Naj odgovori kak Dr. za diabetes
Za ljudi s sladkorno boleznijo tipa II sladkor v prehrani zbuja največ skrbi.
Dejstvo: Sladkor in sladkana hrana v zmernih količinah nič bolj ne dvigneta glukoze v krvi kot večina škrobnih živil. Nasičene maščobe so za diabetike veliko bolj nevarne.
Ta članek sem prbral tukaj:
http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/februar04/hujsanje_zdravo.php
Iz tega članka in člankov o umetnih sladilih lahko sklepam, da je bolje, da si kavo ali čaj malenkost sladkam z navadnim sladkorjem, kot z umetnimi sladili.
Tudi sam sem že naredil večkrat kak prekršek in si potem meril sladkor in nisem opazil kakega bistvenega skoka sladkorja. Sedaj pa še tale članek in podobni članki na tujih spletnih straneh dajo sluti, da nam zdravniki ravno ne povedo vsega kar bi morali.
Sprašujem se tudi zakaj ni nikjer podrobno opisano katero zdravljenje za koga (tablete-insulin). Kdaj tablete, kdaj insulin.
Pa še veliko tega ne izrečete jasno!!!!
lp, ronex
Se strinjam.
Pozimi sem si sladkala čaj kar z žličko medu. Pa v kavo si raje dam malo kavno žličko sladkorja kakor umetni natreen.
Zaradi teh malih količin zaužitih sladkarij se toliko ne vznemirjam in mi niti toliko ne škodijo.
Bolj me skrbi moj sladkor po zaužitih OH. Zelo..zelo .. mi naraste po kruhu, rižu, krompirju….
Ja tudi jaz sem opazil, da so večji problemi drugje, kot pa majhna količina sladkorja. 1/2 vrečice na podaljšano kavo.
Kar se tiče kruha in krompirja in podobnih živil pa sem bral v nekaj člankih, ki so jih pisali v tuji literaturi, da je možno tudi ta sladkor nižat in sicer tako, da se na primer krompir zaužije skupaj z vlaknastimi živili. Piše, da se bi naj v taki kombinaciji sladkor v telesu občutno manj dvignil kot, da pojemo samo krompir.
No pa na to spet ne bo odgovora od kakšnega strokovnjaka (dr.) za diabetes. Kot zgleda naši zdravniki in zdravstvo raje vidi, da smo v neznanju ali pa je neznanje kje drugje.
No, če bo slučajno kdo želel odgovorit bi še dodal eno vprašanje.
ALI JE RES, DA BI DIABETIKI MORALI IMET LETNO 4 PREGLEDE PRI DIABETOLOGU IN EN PREGLED PRI OČESNEM ZDRAVNIKU, KATERI PA BI MORAL BIT V STIKU Z DIABETOLOGOM ZARADI IZMENJAVE PODATKOV.
LP, RONEX
Hm, očitno tega ne prebirajo zdravniki. Ali pa sem mogoče začel preobčutljivo temo za njihov okus.
Še enkrat sprašujem to kar sem že pisal zgoraj!!!!
Pa še moderatorju eno vprašanje. Kaj tega ne prebirajo dr. ???
Lepe praznike, ronex
Ronex, žal ta forum ni moderiran, namenjen je pogovoru in izkušnjam vseh, ki imajo težavo z sladkorno boleznijo…
..če se nam kdaj v prihodnje pridruži tudi kakšen strokovnjak za diabetes pa bomo zelo veseli…
..strokovnjakov, ki bi brezplačno delili izkušnje je težko najti – so pa:-)))
Lep dan še naprej in veliko sonca:-))
Če lahko dodam še svoje mnenje pa menim, da je pri dvigu sladkorja zelo pomemben glikemični index živila..
Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja v primerjavi z referenčnim živilom, za katerega se določi, da ima glikemični indeks 100. Običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.
Predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je NAPAČNO! V praksi to na primer pomeni, da ima krompir (škrob, ki ga vsebuje, je kompleksen ogljikov hidrat) več kot enkrat višji glikemični indeks kot jabolko in celo višji glikemični indeks kot namizni sladkor. Podobno velja za bel kruh, pokovko, lubenico itd.
Tabela glikemičnih indeksov (GI)
visok GI je nad 60
srednje visok GI je med 40 in 60
nizek GI je pod 40
100 – glukoza
36 – jabolko
36 – hruška
36 – polnozrnati špageti
35 – energij. tablica (Power bar)
34 – čokoladno mleko
33 – PR bar
33 – jogurt, sladkan
32 – posneto mleko
31 – sojino mleko
31 – suhe marelice
30 – zelen fižol
30 – banana, polzrela
29 – leča
27 – mleko, polnomastno
25 – grenivka
25 – breskve
25 – ječmen
24 – slive
23 – fruktoza 22 – češnje
18 – soja
14 – arašidi
14 – nemasten jogurt, 0,1 %
95 – francoski kruh
91- Gatorade
85 – pečen krompir
84 – corn flakes (koruzni kosmiči)
83 – krompir, instant
82 – rižev krispy
82 – riževi keksi
82 – krompir iz mikrovalne pečice
80 – vanilijevi vaflji
76 – krof
76 – pomfri
74 – graham krekerji
74 – slani keksi
74 – pire krompir
73 – med
73 – zrnat čips
72 – lubenica
72 – smoki
71 – korenček
70 – beli kruh
70 – toast
69 – drobtine
68 – pijače kot npr. Fanta
68 – čokoladica Mars
67 – lešniki
66 – ananas
66 – gobova juha
65 – sladkor
65 – instant ovseni kosmiči
65 – rogljički
64 – rozine
64 – vložene marelice
64 – rdeča pesa
64 – makaroni s sirom
61 – sladoled
61 – hamburger (kruh)
60 – otrobi
60 – sirova pica
59 – borovničeva torta
57 – pomarančni sok
57 – testo za pico
56 – kuhan krompir
56 – bel riž, dolgozrnat
55 – rjav riž
55 – keksi iz ovsene moke
55 – jagodna marmelada
55 – marelična marmelada
55 – pop corn
55 – sadni koktajl
55 – koruza
55 – mango
54 – sladki krompir
54 – krompirjev čips
53 – grobo mlet polnozrnat kruh
52 – banana, dobro zrela
52 – kivi
50 – fižol v pločevinki
49 – ovseni kosmiči
49 – sirovi tortelini
49 – čokolada
48 – kuhan fižol
48 – grenivkin sok
47 – riž, beli, kuhan na pari
46 – laktoza
44 – juha iz leče
44 – kosmiči z veliko vlaknin
43 – grozdje
43 – pomaranča
43 – puding
42 – polnozrnati muesli
41 – špageti (brez omake)
41 – polnozrnat kruh
41 – jabolčni sok (nesladkan)
37 – paradižnikova juha
Spoštovani vsi skupaj,
vaš pogovor je tekel v pravo smer. V pripravi so “Smernice za prehranjevanje bolnikov v bolnišnicah in domovih za starejše glede na obolenja in stanje prehranjenosti” med katerimi je obravnavana tudi Prehrana sladkornega bolnika. Smernice s tega področja so pripravljali diabetologi KC. Izdalo jih bo Ministrstvo za zdravje, ki bo poskrbelo tudi za implementacijo teh smernic.
Iz vseh teh forumov se kaže velika poteba po profilu, ki ga imenujemo klinični dietetik. Le ti bi vam znali pojasniti kaj položiti na krožnik in kaj ne.
Glede uživanja ogljikovih hidratov pri sladkorni bolezni še vedno velja:
– priporočeni so ogljikovi hidrati iz sadja, zelenjave, izdelkov iz celega zrna (polnozrnati izdelki), stročnic in mleka in mlečnih izdelkov z manj maščob.
– jedi s saharozo niso izrecno prepovedane. Kadar obrok vsebuje saharozo, jo je potrebno upoštevati pri oceni količine zaužitih ogljikovih hidratov in je zato potrebno prilagoditi odmerek insulina oziroma drugih antihiperglikemičnih zdravil.
– tudi glikemični indeks in glikemično breme sta lahko v dodatno pomoč pri doseganju želenih sladkorjev v krvi
– umetna sladila in polioli s sladkim okusom se lahko uporabljajo v količinah, ki niso večje od priporočenih količin.
– in ne pozabite vlaknin: priporočamo stročnice, z vlakninami bogate žitne izdelke, sadje, zelenjavo in izdelke iz celega zrna.
Torej za ohranjanje ustrezne ravni sladkorja v krvi, je pomembno upoštevati količino zaužitih ogljikovih hidratov (metodo štetja ogljikovih hidratov vas lahko nauči vaš edukator ali dietetik), primeren izbor ogljikovih hidratov ter kombiniranje obrokov. Nihanju krvnega sladkorja se boste ognili z dobrim poznavanjem živil, primerno sestavo obroka… Zato berite, se educirajte.
In uživajte v medu ob polni skodelici jogurta s kosmiči. Žlička medu vam da je 4 g OH, skodelica mueslijev z jogurtom pa vsaj 10x več (natančno 43 g OH). Pomembno je, da to žličko medu pri vodenju svoje bolezni upoštevate.
Pa srečno!
Hvala za pojasnilo o moderatorju. Sem mislil, da je tudi tu v pomoč kak moderator Dr. za diabetes. Sam sem že poskušal iskat po vseh možnih slo-debatah na to temo pa nisem mogel nič več izbrskat kot to kar sem napisal na začetku.
Mislim, da to ni dobro kar delajo diabetologi. enostavno, ko sem zvedel za sladkorno in obiskal specialista so bile prve besede: “SLADKORJA NE!” Po daljšem prebiranju raznih člankov predvsem tujih pa sem dobil vtis, da sam sladkor ni tako kritičen za sladkorne bolnike. Mislim, da bi bilo dobro, da odkrito povedo, če so male količine na primer v kavi ena mala žlička bolje kot eno zrno umetnega sladila. Saj vemo, da tudi sladila niso tako nedolžna. Tu pa se tudi sprašujem kaj je bolj škodljivo zame zrno sladila ali žlička sladkorja. Tudi o tem nisem nikjer mogel nič prebrat kot, da je to tabu tema v Sloveniji. 🙂
Hvala tudi Elastiki za obrazložitev in tabelo in ostalim, ki ste se priključili debati.
ps
Ne vem zakaj se mi je spremenilo uporabniško ime?!?!??!?!
do sedaj sem imel: ronex
Bom sporočil Adminu!
lp, ronex
Ronex,
v mojem prejšnjem pojasnilu so uradna stališča po katerih bodo delali zdravniki (tudi splošni) takoj, ko Ministrstvo izda smernice in jih o tem poduči.
Danes velja, da so prehranska priporočila za bolnike s sladkorno boleznijo enaka kot so priporočila za zdravo prehrano!!!!!
Svetovana prehrana je del zdravega življenjskega sloga, katerega cilj je vzdrževati normalne vrednosti krvne glukoze in lipidov ter krvnega tlaka ter preprečiti ali odložiti pojav kasnih zapletov sladkorne bolezni. Posebej pomembno je vzdrževanje normalne telesne teže. Svetovanje je usklajeno s posameznikovimi potrebami in osebnimi ter kulturnimi značilnostmi. Stremimo k ohranjanju zadovoljstva pri prehranjevanju in omejimo vnos z določenih hranil le, če je to podprto z znanstvenimi dokazi.
Torej, prvi pravi korak je naučiti se zdrave prehran in zmigati telo.
Ko pa smo že pri umetnih sladilih. Odločitev o tem ali jih boste uživali je na vas samih. Uživanje v količinah, ki jih navaja proizvajalec, je varno. Nenazadnje obstajajo tudi sladila, ki so po kemijski strukturi beljakovine. Vsi dodatki na seznamu E-jev so nadzorovani z zakonom, pred uporabo pa so bili natančno preizkušeni in odobreni s strani neodvisnega znanstvenega in medicinskega komiteja. Za noben dovoljen dodatek ne obstaja trden dokaz, da bi bil dejansko škodljiv.
Pravzaprav se moramo zavedati, da v bistvu nobena snov ni popolnoma neškodljiva, kajti živ organizem je kompleksna tvorba, katere bistveni element je ravnotežje vseh sestavin. Naj vam zastavim retorično vprašanje: “Kaj je bolj škodljivo: ocvrt piščančji zrezek ali kava z umetnim sladilom?”
Forum je zaprt za komentiranje.