Manja in ostale!
Očitno zaradi gozda velikokrat res ne vidimo dreves.
Bistvo te tematike je že v štartu prav to, da se je treba več gibati in se ne igrati z raznimi dietami. Res bi bile stvari lahko lepše povedane. Če se boste sprehodile po tem forumu boste videle, da se s tem že ves čas ukvarja nekaj ljudi. Vsako stvar razložijo in lepo povedo, a kaj ko nič ne zaleže.
Sedaj pa ko nas je Saša okregala in malo bolj direktno povedala, je pa vse narobe.
Zelo teško prenašamo kritike – to je pač v človeški naravi.
Mogoče pa bo katera, prav zato da dokaže, da smo v zmoti, začela migati in celo ugotovila, da ji je všeč. 😉
En lep pozdrav, brez hude krvi za vse vas kiki
Jooooooooooooj, ne morem verjet, da se res zgovarjate na porod in dojenje pri postavi :(((
Tudi sama sem mamica, in dve leti po porodu še vedno prav konkretno zavaljena. Pa ne zaradi nosečnosti, ne zaradi poroda, in tudi ne zaradi dojenja. Samo in le zaradi svoje lenobe in še bolj zaradi obupnega prehranjevanja. Tako kot vsi ostali. In JA, Saša, pa Manja, da o Kolesarju, Gregatu in ostalih niti ne govorim…edini in pravi način je začet migat pa normalno jest. Če bi si vsi mi, ki dnevno jamramo o svojem žalostnem telesnem izgledu in žalostno nikakršni kondiciji, samo malo pomislili in priznali, koliko zbašemo vase in kako nič ne migamo, bi nam lahko bilo jasno. Nekaterim nam celo že je, pa imamo še vedno tisoč in en izgovor zato, da ne začnemo migat.
Celo sama, ki sem v bistvu na bregu onih s prevelikim apetitom in “pretežko” tazadnjo, da bi jo mal premigala, sem včasih skoraj obupana, ko berem vsemogoče ideje in poskuse z dietami, ki so do konca in naprej nesmiselne…ampak tako pač je…vsak po svoje…in morda je najbolj smiselno, da komu takemu, ki je še željan zdravega nasveta, poveste, vrle dietnice pa naj dalje dietkajo, če je to TO.
Srečno in vsaj za tiste nekatere nas, ki smo pripravljeni vsaj razmišljati (tudi to je začetek, a ne) v bolj počasno, a tudi bolj zdravo smer, napišite, povejte še kaj…
Pozdravček,
Andreja
Jaz tudi spadam med tiste, ki imajo radi čokolado in tudi nasploh polen krožnik. Ampak z gibanjem del te odvečne hrane pokurim. Vseeno pa imam še vedno kak kilogramček preveč.
Jaz kolesarim predvsem, ker mi je to zelo všeč. Po kolesarjenju se počutim super. Šport zelo dobro deluje na psiho, nas sprosti. Pa še dober občutek je, če se brez težav vzpneš na kako goro… Jaz sem si priznala, da maščobne blazinice ne nastanejo same od sebe. Vsem priporočam, da premislite koliko pojeste in koliko gibate in potem boste verjetno ugotovile kaj je razlog teže.
Včasih opazujem sošolke, ki skoraj nič ne pojedo in se čudim, kako sploh preživijo.
Misli pa, da je za marsikakšno anoreksijo in bulimijo kriva družba oz. mediji. Saj veste kakše manekenke gledamo, da ne govorimo o katalogih z oblačili.
Lp Manja
bravo kiki!kako ti je to uspelo?kiki je pisal/pisala:
>
> Za mano sta dva poroda. Od enega bo kmalu 14 let od drugega
> pa so pravkar 2 minili.
> Seveda se marsikaj povesi, to pa še ne pomeni, da se je treba
> zapustiti.
> Tudi sama nisem verjela, da se da toliko narediti in stvari
> spet “gor dvigniti”.
> Lohk ne bom glih za v tangice. Bom pa ziher s hčerko in
> sinkom sproščeno paradirala po plaži – pa nič se smilila sama
> sebi, kot sem se prej (ko sem imela 50 kg več) .
>
> PLP kiki
Andreja, moj nasvet je: zacni se drugace prehranjevati. Odloci se, da na zacetku ne bos gledala na kolicino, ampak na kakovost hrane. Seveda imas rada sladko in slano, malo mastno, pa tako, ampak ce hoces kaj spremeniti, zacni s hrano. Kaj moras jesti, verjetno ves: kompleksne OH, malo M, pa te naj bodo cimkakovostnejse (lan, bucno…) – odpravi cvretje, za takrat, ko so lacne oci, uporabi zelenjavo, radzeli obroke na vec manjsih etc (saj ti nasveti se tako ali tako stalno ponavljajo, ne?)…
Zakaj ti tako svetujem? Ker se je pri meni zgodilo to, da sem ob taki hrani dozivela popolno spremembo: kar naenkrat nisem bila vec zaspana, lena in toga, lesena, nikakva, ampak cila, soncna in polna prekipevajoce energije, ki sem jo pac morala nekam usmeriti – in kaj je boljsega kot sport? Tako da v bistvu meni sportanje sploh od takrat ni problem, bolj je problem najti dovolj casa za vso energijo, ki jo imam in ki bi jo rada iz-sportala.
Meni je vsaka stvar v zivljenju uspela le, ce sem jo pocela po korakih, nehlastavo, a z jasnim ciljem v glavi. Nekateri funkcionirajo drugace, a morda ti bo moj nasvet prav prisel.
Srecno!
Andreja, moj nasvet je: zacni se drugace prehranjevati. Odloci se, da na zacetku ne bos gledala na kolicino, ampak na kakovost hrane. Seveda imas rada sladko in slano, malo mastno, pa tako, ampak ce hoces kaj spremeniti, zacni s hrano. Kaj moras jesti, verjetno ves: kompleksne OH, malo M, pa te naj bodo cimkakovostnejse (lan, bucno…) – odpravi cvretje, za takrat, ko so lacne oci, uporabi zelenjavo, radzeli obroke na vec manjsih etc (saj ti nasveti se tako ali tako stalno ponavljajo, ne?)…
Zakaj ti tako svetujem? Ker se je pri meni zgodilo to, da sem ob taki hrani dozivela popolno spremembo: kar naenkrat nisem bila vec zaspana, lena in toga, lesena, nikakva, ampak cila, soncna in polna prekipevajoce energije, ki sem jo pac morala nekam usmeriti – in kaj je boljsega kot sport? Tako da v bistvu meni sportanje sploh od takrat ni problem, bolj je problem najti dovolj casa za vso energijo, ki jo imam in ki bi jo rada iz-sportala.
Meni je vsaka stvar v zivljenju uspela le, ce sem jo pocela po korakih, nehlastavo, a z jasnim ciljem v glavi. Nekateri funkcionirajo drugace, a morda ti bo moj nasvet prav prisel.
Srecno!
Draga Pija in ostali!
Z velikim veseljem bi dala recept s petimi točkami, ki se jih moraš držat in po katerem bodo šli ti kilogrami oz. centimetri dol in koža gor.
Takega recepta NI. Drži le vse tisto, kar je na tem forumu že stotisočkrat napisano. Pravilna prehrana in VELIKO telovadbe – švicanja.
Vsak mora razčistiti najprej : zakaj je debel oz. zakaj preveč poje in kje tiči zunanji vzrok za to (strah, nervoza, dolgočasje, depresija itd.) in tam napravit red.
Program prehranjevanja in športa: uskladiti z zmožnostmi ( tako finančnimi, kot časovnimi) – čudoviti podatki (predvsem praktični) na tem forumu, ter v veliko člankih na internetu. Nekateri so resda bolj strokovni, a se da smisel izluščit.
Kar se športa in časa tiče, pa tako. Vedno sem jamrala, da za telovadbo pa nimam časa. Zdaj si ga vzamem. Saj ni treba prav vedno na fitnes. Z malo iznajdljivosti lahko tudi mišice treniramo doma, brez kupljenih naprav – samo znajti se je treba. (plastenke, trebušnjaki, počepi …..)Za tiste, ki samo manjšamo obsege seveda.
Vsedite se, vzemite si čas za razmislek, oborožite se z veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti, preberite si še kakšen pameten članek in si sestavite program dela.
Cilj (kg, konfekcijska številka, cm, ……) naj bo drugotnega pomena. Važna je pot in vsak korak posebej. Večji uspeh, ker nismo obremenjeni in manjša razočaranja.
Ko vas bo zajelo malodušje, se spomnite, da niste sami na taki poti. 😉
PLP
kiki
DRAGA SAŠKA,
ČISTO PO NAKLJUČJU SEM ZAŠEL NA TO STRAN IN PREBRAL TVOJ “ČLANEK”, ZA KATEREGA MISLIM, DA JE ZASTAVLJEN NA “VISOKI” RAVNI ČLOVEŠKEGA INTELEKTA IN SPREJEMANJA DRUGAČNOSTI.
RAVNO ZATO SEM MNENJA, DA BI SE NAJPREJ MORALA POGLOBIT V SVOJ LASTNI SVET (V GLAVI) IN SE VPRAŠAT, ZAKAJ ŽALIŠ DRUGAČNE OD SEBE IN POVELIČUJEŠ SVOJO “LEPOTO”, KER MISLIM, DA PRI SEBI VEŠ, DA NI VSE TAKO POPOLNO, KOT SE SKUŠAŠ PREPRIČATI.
MIHEC
P.S. BY THE WAY – NIMAM TEŽAV S PREKOMERNO TELESNO TEŽO ALI
KAKŠNIMI DRUGIMI SIMPTOMI, OMENJENIMI V TVOJEM TEKSTU.
Dragi Miha!
Če bi bil ti tako inteligenten, bi iz vsega napisanega izluščil, da ni bila poanta v tem, da povem vsem kakšno neverjetno postavo imam, lepo ritko itd., ampak v tem, da povem vsem, ki mogoče sanajo cele dneve o tem, da bi bile supermodeli, kako se do tega najlažje pride. Z dietami sigurno ne. Sicer pa nekatere sanjajo o nemogočem. Treba si je najprej postavit realne cilje. Treba je vedet, da če boš hujšal po dietah tvoje telo sigurno ne bo takšno kot od enega fotomodela z naslovnice. še daleč od tega.
Kar se pa tega tiče, da si mislim, da je pri meni vse popolno. Niti slučajno. Nikoli nisem mislila. Pa ne samo glede videza. Če bi mislila, se ne bi trudila vsak dan za vsako stvar. Ne bi bilo napredka, kvečjemu bi stvari začele nazadovati.
In ne žalim drugačnih od sebe. Če bi vse lepo prebral, bi videl, da sem nekje napisala, da nimam nič proti debelim ljudem. Se mi pa zdijo skrajno primitivni tisti, ki pričakujejo nerealno, pa pri tem ne mignejo s prstom. In si želijo doseči nerealno z nemogočimi načini. To je zame pomanjkanje inteligence.
Ne mislim, da sem popolna, ampak sem vseeno zadovoljna sama s sabo. Kljub temu se mi zdi, da moram kakšno stvar še popraviti. Lahko bi rekla, da imam zdravo mero samozavesti. Cenim sebe in svoje telo, zato si nebi delala takšne škode, kot si jo nekatere. Pa sem imela tudi kdaj kakšen kilogram preveč in fanta z debelo ritjo, ki je hotel popolno žensko in me je zaradi tega žalil, ker sem se zredila, da mam debelo rit. Čist enostavna rešitev, znebila sem se ga. Sedaj po enem letu bi on nazaj. Ker sem sedaj za njega popolna. Nisem tako nora. Preveč truda sem vložila v stvari, da sem spremenila tako zunanjost kot tudi samozavest, da bi sprejela nazaj idiota, ki vidi samo mojo zunanjost in ne še česa drugega.
Veš kaj Saša, kako lahko rečeš, da tiste, ki se držijo diet ne naredijo ničesar zase.Tudi jaz sem poiskušala brez omejevanja hrane: s tekom, sobnim kolesom, aerobiko in še drugimi vajami in to vsak dan, več mesecev..Kilogrami pa se niso premaknili navzdol. In še to: jaz se ne bašem s sladkarijami, tortami in ostalim in se nikoli nisem, najraje imam sadje – ne banan, pa sem si ob isti hrani kot sem jo uživala že od nekdaj po tridesetem letu pridobila 10 kg. Tudi jaz sem imela pri dvajsetih idealne kile in mere, tudi po porodu, da ne bo pomote.Sedaj sem na dieti sprememba metabolizma in mi krasno uspeva, kg grejo navzdol in to je prva dieta, ki mi zares pomaga.Odlično se počutim in ponosna sem, da mi uspeva. In še to : nikoli se nisem smilila sama sebi in tečnarila možu in družini, ne vem zakaj misliš, da ljudje , ki imajo preveč kg vedno nekomu težijo- mogoče imaš take osebne izkušnje.
Ostalim pa ki imajo preveč kg pa priporočam, preiskusite to dieto -splača se.Poleg pa še trening seveda.
Verjetno si kje delala napako, da ti ni uspelo, ker sicer bi ti 100% ali pa roko na srce, se nisi trudila dovolj. Mogoče si pojedla preveč, tudi če ješ zdravo in poješ več kot tvoje telo porabi, se zrediš. Pa tudi nisi omenila treninga z utežmi. Tudi ta je pomemben za pridobivanje mišične mase, ki pokuri največ kalorij. ne vem mogoče si to mislila pod “druge vaje”. Tudi če nimaš denarja za fitness se da, plastenke z vodo in še marsikaj, samo malo domišljije moraš porabit. Glede sadja pa- ima razmeroma visok GI. Tako, da če hujšaš ga raje črtaj.
Ti kar hujšaj s to dieto zaradi mene. Saj škodiš sebi. itak, da gredo kilogrami dol, če pa nič ne ješ. Telo črpa iz zalog, sam na žalost ne samo iz maščobnih ampak pokuri tudi veliko mišične mase. Ko boš končala bo tvoj metabolizem tako šibak, da boš hitro dobila nazaj vse kilograme+ še kakšnega zraven (same maščobe) in boš še bolj debela kot prej. Potem boš spet hujšala in spet zredila in potem boš še bolj debela, poleg tega se bodo pojavile še druge zdravstvene težave. To je pa res super, a ne?
Mogoče ti niso šli kilogrami dol hitro kot bi mogoče pričakovala, zato si s takšnim načinom prenehala, kot marsikdo. Ampak ni poanta v tem, da kilograme hitro izgubiš. Treba jih je počasi, mogoče enega na mesec. Nekateri se v začetku, ko začnejo hodit v fitness v prvih treh mesecih še celo zredijo, ampak to ni nič hudega, ker so itak mišice težje od maščobe. Potem pa gre počasi dol, če seveda ne obupaš.
To pa, da ne bi mogla doseči cilja, čeprav se trudiš, je pa velika neumnost. S tem ko si to napisala, zbiješ moralo nekaterim, ki bi pa res radi poskusili. Povej jim rajši, da se nisi dovolj trudila. Ker 95% ljudi nima nikakršnih zdravstvenih težav, da ne bi zmogli. Oziroma imajo – lenoritis. Povej mi recimo zakaj so ravno Američani tako debeli? Ne mi rečt, da majo vsi bolezenjsko debelost in da majo v genih. Zato, ker preveč jedo, in ker jedo preveč fast fooda. Ko sem danes šla v Špar in sva šli s kolegico v restavracijo- 99% jih je jedlo pomfri. Fuj. Nobene domišljije nimajo, da bi recimo jedli kaj drugega. a ni recimo solata lepša, ko je tako pisana in še bolj dobra povrhu? Poleg tega ni gor 30 krat pregretega olja. imaš veliko različnih, ljudje so uporabili domišljijo, da so jih naredili. kaj pa pomfri? Vržeš ga v fritezo in čakaš. Dolgočasno. Če ne veš kaj bi jedel naslednji dan za kosilo- pomfri pa zrezke. Dolgčas. Pa ne se izgovarjat na pomanjkanje časa, ker solata je tudi skoraj takoj gotova. Gor daš pa recimo tuno. Sej ne obstaja samo zelenjavna. dejstvo je da ljudje nimajo domišljeje. Zato pa je situacija takšna kot je.
Saša, ali sem ti mogoče napisala, da jem pomfrit in ocvrto hrano?Hvala bogu imamo lasten vrt in pridelamo vso zelenjavo tako, da mi ni treba hoditi po Sparu in se basati z raznimi že gotovimi jedili. V družini že vsa leta jemo zdravo hrano, verjemi, da vem katera hrana je to.In še nekaj, ta dieta ni nič drugega kot ločevanje živil po skupinah, zato pa je bilo napisano že dosti pohvalnih stvari tudi s strani stokovnjakov. Jem pa še vedno dovolj, tako, da nisem brez hrane kot predvidevaš ti. Tudi uteži uporabljam, imam jih doma kot tudi nekaj ostalih pripomočkov, tako, da mi ni treba obiskovati fittness, ker vsak dan delam vaje najmanj eno uro .
To je moj zadnji odgovo tebi, ker se nimam časa prepirati z najstnicami, kot si ti. ni
Jasna, poznam eno “Jasno”, ki tudi hodi na vse mozne aerobike, joge, se preteguje in ne vem kaj se vse pocne, pa je debela. Ves zakaj? Zato ker:
1. poje vec, kot porabi (samih zdravih stvari – ki v prekomernih kolicinah RAVNO TAKO prispevajo k pribitku energije, ki ga telo NE PORABI, ampak SHRANI – ugani kam)
2. na aerobikah in vseh ostalih aktivnostih vaj ne izvaja dovolj intenzivno. Brez muje, svica in napora NE POTROSIS dovolj energije, da bi ustvaril energijski deficit med vnosom in porabo.
Me pa zanima, kje je po tvojem mnenju razlog, da ti nisi shujsala, kljub temu, da si ful gibala in malo ter dobro jedla. Zagotovo je krivo nekaj v metabolizmu, ki ga je seveda treba spremeniti. Yada, yada, yada…
Jaj, Vrhovnik…a veš, kolk si prijazna ti s temle svojim nasvetom :). Sam še to mi zdej manjka, da grem do prvega zelenjavarja, pa se založim s tovrstno hrano. Veš, hec je pravzaprav v tem, da mi je hudo jasno, kaj bi blo pametno in fino (čeprav je res, da običajno razmišljam o obratnem vrstnem redu – spravi se migat in zraven počasi bedaste prehranjevalne navade odstranjuj). Ampak kadar me zgrabi “ta nujna” pa cepetam pred hladilnikom, vedno znova ugotavljam, da imam cel kup take robe notr, k ni ravno dobra izbira. Če grem in kupim zelenjavo, mi pa potem crkuje v hladilniku. Dejstvo je namreč, da mi tud pod razno ne potegne več kot način al dva, na kterga lahko zelenjavo pripravim, to je pa tko hudo enolično, da je groza.
Ups, pa spet izgovore iščem. Sem že prava izvedenka v tem, grrrrrr.
Ma kokrkol že, Vrhovnik…iztočnica je fina…in hvala zanjo, pa čeprav je res, da je v njej povedana samo stara in že znana resnica.
Pozdrav,
Andreja
Saj sem napisala, da pac razlicno funkcioniramo. Ce ne maras zelenjave, potem je to lahko “nerodno”… Jaz sem najbolj srecna pred velikansko skledo kumaric. Tako da “nuje zretja” vecinoma lahko kompenziram na tak nacin. Saj se tudi meni kdaj utrga in prekolnem svoje “zdrave” nakupovalne navade, ko res prav nic gresnega nimam v hisi,… potem cincam, ali bom tekla do petrola in si kupila kaj sladkega ali bom sla (brez teka) spat :))))