Najdi forum

“naelektreno” telo

pozdravljena g. Romana,
ali mi lahko vi pomagate ,ker imam skoz ta neprijeten občutek, da sem “naelektrena”.še posebej v zimskih mesecih. tudi lase si zelo težko počešem ,ker letijo na vse strani.
Hvala!

Pozdravljena!

Naelektrenost nastane zaradi statične elektrike. To pomeni, da se med drgnjenjem dveh teles, (v vašem primeru lasje in glavnik), nabirajo na laseh pozitivni ioni in ker se enaki naboji med seboj odbijajo, bo vsak las težil k temu, da bo čimbolj stran od svojega soseda. Dokler lasje ne pridejo v stik bodisi z negativnimi ioni, bodisi s kakšno prevodno podlago, pri čemer steče višek nabojev v tla, bodo lasje ostali naelektreni. Podobno se dogaja, ko hodimo po tapisonu. Pozitivni naboji se nabirajo na vaših podplatih in na površini vašega telesa. Takoj pa, ko se dotaknete kovinske kljuke (ki je seveda prevodna), steče naboj v tla in niste več naelektreni. Nastajanje statične elektrike je pri nekaterih materialih bolj izrazito kot pri drugih na primer sintetična oblačila, tapison, zavese in podobno, prav tako dodatne pozitivne ione v zraku tvorijo ekrani (TV, računalnik). Pozimi, ko je zrak suh, ti delci še bolj lebdijo v zraku. Vlaga namreč zmanjšuje naelektrenost, saj veže nase odvečne ione.
Zato bo povečanje vlage v stanovanju zagotovo pomagalo. Poskusite z nekoliko manj močnim ogrevanjem stanovanja in/ali z dodatnimi vlažilci (najenostavnejši način so plitve posode z vodo, ki jih postavimo ob ali na radiator). Izogibajte se sintetičnim oblačilom, lase pa ne posušite čisto do konca ali pa jih na koncu rahlo navlažite.

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Pozdravljeni,

podobna naelektrenost se pojavlja pri mojem partnerju. Ali je možna povezava z neprimerno lego postelje (npr. na vodnih tokovih)? On je jemal precej časa Mg šumeče tablete… je možno kakšno eletrolitsko neravnovesje?

Najlepša hvala za odgovor.

zarja

Pozdravljena!

Zaenkrat ne poznamo znanstvene osnove, po kateri bi lahko vodni tokovi vplivali na naelektrenost, saj ti vplivi, tudi če predpostavimo, da obstajajo, ne delujejo na tem klasičnem nivoju. Lega postelje bi vplivala v primeru, da bi bila postavljena zraven naelektrene zavese na primer. Več o tem pa sem že pisala, zato priporočam, da preverite klasične vzroke.
Hrana, ki jo pojemo, nima vliva na naelektrenost. Prvič zato, ker je takšna naelektrenost samo na površini kože (koža ima prevelik upor, da bi šli ioni skozi), drugič zato, ker ima naše telo velike možnosti za vzpostavljanje ravnovesja, čemur strokovno rečemo homeostaza, in seveda velja tudi za ravnovesje elektrolitov. Če bi se to ravnovesje porušilo, bi bili bolni in se ne bi dobro počutili, se pa to lahko zgodi tudi ljudem, ki na primer stradajo, uživajo močna odvajala, bruhajo in podobno. Preveč magnezija bi vodilo kvečjemu v slabost, bruhanje, nizek pritisk in težave s srcem.

Živjo,
imam podobne probleme,vendar je zanimivo da se mi lasje sploh ne elektrijo,pa me useeno trese,skoraj vsakič ko se dotaknem nekaj kovinskega..od štedilnika,posod,pipe,drugih ljudi..

dogaja se mi že dobra dva meseca..vsako leto posebej čez zimo,kar je razumljivo da je lahko vzrok ogrevanje in suhi prostori ane. vendar mi je v vsakem primeru še vedno bizarno da me tako močno trese,in to usakič..na primer: primem lonec me strese,ga primem čez 5minut me bo ponovno streslo,celo iskro učasih vidim,tako da me je prav nenavadno kaj se dogaja.. tudi ljudi ko se dotikam ali domače živali in me že prav plaši.
tuki ko primer za kljuko,ki je plastična me strese?

in me resnično zanima,v čem je problem da imam na površju kože toliko pozitvnih ionov?

ali morda veste kje je vzrok,zakaj sm tako naeletrena.me pa dosti tudi zima trese kar samo od sebe oz.se ne počutim prijetno v svoji koži.večinoma nosim bombažna oblačila,roke si mažem s kremami,ne nosim flisa in podobnih zadev,veliko sem na svežem zraku.

Tamara,LP

Hm, ste mogoče preverili, kakšne copate ali čevlje nosite? Naelektrenost je lahko večja, če imajo copati ali čevlji gumijast podplat ali kaj podobnega, kar vas izolira od podlage in se naboj ne odvaja sproti. Poskusite obuti kaj drugega in boste videla, če bo pomagalo. Drugače pa še vedno mislim, da je pozimi največji problem suh zrak.

hvala lepa za nasvet,no bom poizkusila, lep dan še naprej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close