Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Nadomestni zobje, posebni primer

Nadomestni zobje, posebni primer

Lep pozdrav, imam težavo in prosim za pomoč oz. nasvet.

Imam brata, 28 let star in je duševni bolnik, motnje v razvoju, epilepsija in še kaj. Pri njemu je težava ker si nikoli nič ne pusti narediti, tako da za umivanje zob nikoli ni bilo možnosti. Sedaj pa je situacija postala že tako huda, da so mu (pod narkozo seveda) izdrli kar nekaj spodnjih zob.
Zanima me, če obstaja kakšna možnost za vgradnjo nadomestnih zob. Nekaj stalnega, kakšnih protez ki bi se lahko dale ven nebi mogel nositi, prav tako nič občutljivo ali lomljivo, torej samo “fiksne” opcije.
Sem popoln laik kar se tiče teh stvari in bi mi vsak nasvet prišel prav. Kako so ti nadomestki sploh močni, koliko to zdrži, in seveda če sploh obstaja kakšna možnost pri takšnih osebah. V vsakem primeru bi bila anestezija potrebna, brez nje si nebi pustil ust niti pogledati.

Hvala za odgovore,
LP, Darko

Pozdravljeni,

težko vam odgovorim. Če ima vaš brat še dovolj zob, ki so statično ugodno razporejeni, ni ovir za fiksne nadomestke. To mora presoditi zobozdravnik, ki si bo ogledal rentgenski posnetek. Treba pa je pretehtati korist fiksnega nadomestka in škodo, ki jo lahko potrebno večkratno dajanje splošne anastezije povzroči. Tak nadomestek zahteva več sej, poleg tega pa je higiena še zahtevnejša. S tem se prognoza takega nadomestka precej poslabša….
Žal mi je, položaj je precej težak.
LP in vse dobro

New Report

Close