Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nadlezno potenje

nadlezno potenje

Spostovani!

Tole vprasanje se vam bo zdelo nekoliko nenavadno, pa vendar. Imam sestletno hci, ki se mocno poti, ampak samo po glavi. Zdaj, v poletnih mesecih zna biti to zelo nadlezno, ker se po petih minutah voznje v vrocem avtu spoti tako mocno, da ima lase popolnoma mokre. Zanima me, ali se lahko tako prepotena prehladi tudi v poletnih mesecih (nasplosno je zelo obcutljiv otrok, zaradi stalnih angin in vnetij uses so ji pred enim letom odstranili mandlje in zrelnico). Od vrocega sonca jo vcasih tudi boli glava. Ponavadi se visokih temperatur izogibamo, vcasih pa ne gre drugace. Pokrivala ji na glavo ne dajem, ker ima potem lase se bolj mokre. Kot zacaran krog. Pa se eno malce cudno vprasanje. Ali je narobe, ce takole premoceno stusiram in ji umijem tudi glavo? Nekje sem zasledila, da naj bi se otrok najprej posusil in ohladil, nato pa v kad. Imate mogoce kaksen nasvet , kako bi se otrok manj potil in kako v taksnih situacijah prepreciti Razne angine, itd?? Zoprno mi je, ko je zunaj tako lepo, midve sva pa doma, da se ne bi spotila in zbolela. Ali mogoce pretiravam in se zdaj, ko je toplo od malce vetra na mokro glavo niti ne more tako hitro prehladiti? Za kakrsen koli nasvet bom hvalezna.

Spoštovana Ariela,
s potenjem ljudje odvajamo višek toplote, ki jo tvorimo v telesu (z gibanjem, s hrano, skratka energijo). Če se ne bi potili, bi temperatura rasla, kar bi se odrazilo z vročino, skratka varuje nas pred pregretjem.
Predvsem v poletnem času, ko so temperature najvišje, je znojenje edini mehanizem s katerim se lahko učinkovito borimo proti pregrevanju.
Otrok mora biti primerno lahko oblečen, da mu zaradi pretople obleke ne povzročamo še dodatno proizvodnjo toplote, pa še otežujemo odvajanje preko potenja.
Postrižite so bolj na kratko, s tem omogočite, da se laski prej posušijo.
Ne branite ji bivanja na zraku zaradi potenja, to ni v redu. V avtu vedno poskrbite, da je temperatura primerna (prezračite, klima, če jo imate, vendar ne na 12 stopinj, nekje med 18 in 22 naj bo).
Potenje in bolezni pa vzročno nimajo kakšne zveze. Tudi kopanje oz. tuširanje prepotenega otroka z mlačno vodo ne škodi. Kvečjemu s tem otroka pravilno ohladite in s tem odvedete odvečno toploto.

Še en delček iz internetne strani kvarkadabra o potenju iz fizikalne strani:

Pri izhlapevanju s kože znoj črpa toploto iz našega telesa in okoliškega zraka. Na ta način se hladita telo in okoliški zrak. To je najbolj učinkovit način hlajenja, saj je izparilna toplota vode zelo velika.

Da je mehanizem hlajenja prek hlapenja znoja lahko učinkovit, mora znoj z naše kože tudi zares izhlapeti. Človek, ki se kopa v znoju zaradi tega ne izgublja toplote. Da znoj lahko izhlapeva s kože, mora biti zrak dovolj suh – kadar je relativna vlažnost 100%, zrak ne sprejema več vodne pare in izhlapevanja je konec. Zato v 100% vlažnosti človek lahko zdrži le okoli 10 minut pri temperaturi 40oC, preden pride do pregretja. Sedaj lahko razumemo, da je veliko lažje prenašati vročino v suhem, kot pa relativno nizko temperaturo v soparnem ozračju. Izhlapevanje znoja lahko močno zavremo tudi z neprimernimi oblačili – v tesni, oprijeti sintetični obleki nam bo dosti bolj vroče kot v lahni, ohlapni bombažni majici.

K izhlapevanju znoja močno prispeva tudi gibanje zraka okoli našega telesa. Kadar okoli telesa pihlja vetrič, sproti odnaša izhlapelo vodo in prinaša suh zrak. Sedaj lahko tudi razumemo, zakaj nas oblije pot, kadar se po telesni aktivnosti nenadoma ustavimo. Naše telo je prilagodilo potenje povečani telesni aktivnosti. Dokler se gibamo, lahko izločeni pot hitro izhlapeva, saj je okoli nas vedno suh zrak, ki je pripravljen sprejemati paro. Ko se ustavimo, vetrič poneha, zrak okoli telesa postane bolj vlažen, izhlapevanje vode se upočasni in poleg utrujenosti imamo opravka še z obilico znoja, ki nas naenkrat zalije.

Predvsem v poletnem času, ko so temperature najvišje, je znojenje edini mehanizem s katerim se lahko učinkovito borimo proti pregrevanju. Ker ob tem izgubimo dosti tekočine je nadvse pomembno, da jo tudi nadoknadimo s pitjem in da ne otežujemo izhlapevanja znoja z neprimernim oblačilom. V primeru, da ne zaužijemo dovolj tekočine nam grozi dehidracija ali celo vročinski udar. Na tem mestu je morda zanimivo omeniti še to, da so alkoholne pijače skrajno neprimerne za gašenje poletne žeje, saj alkohol deluje kot diuretik (odvajalo), tako da poleg potenja izgubljamo še vodo zaradi večje količine urina.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor. Kaj pa pokrivalo? Jo bo zaradi klobucka manj bolela glava? Saj v bistvu ni hudo, le ko je zelo utrujena od celodnevnega skakanja po soncu jo boli. Ali bi mogoce tudi pokrivao malce oblazilo pihanje na mokre lase? Kaj je bolje, brez ali z??

Tudi naš mlajši se poti ko nor. Predpar dnevi smo mu glavo obrili na 0.2 ker je imel obupno frizuro (lasje mu zelo počasi rastejo in je to bilo prvo striženje po rojstvu). Najprej se mi je zdel smešen, naslednji dan ko pa je bilo 28 stopinj pa sem ugotovila da bo ga ta frizura kar spremljala žez celo poletje, saj ima glavo res hitro mokro (še posebej pod klobiučkom) in mu jo pol lepo samo obrišem pa je suho 😉

Tega vem da pri svoji deklici ne moreš narediti, lahko pa bi ji mogoče naredila kako lepo dekliško kratko frizurico. Sama po sebi vem, da je najhuje če imaš dolge spuščene lase, včeraj sem skoraj ponorela ker nisem našla gumice da bi si jih spela. Najhuje je če imam pokrit vrat z lasmi…gggrrrr

<img border="0" alt=""

Pozdrav, Ariela,
jasno, da tanko platneno pokrivalo za zaščito glavice pred soncem, saj direktno sonce na glavo nikomur ne koristi! A jo boli glava? Potem pa sploh preveč časa nezaščitena preživi na direktnem soncu. Zmernost pri vseh aktivnostih. Od 11,00 do 17,00 ure igra v senci. Takrat pokrivala ne rabi, na soncu pa vedno.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close