Nakup pas
Z možem sva se odločila, da našo družino povečamo še za enega pasjega mladička. Izbrali smo pasmo in spol, zataknilo pa se je pri starosti.
Naša hči je stara tri leta. Želimo si mladička med 7. in 8. tednom. Kar nekaj poznavalcev psov, pa nam priporoča, da raje vzamemo psa med 3. in 4. mesecem. Češ, da nam bo z otrokom in mladičem lažje.
Ali ima kdo kakšno izkušnjo med otroci in mladimi kužki ?
Hči pse obožuje. V stiku z njim je vsak dan. Vendar pa so to že odrasli in vodljivi psi.
Zelo bom vesela vaših mnenj in izkušenj
Tanja
Tanja, pozdravljena!
Ne poslušaj “poznavalcev”, ki ti svetujejo psa med 3. in 4. mesecem. Najprimernejši je čas med 9. in 12. tednom – zaradi socializacije. Če ga vzameš pred 9. tednom to pomeni, da gre prehitro od mame (možne psihološke težave). Če ga vzameš po 12. tednu pa, da se bo socializiral drugje, pri drugih ljudeh, v drugem okolju. To pa, še sploh zato, ker imaš tudi majhne otroke, ni priporočljivo. Pes naj se socializira z vami, v vaši družini in v vašem okolju – konec konca boste vi živeli skupaj – saj si tako lepo povedala, da boste povečali družino za še enega člana. Res je, pes je član družine in tako ga je treba sprejeti. Upam, da ste razmislili tudi o tem, da mladiček ne bo vedno lušna kepica in da imajo psi precej dolgo življenjsko dobo?!
Sicer pa ne vem, kakšnega psa ste si izbrali. Naj te vodi vodilo: “Čim manjši je otrok, toliko večji naj bo pes”.
Za pasje nasvete sem ti na razpolago, samo vprašaj.
Lep pozdrav!
Sonia
Kuža do tretjega meseca se uči od psičke, kako preživeti,…Je pa fino, da hodite k kužku že prej, da vas bo spoznal, lažje se bo poslovil od psičke. Dobro je tudi, da ima dekico na kateri bo spal pri vas, že prej.
Midva z možem sva dobila psička pri štirih mesecih. Bil je bolj naučen, kot pa moja dva prej, ko sem ju dobila pri 6 tednih. Najinega kuža prejšni lastniki niso učili nič, saj so od dveh psičk imeli 14 mladičkov. Bili so zunaj, midva pa ga imava v hiši, pa se še ni polulal ali pokakal notri. Pa tudi nobene druge škode ni naredil, ve da ima za igro svoje igrače in se z ostalim ne igra.
LP
Mojca
Delno se strinjam z Mojco, če gledamo s te strani, da lahko pri 4. mesecih psiček pride z že osvojenimi “lepimi navadami”. Vendar na to ne moremo vedno računati, sploh, če vzreditelja ne poznamo. Oddaja psičkov pri 6. tednih pa je popolnoma napačna poteza.
To, da bi vas kuža prej spoznal je res fino. Jaz sem svojo psičko prvič videla že 2. dan po skotitvi in jo do dopoljnjenega 9. tedna obiskovala 2x na teden. Pravzaprav je pri njenih vzrediteljih to bil eden od pogojev, da si psička sploh lahko kupil. Morda se bo komu zdelo pretirano, vendar… če nimaš časa 2x na teden po pol ure, je nesmiselno pričakovati, da ga boš kasneje imel vsak dan najmanj 3x za dolge sprehode in za vzgojo (ta poteka celo življenje).
LP
Sonia
Ko smo se mi odločali za nakup psa, so vsi svetovali starost 7 tednov, ker se takrat najlažje socializira in navadi na nove lastnike. Pri 8, 9 tednih pa se pri psu pojavi strah, zato se težje navadi na nove lastnike in socializacija je težja. Naša psička je bila stara 7 tednov in ni imela nobene krize s tem, mi pa tudi ne!
Živjo Sonja!
Iz tvojega pisanja opažam, da se spoznaš na pse. Ali nam lahko svetuješ kakega psa naj “posvojimo”. Katero pasmo, glede na to da mislimo ta korak narediti, ko bo naša deklica dopolnila dve leti. Živimo v hiši na obrobju mesta (Obala), ki pa nima velik vrt. Za psa bi poskrbeli tako, da bi bil v hiši ali pa na terasi, Terasa je ograjena in je pod streho velika pa cca 30 m2. Psa ne bi imeli privezanega ampak bi se prosto gibal po dvorišču, ki je ograjeno z ograjo. Kaj je po tvojem boljše za psa, da ga glede na opisano imamo zunaj ali v stanovanju?
Naj povem, da je hčerka zelo nežna punčka, ki obožuje kužke. Še posebno take male, kosmate. Nama z možem pa so všeč večji npr. Labradorc, Škotski ovčar, Zlati prenašalec… Jaz osebno mislim, da so to preveliki psi za tako malega otroka. Imam prav?
Vsakršnega nasveta bomo zelo veseli.
CIAO!
Živjo, Dada!
Jaz ne vem, če se res tako dobro spoznam na pse, jih imam pa zelo rada. Zato bo tudi moj odgovor temu primeren.
Najprej: moje osebno mnenje je, da imaš psa neglede na velikost v stanovanju, da je v stalnem stiku z družino (ki bo, ko bo odšel iz legla, njegovo krdelo – psi so po naravi družabna bitja!!!). Sploh ti to priporočam zato, ker imaš tako majhnega otroka. Naj bosta čimveč skupaj, ampak VEDNO, zares vedno pod kontrolo odrasle osebe. Kot sem enkrat nekje na tem forumu že napisala: Vsak pes, naj bo še tako majhen, ima 4 noge, rep in kosmata ušesa… pa tudi zobe. Vsekakor je terasa zelo primerna, prav tako dvorišče, vendar ne kot stalno ali celo edino bivališče za psa. Tudi če bi imela zelo veliko zunanjega prostora, bi ti vseeno priporočala dolge sprehode v naravo. Saj tudi ljudje radi kam gremo, pa če imamo še tako velik vrt…
Posvojite pa nekaj, kar vam je blizu, kar vam je všeč. Konec koncev moraš računati, da boste (vsaj morali bi) z novim družinskim članom živeli okoli 15 let (malo več ali manj – odvisno od pasme). Glejte na to, da vam bo pes tudi po karakterju blizu.
Bolj materinske, zaščitniške in boljši čuvaji so psice, ker je to pač v njihovem nagonu, čeprav mnogi menijo, da so samci boljši čuvaji. Psi so močnejši in bolj svojeglavi, po mojem mnenju, včasih na žalost tudi lepši.
Psice imajo še en plus, čeprav ga mnogi vidijo kot minus. Gonijo se 2x na leto in to traja okoli 2 tedna vse skupaj. Pes pa bo ves zmešan in gluh vsakokrat, ko se bo gonila kakšna psica v okolici (lahko tudi več km daleč). Če psa ali psice ne mislite imeti za razplod vam svetujem kastracijo oz. sterilizacijo. Potem ne v enem ne v drugem primeru teh težav ne bo več.
Razmislite tudi o tem, koliko časa boste psu lahko namenili glede nege npr. Vsak pes, potrebuje nego dlake, tudi kratkodlak, dolgodlaki pa še toliko bolj.
Glede na to, da imate majhnega otroka, bi ti svetovala tiste, ki so vama všeč z možem:
– labradorec,
– škotski ovčar,
– zlati prinašalec (nežen, dobrodušen obraz odkriva njegovo osebnost, ubogljiv in zelo bister, rabi veliko gibanja, ustreza mu mrzlo podnebje).
Veliki ljubitelji otrok (seveda ob primerni vzgoji in socializaciji) pa so še:
– Airedalski terier (v Franciji so ga poimenovali tudi pasja varuška),
– nemški bokser,
– buldog (presenetljivo mil in zelo zanesljiv z otroki, zelo dober čuvaj, ki rabi zelo malo nege in malo gibanja, buldogi v vročini zelo trpijo),
– hovawart (že po naravi dobrodušen do otrok – seveda pa je to vedno odvisno od vzgoje in morebitnih slabih izkušenj v preteklosti – tudi otroke je treba poučiti, kako se dela s psom in o pasjem obnašanju in reakcijah – ob teh temeljnih pravilih bosta otrok in pes postala najboljša prijatelja – s hovawartom dobite čudovitega psa, ki vam pošteno zleze pod kožo ter v dnevno sobo, na kavč ali v spalnico, če mu dovolite – dodala bi še podatek, ki je za mestnega psa ali celo psa, ki živi v stanovanju, pomemben, da res pušča zelo malo dlake, da tudi moker praktično ne smrd ter, da je zelo učljiv in dovolj ubogljiv).
To je nekaj idej na hitro. Sama imam sicer pritlikavo pudljico, ker jo imam pač že od prej. Sicer je še kar OK, ampak za otroka premajhna, ker jo vsak premočan objem zaboli, pa čeprav je hčerka zelo nežna. Otroci pač radi stisnejo k sebi tisto, kar imajo radi, pa če je to mamica, očka, igračka ali psiček…
Zdaj sem napisala že toliko, da me bo kdo skritiziral….
Upam, da ti to kaj pomaga. Se slišiva oz. bereva!
LP
Sonia
Jaz bi pa samo še to dodala.
Midva imava škotskega ovčarja, česeva ga vsak dan caa1/4 ure pa še vedno pušča dlako po stanovanju ne veliko kakšno dlako sem in tja. Kuža je prijazen, ubogljiv,…ta pasma pa ima dve neprijetne lastnosti – veliko laja in pri hrani je izbirčen(sedaj ni več, ker sva ugotovilakaj mu najbolje odgovarja.)
Vsaka pasma pa ima svoj značaj.
Predlagam, da si v knjižnici izposodite knjigo o psih in si jo preberite.
Večinoma se pes naveže na enega(rad ima tudi druge);
Psička pa na vse družinske člane.
LP
Mojca
No, pa si me prehitela :). Vceraj sem se spomnila, da bi bilo mogoce pametno povprasati se na forumu http://www.mojpes.com, kjer so debate itak samo v zvezi s psi.
Sicer sem sama velika ljubiteljica psov in sem v zvezi z njimi prebrala in se berem veliko literature, skratka… idealno za mladica naj bi bilo 7 tednov.
Aha, mogoce pa lahko tudi poklices Martina Simoncica, enega prizananih slovenskih kinologov in ga vprasas za nasvet. Doma (pri starsih) imam sicer njegov telefon, pa naslov, ampak zal sedaj ne morem priti do njega. Je pa njegov tel. ali e-mail (se tocno ne spomnim) objavljen v kinoloskem koticku v prilogi Slovenskih novic in Dela Delo in dom, kjer odgovarja na vprasanja bralcev.
Na vprasanja odgovarja tudi dr. vet. med. Joze Vidic na naslovu [email protected] (ne vem pa, ali odgovore zgolj objavlja v reviji Moj pes ali tudi po mailu).
TanjaM,
mislim, da je tvoja odločitev pravilna in da ti ne bo žal.
Opozorila bi pa, da strokovnost g. Martina Simončiča morda vseeno ni na tako zelo visoki ravni. Ne želim in ne mislim ga poniževati, vendar so nekatere njegove metode rahlo zastarele. Ne bom sicer rekla, da ni ljubitelj psov, vendar pa se dostikrat pri vzgoji poslužuje nekaterih že zastarelih metod, kinologija pa je šla naprej, vzgoja in šolanje psov pa je postala bolj humana kot je bila nekdaj.
Jemljite to mnenje kot moje čisto osebno, odloči se lahko pa vsak sam. Vsekakor pa se je vedno najbolje posvetovati z več strokovnjaki, pretehtati mnenja in se potem odločiti.
Vsakemu, ki razmišlja o nakupu psa, bi svetovala internetno stran Kinološkega društva Ajdovščina. Našli boste precej informacij in nasvetov.
Sicer pa na kliniki Prva-k d.o.o. v Ljubljani na Viču dela dr. vet. med. Sabina Stariha Pipan, ki vam po predhodnjem naročilu brezplačno svetuje o vzgoji psa, ukvarja pa se tudi z odpravljanjem vedenjskih motenj oz. težav pri psih (in mačkah in…).
Lep pozdrav!
Sonia