najnižja trenutna obrestna mera za stanov. kredit
Živjo,
zanima me, če si je kdo v kratkem ko se je odločal za kredit pridobil podatek, pri kateri banki imajo najnižjo obrestno mero – pribitek (EURIBOR + pribitek) za stanovanjski kredit (15 do 20 let)? Iščem po internetu, pa po moje dobiš najbolj točno informacijo direktno na bankah. Smo oddaljeni iz LJ oz. kakega večjega mesta, pa bom res hvaležna za vsako informacijo…
Pozdrav.
Ava
Pikica07,
ali mi lahko zaupaš, koliko ti znaša mesečni obrok (je stalen ali se ti spreminja?)
Saj vem, da mi bo kdo odgovoril, naj si izračunam…., ampak tu so verjetno zraven še kakšna zavarovanja in podobno…
Prosim, res bi rada vedela, ker sem nekje v podobni situaciji…
lp, kmalu res pikica (pod težo kredita)
Kredit junija letos, 15 let, hipoteka, libor + 1,4, brez stroškov odobritve, obveznih zavarovanj itd. … splača se pogovarjat na bankah (obvezno), ko si resen se banke skorajda grebejo zate. Možnost je bila tudi za libor + 1,2 vendar so ostali stroški zraven toliko nanesli da je bil EOM enak pa banko bi mogla zamenjat.
če da katera banka danes pod euribor +1.5, potem ne ve, kaj dela… to je nekje cena, po katerih si banke trenutno med sabo posojajo denar, saj so na trgu veliki problemi z likvidnostjo. junija je bilo 1.2 nekaj povsem običajnega, od takrat so se pa tržne razmere zelo spremenile. trenutno ni pravi čas za 20 letne kredite. jaz bi malo počakal, če se ne mudi. če kakšne 3 mesece se bo dalo mogoče spet dobiti euribor + 1.
Res se obrok spreminja ampak samo v odvisnosti od liborja, ki se spremeni vsakih 6 mesecev in pa zaradi razmerja frank proti evru, ki pa se spreminja dnevno in se na dan obračuna vzame tisti ki velja ta dan (ali mogoče na konec meseca? ne vem točno, bi morala preveriti) Tako da nam obrok znaša cca. 1030 EUR plus plačila v VS tj 50 EUR. Ampak to sama določiš. Jaz sem ob najemanju kredita rekla, da bi plačevala po starem cca. 150.ooo SIT mesečno in tudi vplačilo v VS sem sama določila. Že preden sem najela kredit sem rekla, da odslej vsak mesec vplačujem cca 10.ooo v VS kakršenkoli, da imam nekaj na strani za hude trenutke…. Tako se nam je potem izšel kredit na 20 let, sicer bi z višjimi plačili lahko vzela tudi krajšo dobo, vendar ne mislim životariti zato, da bom odplačala kredit. Moja logika je namreč ta, da mi bo prihodek v VS vsaj delno poplačal preplačane obresti (če ne v celoti….) Tako sem torej vzela enega od bolj rizičnih VS, ker upam na višje donose. Saj teh sredstev res ne bom uporabljala razen če bo res huuuudo. Prej bom iskala pri starših, razmišljala o refinanciranju kredita….. v glavnem kar bo takrat najbolj ugodno. Seveda pa v vsakem trenutku obstaja možnost da kredit poplačaš v celoti – če seveda prileti denar kar od nekje – to se seveda ne dogaja. Upam pa da bi se v prihodnosti dohodek povečeval vsaj malo in morebitne presežke bi vlagala v sklade ali kaj podobnega (tokrat sem zamudila NKBM na žalost) ter mogoče kdaj poplačala kredit – seveda če bi se splačalo. Seveda bo vse odvisno od razmer.