Najdi forum

Najstnica brez prijateljev

Pozdravljeni,

obračam se na vas, ker me zanima kako naj postopam v primeru najstniške hčere. Obiskuje srednjo šolo, se cele dneve uči in nikamor ne gre. Nima prijateljev, z najboljšo prijateljico sta se oddaljili in sta prekinili stike. Hčera je sicer imela fanta, ki ga je po enem letu pustila. Ostala je popolnoma sama, v šoli se baje druži izven šole ne, niti po družbenih omrežjih razen, če je potrebno kaj za šolo. Je zelo nedostopna oseba in ima težave že od malih nog. Ko enkrat nekomu zaupa se odpre in ogromno govori. Zaenkrat je zadovoljna, imam s tem, da nima prijateljev več težav jaz kot ona. Bojim se, da se ne bo še bolj zaprla kot je že, če ne bo šla v družbo. Kaj lahko storim?

Hvala za pomoč!

Lp, Ani

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni Ani,

Razumem vašo skrb glede hčerine socialne izolacije in njenega duševnega počutja. Najprej je pomembno priznati, da je vsak mladostnik drugačen in da imajo nekateri naravno manj potrebe po socialnih interakcijah ali pa preprosto preživljajo obdobje, ko se osredotočajo na druge vidike svojega življenja kot je šolanje.

V primeru vaše hčere je ključno, da vzpostavite odprt in podporen dialog. Poskušajte jo spodbuditi, da govori o svojih interesih, strahovih in občutkih, ne da bi ob tem čutila pritisk ali obsojanje. Včasih je za mladostnike dovolj, da vedo, da so slišani in razumljeni. V vašem pristopu je pomembno, da ohranjate ravnovesje med podporo in spoštovanjem njenih osebnih meja.

Če opažate, da je hči zadovoljna, čeprav nima veliko prijateljev, je morda to preprosto del njenega trenutnega življenjskega obdobja. Vendar je pomembno biti pozoren na morebitne znake depresije ali tesnobe, še posebej, če opažate spremembe v njenem vedenju ali razpoloženju.

Spodbujanje hčere k vključevanju v dejavnosti, ki so ji zanimive in kjer lahko spozna ljudi s podobnimi interesi, je lahko koristno. To je lahko karkoli od klubov, interesnih skupin, športnih dejavnosti do prostovoljnega dela. Včasih je lažje navezati stike v okolju, kjer se deli skupen interes.

Pomembno je tudi, da hčeri pokažete, da ste na voljo za pogovor ali pomoč, kadarkoli to potrebuje, ne da bi pri tem čutila pritisk, da mora spremeniti svoje vedenje ali navade. Njeno dobro počutje in sreča sta najpomembnejša, ne glede na to, kako velik ali majhen je njen krog prijateljev.

Razmislite tudi o možnosti, da bi hčeri predlagali posvet s svetovalcem ali psihoterapevtom, če menite, da bi ji to lahko pomagalo. Včasih mladostniki lažje govorijo o svojih težavah z osebo, ki ni del njihovega vsakdanjega življenja. Strokovnjak lahko pomaga pri spoprijemanjem s čustvenimi težavami in gradnjo socialnih veščin.

Poleg tega je pomembno, da kot starš ohranjate zdravo ravnovesje v svojem življenju in s tem kažete zgled. S tem boste hčeri pokazali, kako pomembno je skrbeti za lastno duševno zdravje in kako graditi kakovostne medosebne odnose.

Na koncu pa je ključnega pomena, da hčeri dajete občutek varnosti in sprejetosti ne glede na njene socialne preference ali izbire. Vaša ljubezen in podpora sta ključna dejavnika, ki ji bosta pomagala oblikovati zdravo samopodobo in občutek vrednosti.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close