Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nahod otrok

Nahod otrok

Pozdravljeni,

ponovno odpiram temo, ker ne vem, ali se je nazadnje zabeležila. Otrok star leto in pol v vrtcu povprečno zboli od februarja do septembra letos za eno do dvema virozama v mesecu. Vmes se ostali znaki umirijo, skorajda pa se ne prekine nahod, vodica teče iz noska pravzaprav že od februarja, kak dan dva, je mogoče mir, potem pa spet en mesec.

Vedno nos spiramo s FR, z injekcijo pod pritiskom brizgnemo v nos, da se čez drugo nosnico sčisti ven, potem nos spiha, čez nekaj minut pa ga še posesamo. Na čiščenje porabimo cca 20-40ml FR, torej cca 20 v vsako nosnico, 3x na dan. Vmes, če teče, še sesamo,  pihamo.

Prosim, če mi napišete če je ta način pravilen, če ne pa prosim, za natančno navodilo, kako se pravilno lotiti čiščenja noska. Strah me j enamreč, da pretiravamo in s tem še dodatno dražimo sluznico, ki si pravzaprav ne more opomoči. Kako pravilo pozdraviti sluznico in zmanjšati dolžino trajanja nahoda.

Otrok ima potencial za kronična vnetja ušes, ampak smo s tem sistemom imeli vnetje ušes samo 2x, od tega enkrat gnojno s počenim bobničem. Občutek imam, da v kolikor ne bi tako agresivno napadali nosu, bi se to vnetje ponavljalo. Prosim za navodila,

lp, Malina.

Pozdravljeni,

otroci do 4 let starosti letno zbolijo vsaj 10-krat z virusno okužbo dihal. Pogoste so dodatne bakterijske superinfekcije (angine in vnetja srednjih ušes). Tako je tudi pri vaši hčerki. Imunski sitem šele dozoreva in se seznanja z virusi iz okolja.

Lep vas prosim, da ne čistite več otroku nosu na tak agresiven način in tudi ne s takšno veliko količino FR, saj s tem potiskate fiziološko raztopino in z njo bakterije tudi v Evstahijeve cevi in v srednji ušesi, sledi pa lahko bakterijska okužba srednjih ušes.

Nosek otroku smete čistiti samo povsem nežno, po kapljicah ali  z razpršilom.

Samo bolniki po endoskopski op. sinusov si morajo nos izpirati z večjo količino FR.

Imunski sistem pa se okrepi z veliko gibanja na svežem zraku in zadostnim vnosom D vitamina.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close