Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika nadomestni zob

nadomestni zob

Pozdravljeni. Imam 17 let. Približno pol leta mi je moja zobozdravnica zdravila zob z granulomom.-dvojkico.Pred nekaj dnevi je zob postal majav, v soboto pa se je odlomil.Danes sem bila pri svoji zobozdravnici,ki se je odločila da bo zdravila korenino, nato pa naredila zob -kar naj bi trajalo približno en mesec. Zanima me ali se da dobit v času tega zdravljenja nadomestni zob ali kaj podobnega.Jutri se namreč začne šola in en mesec biti brez sprednjega zoba… V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Pozdravljena,

seveda se da. Lahko nosite malo snemno žabico (flipper), zahteva 2 obiska zobozdravnika, narejeno v 2-3 dneh ali pa se vam fiksno pritrdi začasni zobek na sosede, je narejeno takoj.
Lp Andreja

Spoštovana !
Sem brez zg.enice. Zobozdravnik mi je naredil snemni provizorij. Vendar me zelo moti, težko govorim, ne morem jesti, itd. Ker sem noseča moram z implantantom počakati Zanima me, če obstaja za obdobje enega leta kakna bolja rešitev kot ta snemni provizorij. Morda fiksni, ali maryland mostiček ? Kako bi lahko normalno funkcionirala v družbi (jedla, govorila…)?
Hvala za odgovor.
T.

Pozdravljeni,

res se v večini primerov da narediti fiksni začasni zob – v obliki Maryland mostička, ali pa se v primeru ko je prostora zaradi ugriza malo, nadomestni zob pritrdi s kompozitno maso (za bele zalivke). Taka rešitev je iz estetskih razlogov prioritetna; snemna žabica namreč pritiska mehka tkiva v področju izgubljenega zoba in jih deformira, tako da je kasnejša oskrba z implantatom estetsko lahko kompromitirana. Tkivo je potlačeno, resorbcija kosti spodbujena in velikokrat je pred/med/po implantaciji potrebna zaradi tega še presaditev mehkih tkiv.
Lep pozdrav,
Andreja

Pozdravljeni.

Stara sem 20 let. Moji zobje so katastrofalni ze od moje rane mladosti. Imam velik strah pred zobozdravnikom. Sedaj pa sem se odločila in hodim k zobozdravniku. Sprednji zobje so odkršeni zadnjih pa nimam. Zadnje zobe mi bo populil kirurg, sprednje pa mi bo zdravila korenine. Ali je v tem času možno dobiti nadomestne sprednje zgornje zobe čeprav jih mora prvo ozdraviti ?
Hvala

Pozdravljeni,

če so zobje v takem stanju, da jih je potrebno brusiti in nanje namestiti prevleke, vam lahko zobozdavnica že med zdravljenjem korenin zobe obrusi i vas oskrbi z začasnimi provizoričnimi prevlekami. Le-te lahko ona sname in spodaj zdravi korenine.
Če pa zobje ne potrebujejo prevlek, in se da defekte oskrbeti z zalivkami boste morali biti potrpežljivi….
LP Andreja

Tudi jaz imam eno vprašanje …

Spredaj zgoraj sem brez 5 zob in čakam na delno protezo, ampak zobozdravnica mi je rekla, da moram počakati usaj 2 meseca, ker mi je izpulila zobe in se morajo luknje zacelit. Zato me zanima ali lahko za ta čas dobim kakšne nadomestke? In zanima me še koliko približno to pride cenovno?

Hvala za odgovor,

Katja

pozdravljeni
hmmm zanimiva stran in moram pohvalit in zanima me imam 39 let imam zdravstvene težave z ledvicami in sem brez zoba zgoraj desno 2 in zaradi zdravstvenih prej omenjenih težav trenutno nemorem priti do mostička kot sem dogovorjen z zobozdravnico pa me zanima ali lahko vsadijo kak nodmestek saj je grdo videt ko govorim in se smejem no in nimam niti zoba niti korenine vse je izpiljeno
pa me zanima kje se da če se da kaj narediti in v kolikem času laho to uredim
hvala in lep dan A

Pozdravljeni,

Ce sem prav razumela….lahko si naredite zacasni mosticek pod pogojem, da je pod trojko dovolj prostora. Izdela se nadomestek dvojke in se lepi na nebno stran trojke. Morda je potrebna ojacitev s kovino – vse to presodi vas zobozdravnik.
Lp Andreja

To je narejeno v 2 dneh
LpA

Lep pozdrav!

Star sem 19 let, manjka mi dvojka desno zgoraj. Zaradi finančnih razlogov si implantanta ne moram privoščiti, vendar bi res potreboval nek nadomestni zob. Prostora med enko in trojko je dovolj.
Zanima me, če bi lahko dobil ta zob pod 100 – 150 €? Bi bilo pa super da bi zadeva držala vsaj kakšno leto, preferiral bi fiksni nadomestek.

Hvala za informacije

Pozdravljeni,

za tako ceno dobite s kovino ojačan provizorij (začasen mostiček), ki se ga adhezivno prilepi na nebno površino trojke ali enke ali obeh nosilcev, če vam seveda prostor to dopušča. Taka rešitev bi morala zdržati tudi več kot eno leto…
LP Andreja

Pred 4 dni se mi je zgodilo čist isto, danes pa mi je zobozdravnica naredila odtis za žabico hah 🙂

Lepo pozdravljeni.

Stara sem 19let in sem v otroških letih izgubila svoj sprednji zob (enica). Naletela sem na različna mnenja zobozdravnikov, vsi so pa govorili, da je za počakat in vse do danes bili brez kakršnihkoli rešitev. Zato se zobozdravnikom v veliki meri izogibam. Sedaj imam luknjo med trojkico in drugo enkico, dvojka je “na sredini”.

Zanima me kaj je za storiti, naj obiščem kako privat kliniko ali je možno stvar kako izpeljati preko zdr. zavarovanja?

Hvala za informacije

Pozdravljeni,

neenotna mnenja in prevladujoče skupno mnenje o čakanju ste dobivali zaradi obdobja rasti, v katerem ste se nahajali in morda še sedaj ni zaključeno (zaključek rasti potrdi rtg-diagnostika). Vsekakor je bilo pravilno, da se je s končno rešitvijo čakalo, nedopustno pa je, da niste bili oskrbljeni s tako začasno rešitvijo, ki bi preprečevala prerazporeditev zob in premik dvojke na mesto enice. In pa seveda tudi, da ste v občutljivem obdobju adolescence hodili okoli z luknjo.
Naj sedaj podrobneje razložim kritični del mojega mnenja. Nisem vas videla in ne vem kakšne estetske posledice je pustila na simetriji vašega nasmeha omenjena prerazporeditev zob. Iz izkušenj predpostavljam, da je zaradi tega prišlo ali do zamika središčnice ali pa do nesimetrije leve in desne strani zobnih lokov, kar se najbolj vidi pri širokem nasmehu. Moje mnenje je (ne da bi vas videla), da bi bilo najbolje, da se z ortodontijo postavi zobe na mesta, kjer bi morali biti, če bi bila izgubljena enica še vedno prisotna ali pa bi vam namestili držalec prostora. Tak ortodontski aparat, bi lahko imel vgrajeno t.i. fasado, ki simulira prisotnost odsotnega zoba in ga zobozdravnik sproti s širjenjem prostora povečuje. Ko se pridobi potreben prostor, sledi nadomestitev izgubljenega zoba. Lahko se vgradi implantat, lahko se naredi polnoporcelanski mostiček. Ker je mesto enice estetsko izjemno zahtevno, saj zahteva popolno zrcaljenje sosednje enice, je potrebno zelo dobro načrtovanje in presojo nadaljnih postopkov ter veliko izkušenj. Morda bi bila pametna alternativa, da se dvojko postavi na mesto enice in se jo z lusko (veneer) preoblikuje v enico, širi pa se prostor za dvojko. To namreč dopušča širši diapazon protetičnih rešitev (maryland mostiček na trojko, brez implantata) in pa zagotavlja na mestu enice dovolj volumna tkiv (kosti in dlesne), da se lahko bolj predvidljivo doseže perfekten rezultat.
Upam, da je bilo razumljivo,
lep pozdrav,
Andreja
PS: ortodontije vam ZZZS sigurno ne bo povrnil, za protetiko lahko pričakujete nek prispevek. Vam pa kar povem, da bo ta prispevek v primeru, da se odločite za polnoporcelansko rešitev ali celo implantat kaplja v morje. Svojega terapevta, če si le lahko privoščite, izberite po izkušnjah in ne po denarju – mesto zgornje enice je estetsko najbolj občutljivo in protetično najbolj zahtevno!

New Report

Close