nadomestilo za nego
Odgovor verjetno ne bo celovit saj iz vaših navedb v vprašanju ni natančno razvidno dejansko stanje.
Ni razvidno kakšno nadomestilo dobivate in od koga. Dopust za nego in varstvo otroka je določen v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kjer je možno, da se v primeru dolgotrajne hujše bolezni , dopust podaljša za dodatnih 90 dni na podlagi mnenja zdravniške komisije.
Do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela ste upravičeni tudi v primeru težjih rakastih obolenj do 18 leta starosti otroka, v trem primeru vam nadomestilo traja lahko več kot 6 mesecev ( 4.točka 3.odst.138.člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja).O tem odloča imenovani zdravnik.Predvidevam lahko, da je pri vašem primeru vam bila odobrena odsotnost z dela zaradi nege otroka in imate pravico do nadomestila plače v času te odsotnosti.
V kolikor imate torej nadomestilo na podlagi odločbe, ki jo je vam izdal CSD mu morate vsako spremembo, ki vpliva na vašo pravico do nadomestila takoj sporočiti. Nastop službe vsekakor je takšna sprememba.
V kolikor ste na bolniški zaradi nege otroka in vam je pravica do nadomestila odobrena s strani zavoda za zdravstveno zavarovanje, vam ta pravica poteče s potekom “bolniškega staleža”.
Za natančen odgovor potrebujem več informacij.
Kot sem rekla torej otrok je zbolel za levkemijo. Na CSD sem dala vlogo za nadomestilo za nego otroka. Vloga oz. prošnja mi je bila odobrena in vsak mesec prejmem 99€ nadomestila za nego otroka. Otrok je trenutno prejel vse kemoterapije, meni bo potekel bolniški stalež, samo bolezen je še vedno tu saj imamo še eno leto in pol vzdrževalnega zdravljenja. Na podlagi odločbe CSD mi nadomestilo za nego pripada do leta 2014. Nadomestilo mi je odobreno s strani CSD-ja
To so vsi podatki ki vam jih lahko posredujem. Torej dobivam nadomestilo za nego otroka.