nadzornik
Živjo!
Jeseni imamo namen začeti z gradnjo hiše v okolici Ljubljane. Zanima me, če imate kakšne izkušnje z nadzorniki, ali imate kakšen konkreten predlog oziroma ali ste zadovoljni s konkretno osebo in jo priporočate.
Zaenkrat je mož kontaktiral nekaj “firm”, vendar pa jih več ni z Ljubljane, nekateri opravljajo nadzor le nad večjo gradnjo…
Seveda bi bila še toliko bolj vesela, če bi najela nadzornika, s katerim ima kdo od vas že pozitivne izkušnje.
Hvala, Nuša
Do sedaj sem že nekajkrat zidal.
Vsakič sem za nadzornika izbral projektanta, ki je načrt tudi naredil. Le on sam najbolje ve, kaj je s kakim detajlom mislil in kako bi ga bilo najbolje izvesti, prav tako lahko sproti popravlja “napake”, ki jih je v projektu naredil. Vsekakor je sam najbolj zainteresiran, da njegova stvaritev zaživi natančno tako, kot je bila zamišljena. Meni se je splačalo….
Projektant se v dogovru z investitorjem dogovori za “najboljšo” možno rešitev postavitve hiše.(ta možnost je tudi projektantu najboljša).In ko nadzorni-projektant nadzira gradnjo izvajalca (= ne preverja svojega dela(njegovo delo je že narejeno) in točno projektant najbolje ve, kako je treba stvar izvesti.To je moje mnenje.
Imel sem tudi primer, ko so mi razni izvajalci “naložili” da bi bilo bolje takole izvesti projekt(da je ceneje, da je lepše,…).Šel sem do projektanta,on mi je pa na primeru skiciral, da je to veliko slabše in da nič ne podraži postopka.Dejal je , da je verjetno tako lažje izvesti naročeno delo(če naredimo tako kot si je izvajalec zamislil).
Vsekakor vam priporočam nadzornega in to tistega, ki ima mnogo referenc.Naš je bil priporočen iz 4 virov.(je pa iz Gorenjske)
Tukaj pa nekaj ne štima, Nuša.
Nadzornika nimaš zato, da nadzira projektanta, ampak da nadzira izvajalca.
Projektant je tisti, ki je študiral, da zna pravilno izračunati obremenitve, preseke, dimenzije… Izvajalca pa običajno predstavlja kup na hitro dobljenih slabo plačanih neizobraženih delavcev, ki se jim recimo sanja ne, kaj je statika in bi zato zadevo naredili po svoje…. bi jo poenostavili. Samo projektant ve, zakaj je nekje predvidel štiri železne palice, nekje pa dve… zato bo on najbolje vedel, ali lahko delavci uberejo “bližnjico”.
V mojem okolišu so nadzorniki ljudje, ki jim ni uspelo postati uspešen projektant. Njihov nadzor je pogosto tak, da ti za majhen denar podpiše karkoli hočeš, ne da bi sploh pogledal dejansko gradnjo. Nasprotno pa je projektantu tvoj objekt referenca. Lahko dobra, ali pa slaba. In če je slaba, ne bo več dobil posla. Zato je ponavadi še kako zainteresiran za pravilno grednjo. No, vsaj pri nas je temu tako.