Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Najboljši analgetik

Najboljši analgetik

Mučijo me kr pogosti glavoboli. Kaj priporočate, da človek vzame. Aspirin, lekadol, nalgesin, morda kaj, česar nisem omenila? Ponudba je pestra in raznolika, vendar vsi učinki -predvsem stranski pa itak, da niso povsem navedeni. Aspirin naj ne bi bil primeren v času menstrucije, ker redči kri, nalgesin, naj bi bil premočan za glavobole, lekadol je primeren bolj za prehlade….kaj torej pomaga samo pri glavobolu? Ali je najboljše proti njemu?

Pozdrav.
Ponavadi začnemo s paracetamolom (Lekadol, Daleron, Panadol…), ker ima najmanj slabih stranskih učinkov na prebavila (neugoden je pri jetrnih boleznih!). Če to ne pomaga, pa poskušajte z drugimi analgetiki, ki ste jih navedli in jih je še veliko na izbiro. Svetujem, da v sodelovanju z vašim zdravnikom najdete vam najbolj odgovarjajočo formulo. Zato rečem tako, ker iz izkušnje ugotavljam, da za enako težavo ljudem najbolj pomagajo različna zdravila in ne morem nobenega izmed njih izpostaviti. Večinoma je tako, da je pri vseh učinek odvisen tudi od doze. 1000 mg Aspirina je močnejši analgetik kot 500 mg Aspirina, recimo.

Srečno.

D

Že od nekdaj sem si želela nekaj vprašati, vendar je v lekarnah vedno prišlo kaj vmes in sem pozabila.

Ko sem še živela pri starših smo imeli v omari vedno aspirine, ki smo jih po potrebi jemali v primeru glavobolov. Sedaj že nekaj let živim samostojno, vendar mi je navada ostala. Mi je pa zadnjič mama razložila, da sedaj nima v omari več aspirinov, ampak samo še nalgesine, saj naj bi le ti imeli širši spekter delovanja. Nekako tako, da naj bi jih lahko uporabil v več primerih za lajšanje bolečin. Sedaj pa ne vem, ali naj tudi jaz zamenjam aspirine z nalgesini, ali naj se držim aspirinov in po potrebi dodam še kakšnega? Prosila bi vas za mnenje?

Aspirin je seveda dober nesteroidni analgetik, treba pa je upoštevati stranske učinke vseh nesteroidnih analgetikov na želodec, ledvice itd. Kar se pa tiče spektra delovanja, pa ima Aspirin gotovo najširšega; danes se ga uporablja v največji meri za preprečevanje krvnih strdkov pri žilnih boleznih.

Pozdravljeni!

Tudi sama se bojujem s pogostimi glavoboli in tekam od enih tablet k drugim. Nekaj časa sem jemala Panadol extra in je pomagalo. Po porodu pa so se težave začele stopnjevat, Panadol ektra ne pomaga več, prav tako ne Nalgesin forte, zdaj bolečino umiri za nekaj časa Saridon (vendar ker upam na zanositev, bom to mogla ukiniti najbrž) . Imate kakšno mnenje o teh tabletah? So pa res glavoboli povezani s stresom, službo za računalnikom; ampak žal ne znam problema rešit, saj veste kako je s službami in stresnim življenjem dandanes.

Hvala za odgovor in lep dan!

Oprostite za pavzo zaradi dopustov.

Omenjene tablete res ne bodo primerne med nosečnostjo, boljši bo čisti paracetamol, ki se ga dobi v številnih preparatih. Sicer se pa z nosečnostjo marsikaj spremeni, upajmo, da izzvenijo tudi vaši glavoboli.
Lepo poletje!

S spoštovanjem !

Da imel sem operativni poseg na vratnem predelu C6 – 7, da zamenjava vretenca…..
Operativni poseg letos v sedmem mesecu !
Občasno imam še zelo hude glavobole in ne pomaga skoraj nobena tableta, da bolečino omili samo Zaldiar 37,5mg 2 tableti
Da bil sem pred operativnim posegom na Jurnisti 64.mg 12. mesecev in a so mogoči glavoboli še zaradi odvisnosti na Jurnisto……….
Glavobol je vsak teden in traja različno od 12 ur do 48 ur, da kljub posegom po tabletah….

Hvala za odgovor !!!

Pozdravljeni spet!

Res je, glavoboli so se po zanositvi nekoliko zmanjšali oz. so v blažji obliki in ne vodijo v migreno. Trenutno sem v 10.tednu in vprašala bi, če se glavobol vendarle pojavi in je zelo moteč, kakšno dozo bi še lahko vzela recimo čistega paracetamola – 2 Lekadola (1000 mg) bi to imelo lahko kakšne posledice?

Hvala in lep dan!

Lekadol je načeloma varno zdravilo med nosečnostjo v pravem odmerku, ki je enak kot sicer, vseeno pa se je vredno izogibati zdravil, kadar to ni nujno potrebno.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close