Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost Najboljši prijatelj

Najboljši prijatelj

V prilogi Novic Ona sem zasledila odgovor bralke na nek članek ali prispevek o hišnih ljubljencih. Sama prvega članka nisem brala. Šlo pa naj bi za to, da je
ena bralka predlagala, naj se “nabije en lep davek” pasjeljubcem, ki jih pa menda dotična gospa ne mara ali pa živali. Menda je pa tudi samozvana zaščitnica mučenih živali L.E.Mueller proti psom v blokih.

Zaradi “žolčnega” odgovora, ki sem ga pa prebrala, me zanima, če je kdo bral ta sporni članek? Kaj vi mislite na splošno o hišnih ljubljencih (še posebno psih), njihovih lastnikih ter vplivu hišnih živali na družbo in posameznika? Mislite tudi vi, da je pes res najboljši čovekov prijatelj?

Zdravo!
Pes je t.i. najboljši prijatelj. Osebno imam psa že 28 let ( seveda ne istega, da ne bo pomote, haha ), ampak znorim, ko vidim lastnike psov v stanovanjskih naseljih, ki puščajo psom na zelenico,kjer se igrajo otroci in se sprehajajo ljudje. Sam imam psa v stanovanju skupaj z dvema otrokoma, povrh še nemškega ovčarja, s tem, da dnevno pretečemo vsaj 5 km, tako, da mojemu psu vsekakor ne manjka razgibavanja, kar pa na žalost ne velja za večino blokovskih psov.
Kar se tiče psov in njihovega vplivanja na ljudi, je ob normalno vzgojenem psu otrok deležen nekega težko opisanega medsebojnega odnosa, ki v veliki meri vpliva tudi na njegov kasnejši odnos do ljudi nasploh. Se namreč strinjam s tistim rekom, da kdor nima rad živali, nima rad ljudi.
Osebno bi tudi v primeru, mislim da kranjskih srednješolcev, ki so pobijali mačke, ukrepal dosti rigorozneje.

Ha! Taprava tema zame…
Tudi jaz sem načeloma proti temu, da imajo vsi vsepovprek pse in mačke. Večina se jih žal ne zaveda odgovornosti, ki pridejo s tem. Mislim, da se je Muellerjeva opredelila “proti živalim v bloku” zaradi tistih ljudi, ki pse puščajo po cele dneve same, na sprehod jih pa peljejo le okoli bloka, potem pa še ne pospravijo za njimi kakcev. Muellerjevi tudi očitajo, da je za tiste nagnusne Tržičane zahtevala linč. Ampak, roko na srce, ali ni večina od nas pomislila, da bi jim najraje dali eno vzgojno, recimo, da bi jim naredili točno to, kar so sami naredili tistim ubogim mucam??? Ampak, ker smo pač normalno vzgojeni ljudje, je ostalo le pri mislih. Ker so takih dejanj zmožni le ljudje, ki bi jim komaj lahko tako rekli.

Dejstvo je, da z živaljo pride polno stvari: cepljenja, pregledi, kvalitetna hrana, sprehodi, ukvarjanje z njimi, kastriranje itd. Pač ni tako preprosto, da so psi za čuvanje hiše, mački pa za pobijanje miši. Žal vidimo vse preveč psov, ki “gnijejo” na verigah celo življenje ali pa tulijo po stanovanjih, ker jih nihče ne vozi ven. Pa mačk, ki jih spuščajo ven, tudi sredi mesta, kjer jih slej ko prej povozi avto ali pa celo pridejo pod roke mladim prestopnikom, ki jih potem na najrazličnejše načine mučijo. Ampak večina jih misli: bomo pa nabavili novega. Saj jih je dosti…

Ona pa je tudi časopis, ki rada (kot vsak časopis) navrže kakšno kost. Ko pa se vsujejo odgovori, objavi le enga ali dva, potem pa zaključi temo. Zraven pa še pazi, da se ja ne bi kaj preveč hudega objavilo. Saj veste, imidž. Kar se psov v blokih tiče, se je začelo s tem, da je Sabina Obolnar, urednica, napisala v uvodniku kako jo motijo ljudje, ki imajo pse v blokih, ne pospravljajo za njimi, jih premalo vozijo ven itd. Potem se je pa ena gospa z zelo malo čuta za živali oglasila s tem, kako bi kar vsem davke dala itd. In največja bedarija: kako eni bolj skrbijo za svoje pse kot za svoje otroke. Vsak kolikor toliko normalen in izobražen človek bo dojel, da je to dvoje popolnoma neprimerno primerjati.

Na to temo bomo zagotovo še prišli. Rekla bi le to: vzgajajte svoje otroke v ljubezni do živali, opozarjajte na nasilje nad njimi, pobirajte iztrebke za svojimi psi in jih sprehajajte, pa naj živijo v bloku ali so na verigi. Cepite jih. Če živali spuščate, jih raje kastrirajte, da se ne bodo prenašale bolezni in da se bodo bolj držali doma. Predvsem pa: imejte jih radi, saj so v marsikaterih pogledih bolj hvaležni, prijazni in nežni kot ljudje. Pa da se ne bo kdo obesil na ta zadnji stavek…
LP

Tudi mi imamo psa in smo v bloku. Nas pes je majhne pasme in ga tudi ne vozimo ven na opravlajnje potrebe, ker ima za to doma posodo in gre kadar hoce. Niti ni primeren za kilometrske sprehode in ravno zato sem se odlocila za tako pasmo. Kadar pa gremo ven in ce ze slucajno opravi potrebo imam sabo vrecko da za njim pocistim. Osebno mislim da niso tak problem psi lastnikov ki skrbijo za njih in jih vozijo na sprehode. Bolj me motijo tisti psi ki nekontrolirano tekajo na okoli, ker se lastnikom ne da na sprehod z njimi in jih samo spustijo ven. Pa ni vazno ali lastniki zivijo v hisi ali bloku. Mislim pa da ni vazno za katero zival se odlocis, moras skrbeti zanjo, ce ne je raje ne imej.
Na zelenicah in igriscih pa niso problem samo psi, tudi cigaretni ogorki, igle, ostali papirji in umazanija, poginuli golobi…… vse to se najhaja na njih, zal.

Krasen odgovor, Ula!
Jaz bi dodala le to, da sama osebno (kot lastnica psa) ne bi imela nic proti primernemu prispevku in se mi to sploh ne zdi slaba zamisel. Morda bi tudi to bila neka, res minimalna selekcija lastnikov psov, z zbranim denarjem pa bi se dalo tudi kaj postoriti ( čiščenje otroških igrišč – dokler se lastniki psov ne disciplinirajo, izgradnja zavetišča,…). Seveda le v primeru, da bi šel zbrani denar zares za te namene!

Spoštovana Ula!

Imam eno vprašanje. Kako pa ste navadili psa, da gre na potrebo v posodo. Tega nisem še nikjer slišal. Mački daš v posodo pesek in se navadi, kako pa to narediš s psom? Namreč pri nas imamo psičko in jo vodimo na sprehode, zraven pa imamo vrečke in potem počistimo. LP John

Ja ravno tako kot navadis muco. Najprej je bilo po stanovanju cel kup casopisnega papirja, kjer je opravljal svojo potrebo. Stevilo papirja smo pocasi manjsali in prisli samo na en prostor. Nato smo en ze malo polulan papir dali v posodo, in ko je nekajkrat opravil potrebo v posodo smo papir zamenjali s peskom (za muce) in sedaj ta sistem uporabljamo naprej. Uspesno ze peto leto. Seveda smo ga navajali ze kot mladica, takoj ko smo ga dobili, in ga nikoli nismo omejevali na uro ko se ga pelje ven. Je bilo pa potrebno tudi malo potrpljenja, ampak saj tega rabis tudi pri socializaciji psa. Skratka pri nas ima hrano, pijaco in wc na voljo 24 ur na dan in ga z nicemer ne omejujemo.

Hvala za odgovor. Tudi mi smo poizkušali vse to, ampak z papirjem je uspelo, v posodo pa ni več šlo. Je bila mlakica in kakec poleg posode. Zdaj pa jo vozimo ven. LP John

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close