nakup hiše-na kaj pazit?
Ej folk…a je slučajno kdo slišal za besedo inlacija…No, če ne veste, je to pojav, ki v zadnjem času predstavlja velik problem v Evropski uniji, v SLoveniji pa še posebej! Pred parimi leti smo dali za sladoled 90 SIT, danes je v BTC-ju pa že 1,20€…In ni tako samo pri sladoledu, ampak tudi pri drugih dobrinah. Tudi pri gradnji in obnovi hiše, samo, da so zneski bistveno višji. Zato prosim nehajte že enkrat pisat, koliko ste vi dali za hišo, za obnovo…pred 5 ali 10 leti. Danes je vse drugače! In mislim, da so zneski, ki jih navaja Nia kar realni. Naj se pa bojko zaveda, da bodo stroški pri njemu kvečjemu višji…Zakaj? Odgovor naj najde sam na podlagi članka, ki je bil včeraj objavljen v Financah in ga kopiram spodaj:
Lp
Vrednost gradbenih del maja zrasla za 14 odstotkov
Albina Kenda
Vrednost opravljenih gradbenih del se je v Sloveniji maja letos v primerjavi z minulim majem realno povečala za 14 odstotkov, so sporočili s statističnega urada. Pri tem se je vrednost del na stavbah povečala za 4,5 odstotka, medtem ko je vrednost del na inženirskih objektih zrasla za 21 odstotkov. V primerjavi s povprečjem za leto 2000 pa se je sezonsko prilagojeni indeks vrednosti gradbenih del maja letos realno okrepil za 95 odstotkov.
Tudi v novi hiši je treba kupiti streho, napeljati elektriko, vodovod itd itd. v čem je potem fora, da vse to popravljaš na stari hiši, kjer je to še težje izvesti, ker imaš potem dobesedno v razsulu hišo. Potem je ponavadi še postavitev prostorov neugodna, za stare hiše vemo tudi, da nimajo toliko oknov oz. niso devali povdarka toliko na svetlobo, kar mene osebno moti, saj morajo biti prostori svetli. kakorkoli že hočem povedati, da še najmanj denarja gre pri hiši za zidavo tako, da se mi res ne zdi smiselno da bi 300.000€ porabili za staro hišo. Sj ni treba bit lih v centru lj v tistem betonu??? za tist mesec al pa 2 si boste pa že uredili v pritličju kakšno sobico dokler ne bo cela hiša izdelana.
DRRR, tako kot pravi oTo, niso me nategnili:))))….no ja, malo te vedno::))))
…pač, kot sem rekla, če želiš imeti v redu in moderno, moraš vse obnoviti, obnavljaš pa v skladu s trenutnimi trendi…. notranje električne napeljave je bilo ogromno na podlagi projekta razsvetljave (ambientalna razvetljava vgradne lučke v stenah, stropih, int., telefon, štrom za žaluzije…..) ter zunanja razvetljava, domofon , 2x nova omarica……v glavnem tudi meni je dosti, a kaj hočeš (drugi so bili še dražji)……
…..glede zidarije, pa kot sem rekla, boljše je zidati na novo, kot spreminjati, ker če že toliko vložiš v obnovo, potem je smiselno, da si tudi nekako čim bolj približaš tloris….pri nas smo spremenili skoraj vse – porušili stopnice, zaprli strop oz. ploščo in vrezali ploščo za dostop na drugi strani, prestavili dve steni ter jih porušili ogromno, vstavljali preklade, razširili okna v stene na jugu, odstranili balkon, betonska podlaga terase, novi ometi in še kaj…. Torej cene pa so takšne, kot danes so……
Nekaj smo do sedaj tudi delali sami, kolikor pač glede na tempo v službi lahko, mislim pa, da bo naše angažiranje prišlo bolj do izraza prav sedaj, pri vseh neštetih “drobnih” delih, ki še nas čakajo…
Se pa mi že v osnovi vse te cene gradbenih, vodovodnih, električnih, pleskarskih in …….. zdijo pravi nateg – glede na povprečne dohodke državljanov…