško vodeni bazi za posvojitve (sedaj bi že morala biti gotova),

Nujno bi bilo potrebno urediti možnosti mednarodne posvojitve. Meddržavne sporazume z raznimi državami na različnih celinah (Azija, Afrika).

Neja

kar se tiče osveščanja, to ne bo nobeden zakon predvideval, jaz sem pred leti bila član FIVET društva, kjer smo zelo dobro delovali, saj smo takrat sodelovali s politiki, ministrom za zdravstvo, ZPIZ-om, bolnico, zdravniki, sodelovali v oddaji glede neplodnosti A-kanal (voditeljico Sašo Gerdej), RTS – voditeljico Danico ?, RTS – o posvojitvah – voditeljica Eva Stavbar …
Dosegli smo 3 brezplačne poskuse (IVF, ICSI …) takšne pobude glede osveščanja, je potrebno prenesti na druge ravni, tukaj je zelo dosti odvisno od nas samih !!
lp

Zakonodaja in osveščanje sta 2 različna pojma, ki pa sta medsebojno soodvisna, imamo lahko lepe zakone, ki jih ne uresničujemo ali pa jih v praksi ni mogoče. Zakonodaja tudi vsega ne bo rešila. Zato je potrebno delovati na več frontah.

Povsem se strinjam z vami, stari borkam in borcem je znano, da tudi IVF v Sloveniji ni padel z zraka in je bilo potrebno veliko borbe. Ni bilo tudi nobenega interneta, forumov, GSM-jev. Toda čas in številne spremembe delajo svoje in danes je IVF z vsem kar sodi zraven za mlajše nekaj povsem samo po sebi umnevnega in spada med splošno izobrazo.

Enake izkušnje samo na drug način veljajo za posvojitve.

Če sami ne bomo nič storili in opozorili, ne bo nihče namestno nas, pa tudi za težave se ne bo vedelo.

nujno potrebno bi bilo določiti najdaljtrajajoče rejništvo….ker zaenkrat velja, da naj bi se rejništvo zaključilo “čimprej”, ostajajo otroci v rejništvu za vedno….če bi bila možnost trajanja TOČNO določena, bi do takrat CSD naredil vse potrebno, da bi otroka vrnil matični družini ali pa sprejel odločbo o rejništvu z namenom posvojitve…..tako bi CSD dejansko tudi kaj počel pri tej problematiki….
seveda pa bi tudi moralo veljati, da so rejniki, tisti, ki 1. pridejo v upoštev za posvojitelje, če je seveda do takrat vse potekalo b.p. in so za to zainteresitrani….
moje mnenje…..

pa še to….pa nikakor nočem nikogar žaliti ali diskriminirati…”šolanje” (kot ga imenujete) posvojiteljev ni tako brezpredmetno….in ga ni mogoče primerjati s “šolanjem” bioloških staršev….ne rečem, marsikateri biološki starš bi bil tega bolj potreben kot posvojitelj, ampak…”šolanje” NI namenjeno temu, da vas bodo naučili biti starš, ampak predvsem temu, da se bodoči posvojitelji zavejo teže posvojitve, saj prinese veliko DRUGAČNIH težav, kot jih imajo starši s svojimi rodnimi otroci…
brez zamere….
srečno!

1. Rejništvo

Če si se nam pripravljena pridružiti pri delovanju na tem, da se to spremeni, mi prosim piši na moj mail. Fino bi bilo, da se začne akcija tudi na tem področju.

2. Izobraževanje in priprava na starševsto TUJEMU (?!?) otroku

Izobraževanje posvojiteljev ni slaba stvar, slaba stvar je predpostavka, da so posvojteljiv tako zatopljeni v svoje bolečine, da so slepi in slaboumni in morajo skozi obvezno ‘šolanje’, ki naj bi trajalo določeno obdobje (govori se, da ga. Bevkova želi triletno!!! obvezno pripravo). Sem za čim več tečajev, delavnic, diskusi , itd., vendar na prostovoljni bazi, kot priporočilo, ne pa pogoj. Ne pa, da ga. Kovačec potencialnim posvojiteljem govori, da je Deteljičino usposabljanje pogoj za posvojitev (kar ni res) in jih s tem odvrne od prijave (kot se je to zgodilo meni, ker pač na ta srečanja nisva mogla hoditi).

Presunilo me je tudi, ko sem prebrala prospekt, ki ga ima Deteljica, ki izvaja pripravo in izobraževanje za starševstvo TUJEMU otroku. Posvojeni otrok še zdaleč ni TUJ ampak je ravno tako NAŠ kot rojeni otrok. Če že društvo posvojiteljev v RS promovira take neprimerne sterotipe, kako naj potem pričakujemo, da bo družba na posvojtve normalno reagirala?

Tale Deteljica je pa čist profitna organizacija ratala.

Res je čudno, da se ne vklučijo (Deteljica) v debate v zadnjem času.

New Report

Close