Najem stanovanja – agencija ja ali ne
Čisto tako informativno in iz vaših izkušenj in mnenj me zanima, kaj mislite, da se bolj splača: najem stanovanja (garsonjere) preko agencije ali brez posrednikov. Kaj so prednosti in slabosti enega oz. drugega? Kako sploh izgleda najem preko agencije – mesečno odvajaša najemnino njim ali oni samo zaračunajo provizijo na začetku najema? V splošnem gledano – kaj se cenovno bolj izplača? In še nekaj: katerim agencijam ne gre zaupati?
Jaz oddajam in sem poklicala neko agencijo iz Oglasnika. Povedali so mi, da do njih nimam nobenih obveznosti, vse, kar so naredili, je bilo, da so mojo št. in pogoje posredovali nekaterim najemnikom, ki so me poklicali. Dogovarjam pa se z najemniki sama. Pogodbo bom pripravila sama. Prijateljica, najemnica, pa mi je rekla, da jim je ona morala plačati provizijo v višini enega mesečnega obroka. Tudi pri njej je pogodbo pripravila lastnica.
Kar se tiče najemanja stanovanja v Lj, po lastnih izkušnjah povem, da dobiti stanovanje brez agencije je loterija: glede na količino, kakovost stanovanja in razumnosti lastnika. Večina stanovanj se oddaja preko agencij in če je nuja, se le tako da dobiti stanovanje. Nikakor ne dajati denarja agencijam vnaprej, ko želijo neko naročnino, potem pa ti posredujejo oglase, ki jih dobijo na netu, v Salomonu, preko drugih medijev (preverjeno delajo to). Odsvetujem Luno, Myway in pa Eventus (s temi sem se jaz pogovarjala). Najboljše izkušnje imam z agencijo Studio Maksima ali maksumus (Marko se je res trudil in mi sporočil vsako ustrezajoče stanovanje) in pa Stoja nepremičnine. Res pa da smo jih za uslugo, ki je bla vsaj plodna, plačali enomesečno najemnino. Prednost je tudi v tem, da potem agencija govori z lastnikom in ga “prisili” v določene stvari (ala manjkajo omare, določeni stroški se ne bodo plačevali). Včasih imajo lastniki kar prehude zahteve in agencija se mi zdi da ima moč, da ga postavi na realna tla.
Ne it preko agencije. Jaz sem poskusila, pa sem se večkrat opekla. Na TEN-TIN, tržaška 2, so bili splooh najslabši. Stanovanje sem našla potem sama, preko oglasnika. Bstveno je: KUPI OGLASNIK TAKOJ ZJUTRAJ IN OB 8h ŽE KLIČI OKOLI IN SE DOGOVORI; DA TAKOJ PRIDEŠ POGLEDAT. Pa še to: KO NAJDEŠ NEKAJ; KAR TI USTREZA-TAKOJ VEZEMI!!!! Ne hodit okoli, če bo še kaj boljšega, ker ne bo. Verjemi, probala sem že vse živo. Good luck!
preko agencije jim boš plačala eno najemnino, potem po ,ožnosti lastniku eno za akontacijo in eno za vselitev (tekoči mesec) to so tri najemnine naenkrat… tako je bilo pri meni ko sem iskala stanovanje med študijem…OBUP!
Rajši vzemi oglasnik in probaj tam brez agencij
Agenciji moraš plačati enomesečno najemnino za uslugo. Meni je to čisto odveč. Če želiš najti stan. po svojem okusu in sprejemljivi ceni ga boš iskla nekaj mesecev. Ponavadi se v pol leta najde kaj pravega. Zato si vzemi čas in ne bodi zaletava.
Oglasnik lahko bereš še pred izidom na internetu. Za prijavo rabiš žetone, ki jih naročiš tudi na njihovi strani. Vidiš pa oglase takoj, ko so ti oddani in ne šele ko oglasni izide. Poglej še na druge strani z nepremičninami, vendar je bolj tema.
Pa srečno!