nakljucje
Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje glede na mojo situacijo, kaj menite zakaj se to meni dogaja, kje bi lahko bili vzroki, kaj bi bilo za narediti, kakšne preiskave.
leta 1997 sem rodila brez problemov zdravo hčerko, leta 2002 brez problemov zdravega sina, leta 2005 smo se odločili, da bi se nam pridružil še tretji član družine, tu se pa začne moja žalostna zgodba:december 2006 spontani splav v 5 tednu, september 2007 hidrops ploda, ugotovili trisomija 18, junij 2008 UPN – trisomija 21, 3.2. 2009 čiščenje zaradi odmrtja ploda, 10 tednov,material so poslali na citigenetske preiskave.
vseskozi sem zdrava, nisem jemala kašnih zdravil, imam istega partnerja, zdravo živim,sem pa RH NEGATIVNa – ali je možno v zvezi s tem kaj povezano, ker kot se spomnim so mi pri sinu rekli, da mi ni potrebno dobiti zaščito rogam in je tudi nisem dobila.
Kaj menite, Po hidropsu ploda sem bila na genetskem posvetanju, pa so mi tam tako optimistično rekli, da se to zgodi nakjljučno in da bom lahko imela še vsaj tri otroke, pa kot vidite ni tako in jaz ne verjamem več v nakjljučje, sedaj me pa skrbi ali bi lahko tudi moja hčerka imela ko bo odrasla in si boo želela družino takšne probleme, kar ji iz vsega srca ne privoščim.
lep pozdrav
Že dolgo vemo, da je višja starost matere povezana s pogostjšm rojevanjem otrok s kromosomskimi napakami in tudi s pogostejšim pojavom spontanih splavov. Od 60 do 70% spontano splavljenih ali odmrtih zarodkov ima kromosomsko napako. Takšna napaka nastane zaradi naključnega nepravilnega razporejanja kromosomov ob zoritveni delitvi spolnih celic.
Rh skupina pa na to dogajanje nima nobenega vpliva.
Kljub temu, da vaše sporočilo zveni obupano, je vendar še zelo velika možnost, da zanosite in rodite zdravega otroka.
Nagnjenost k rojevanju plodov s Kromosomske napako v številu kromosmomov ni dedna, zato je verjetnost, da bi imela vaša hčerka podobne težave kot vi enako velika, kot je pogostost tega pojava nasploh, v enaki starostni skupini.
LP