Nagrada za 10 let delovne dobe
Pozdravljeni vsi delavci, delavke in seveda delodajalci,
Mene zanima kako to, da ne pripada ob deseti obletnici dela (10 let delovne dobe ) nagrada, seveda če nisi zaposlen pri enem in istem delodajalcu vseh 10 let?
Prosim vas katera ve kaj več o tem zakonu, naj mi prosim pove kje naj to preberem.
Imam 10 let delovne dobe in seveda pri dveh delodajalcih do zdaj. In kot že napisano, baje mi ne pripada nagrada.
Hvala vam, in upam, da vam bo uspelo zdržati pri enem delodajalcu vsaj 10 let, če ne več.
LP
Se opravičujem; v negospodarstvu je nagrada za skupno delovno dobo, v gospodarstvu pa za dobo pri zadnjem delodajalcu.
SPLOŠNA KOLEKTIVNA POGODBA ZA GOSPODARSKE DEJAVNOSTI
51. člen
Drugi osebni prejemki
1. Regres za letni dopust
(1) Regres za letni dopust pripada delavcu enkrat letno in se izplača najkasneje do konca novembra tekočega leta. Višina in način izplačila regresa se določita v tarifni prilogi te pogodbe.
(2) Pravica do izplačila regresa za letni dopust je vezana na izrabo letnega dopusta.
(3) Delavcem, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polovice polnega delovnega časa, pripada regres za letni dopust sorazmerno času, prebitem na delu.
(4) Neodvisno od izrabe letnega dopusta regres (odškodnina) za letni dopust pripada delavcem, ki ga niso mogli izrabiti iz razlogov na strani delodajalca.
2. Jubilejne nagrade
(1) Delavcu pripada jubilejna nagrada v višini:
za 10 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu v višini ene izhodiščne plače I. tarifnega razreda
za 20 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu v višini ene in pol izhodiščne plače I. tarifnega razreda
za 30 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu v višini dveh izhodiščnih plač I. tarifnega razreda.
(2) Zadnji delodajalec je tisti, ki je izplačevalec jubilejne nagrade.
(3) Jubilejna nagrada se izplača v roku enega meseca po dopolnitvi pogojev iz te točke.
Interni pravilniki in pogodbe lahko dajejo zaposlenim le večje ugodnosti kot splošna pogodba, nikakor jih ne smejo zmanjševati.
Dejstvo pa je, da je zakon eno, praksa pa nekaj popolnoma drugega.
Sama točno vem, da moji sodelavki pripada nagrada za 10 let tule, da vsem nam pripada še druga polovica regresa…pa direktor (in hkrati lastnik) reče NE in se obrišemo pod nosom. Služb pa ravno ni…
Obenem pa se tolažim, da je iztožljivo in da še bodo debate, ko se bo kje pokazala nova služba:))