Najdi forum

Naj zaupam?

Pozdravljeni g.Stanko!

Za vaše vsakodnevne strokovne nasvete mi je povedala prijateljica, kateri ste z odgovorom zelo pomagali in mi svetovala, če me kaj zanima nej se kar obrnem na vas. Veliko me je, sam sem že izvedela iz vaših odgovorov drugim z enakimi problemi. Samo imam pa res eno informativno vprašanje.Prejšnji mesec sem pri ginekologinji dobila kontracepcijske tablete stediril m. Kar me zanima je, koliko so te tablete zanesljive proti nosečnosti oziroma kdaj pričnejo delovati (prvič jemljem tako obliko zaščite). In ali imajo vsi dnevi v ciklusu enako zaščito, ali so kakšni dnevi, ko se verjetnost zanositve nekoliko poveča (v času ovulacije). Ali je res: da je ob začetku jemanja tablet zaščita nekoliko manjša kot npr. po 1 letu ali več (tko sem nekje prebrala) in kaj drugo še vpliva na zmanjšanje delovanja. Če je potrebno še kaj vedeti mi prosim napišite.
Z zanimanjem čakam na vaš odgovor in vam želim še veliko rešenih primerov in pomirjanja ljudi.

HVALA in nasvidenje, Maja iz Brezovice.

Draga Maja,

Zaupajte!
Tabletke varujejo od prvega dne jemanja. Ni res da so v prvih mesecih manj učinkovite kot kasneje, res pa je, da je v prvih mesecih več “odpovedi zaščite” kot po enem letu. V čem je “cath”? V prvih mesecih jemanja nastopi največ težav, morebitne slabosti z bruhanjem, tako da v kri pride manjša količina hormonov, kot zahteva zščita, večkrat se zgodi, da ženska pozabi tabletko vzeti in večkrat se zgodi, da ne prične jemati tabletk pravi čas, ker narobe razume navodila zdravnika ali priloženih navodil. Po enem letu pa je 99,9% žensk navajenih na rutinsko uživanje tabletk in se redko zgodi, da kaj naredi narobe.
Tabletke res lahko izgubijo del svoje učinkovitosti ob jemanju drugih zdravil, ki spremenijo “vezavo hormonov na krvne beljakovine”, različni antibiotiki, zdravila proti bolečinam, antiepileptiki ipd., kar povzroči nihanje dejanske vsebnosti hormonov v telesu in včasih celo neučinkovito zaščito in posledično nosečnost. Vendar je treba dodati, da Stediril-m kot klasičen kontraceptiv druge generacije (ni najnovejši) skorej nikoli ne odpove, kot se to lahko dogaja pri novejših, tretje generacije, ki imajo še manjšo vsebnost hormonov in gestagensko poudarjeno sestavo. Ta je sicer ugodna za počutje ženske toda ravno na meji še učinkovite kontracepcije.

Torej, ali sem vas prav razumela?
Če ne bom imela nikakršnih težav s temi tabletami , počutjem in rednem jemanju, potem je možnost, da zanosim skorajda nemogoča in sem lahko brez skrbi? Če se sprašujete zakaj taka skrb, da ne zanosim, razlog je v tem, da sem športnica in študentka in imam na teh dveh področjih v roku štirih let določene cilje, pa da mi jih to nebi pokvarilo.

Res lepa hvala za odgovor in nasvidenje.

Prav ste razumeli!

New Report

Close