Nahod novorojencka
Pozdravljeni,
nas dojencek je star 9dni, polno dojen, ob odpustu je imel ze nekaj g nad porodno tezo.Dva dni smo preziveli na intenzivni zaradi zlatenice.
To noc je dojencek naenkrat imel poln nos in ga ima ze ves dan. Z aspiratorjem na usta in fiziolosko mu ga redno spiram,da se lahko doji. Zdaj pa me skrbi,kaj ta nahod pomeni- da preboleva prvo okuzbo? Se bolj me strasi barva sluzi,ki je zivo rumena – kot kaksna posledica zlatenice.Temperaturo ima 37`.
Me naj skrbi?
Spoštovana,
gnojen nahod (ki kaže na prisotnost obrambnih celic – levkocitov, ni pa nujno, da so v njem tudi bakterije, lahko gre le za reakcijo na sesirjeno mleko, ki je ob podiranju kupčka zašlo v nosek) je vedno zoprna nadloga. Malo zaradi tega, ker oteklina sluznice in izločki motijo pretok zraka skozi nos in s tem dihanje med dojenjem, malo pa zaradi dejstva, da so sluznice lahko tudi vstopna vrata za širšo okužbo, zlasti čest povzročitelj je zlati stafilokok (Staph. aureus).
Zaenkrat bi svetovala energično spiranje noska s fiziološko raztopino (ob tem čima manj brkljajte po nosu z aspiratorjem, ki lahko zaradi podtlaka ali mehanskega draženja s konico cevke še poveča ranjenost sluznice). Če v dnevu ali dveh ne bo bolje, bo treba k pediatru. K njemu tudi morate takoj v primeru, ko bi telesna temperatura (merjena pod pazduho) pričela naraščati and 37,5 st. C ali če bi dojenček postal bolj zaspan, ohlapen, bled, če bi odklanjal hranjenje, postal zadihan.
Srečno in lep pozdrav,