Nadležni sor
Pozdravljeni.
Že veliko je pisano o soru, ki se pojavlja pri dojenčku, pa tudi pri mamicah.
Naš dojenček je dopolnil 6.teden in patronažna je nekje na sredini meseca juija pri nama na obisku opazila bel jeziček, ki je bil še bel tudi pol ure po dojenju, torej je bil bel neprestano. Torej je dojenček imel sor in sva začela zdraviti z Daktarin gelom (tudi jaz sem mazala svoje bradavice). Nato sva imela 24.7. prvi sistematski pregled pri pediatrinji. Rekla je, da naj več ne maževa po tednu dni mazanja, ker, da ni več potrebno. Ok, sem rekla, saj ona že zna. Prenehala sem mazat za nekaj dni. Nato pa se je očitno spet ponovilo. Teden dni nazaj sem začela spet mazati. Ne zdi se mi, da se je kaj izboljšalo, saj z dojenčkom kar trpiva. Malega zelo muči jeziček med dojenjem, nato še po dojenju, vmes, ko spi. Najhujše je proti jutru, ko se na trenutke cvileče zbuja, kar pa mi je še bolj nenavadno – kot če bi ga peklo v grlu, ker tako “sika”. Danes je celo hujše… saj imam jaz že en čas rdeče bradavice, ki skelijo in vmes me pika v dojkah. Nevem, če niso slučajno prizadeti že tudi mlečni vodi, saj občutim otrdline na dojkah in dojke so kar napete.
Vprašala bi ali je še kakšno zdravilo, ki bi bolje pomagalo proti temu kot pa Daktarin oralni gel? Sem si prebrala v iskalniku tudi o drugih načinih zdravljenja sora. Sicer pa sem slišala od mam, da se je nekoč uporabljal hipermangan? Očitno je sedaj škodljiv oz. zakaj ga danes več ne uporabljajo?
Vprašala bom za nasvete tudi pediatrinjo, obrnila sem pa se tudi seveda na vas.
Bom posredovala sporočilo tudi pediatru na forumu, vendar je trenutno na dopustu.
Simonček, pozdravljeni!
Se opravičujem, ker niste mogla prej odgovoriti. Kako je zdaj pri vas? Ste obiskali zdravnika ali se je skelenje na dojkah po uporabil zdravila proti glivicam umirilo? Če ni bilo bolje v 1-2 tednih, ampak morda celo slabše, bi bilo mogoče celo, da ste imeli negativno reakcijo na Daktarin?! http://med.over.net/forum5/read.php?94,4326447 (7m, reakcija na mazilo Daktarin)
Zdravilo, ki bi umirilo simptome glivičnega vnetja, je lahko še kakšno, žal nisem zdravnica in vam lahko svetujem le, da ob poslabšanju ali neizboljšanju čim prej obiščete zdravnika in pojasnite, da nekaj s tem načinom zdravljenja ni vredu.
Običajno zdravniki priporočijo, kolikor sem seznanjena, mazanje vsaj 1-2 tedna, pogosto vidimo, da se simptomi hitro umirijo, da pa je treba kljub temu še nadaljevati z mazanjem. Če ni tako, potem nekaj ni vredu in je treba zdravnika obvestiti in ob poslabšanju z mazanjem prenehati.
Hipermangana ne poznam. Poskusite iskati na forumu Pediatrija. Vem pa, da so glivice reakcija na notranje (pogosto prehransko) neravnovesje v telesu (lahko jih potencira tudi stres, utrujenost, a hrana igra pomembno vlogo), zato lahko veliko naredimo tudi sami. Glivice hranimo predvsem s predelanimi in kuhanimi, pečenimi ogljikovimi hidrati oz. škrobom, ki se spremenijo v sladkorje v prebavilih (predvsem z močnatimi jedmi), pa s pecivi in sladkorji, predvsem industrijskimi predelanimi…. Doječe mamice, ki se neredko (ob napačnih nasvetih) odpovedo svežemu sadju in zelenjavi, uživajo več pekovskih izdelkov ipd., imajo nemalokrat težave. Proti glivicam pa je koristno predvsem sveža zelenolistna zelenjava, sveže iztisnjeni zelenjavni sokovi, sadeži, kot so sveži paradižnik, od sadja bolj kiselkasto, škrob in OH omejimo. O tem veliko najdete na sosednjem forumu: http://med.over.net/forum5/read.php?177,4381366 (vse o glivicah, forum Zdravilstvo).
Glivice (kandido) pospešujejo kava, kofeinske pijače, kuhinjska sol,… koristen pa je po mnenju nekaterih domač, nepasteriziran jabolčni kis, hladno stisnjena nerafinirana biološko pridelana olja, kot so kokosovo olje, olivno olje. Poskusimo lahko s povečanim uživanjem in mazanjem s temi olji na mestih, kjer so izbruhnile glivice.
Zasledila sem še en domač recept za začasno ustavitev izbruha kandide, nisem pa ga preizkusila in ne vem, kako deluje: zmešamo 4 žlice sveže iztisnjenega soka limete ali limone, 1-2 žlici naravnega nepregretega medu, 1-2 žlici domačega, surovega (nepasteriziranega) jabolčnega kisa, deciliter naravne mineralne(!) vode. Pol deci takega napitka spijemo vsake 4h ne več kot 3 dni zapored. Pri nekaterih ljudeh napitek za nekaj dni okrepi simptome /gre za znano reakcijo odmiranja glivic/, nato pa se glivice zajezijo.
Pozdravljeni,
da, z malim sva bila pri zdravniku. Povedala je, da mali nima sora…midva pa sva mazala z Daktarinom cel teden….Bradavice me še vedno skelijo…Jutri bo teden dni, odkar več ne uporabljamo Daktarina. Upam, da je res negativna reakcija na ta gel.
Sicer je zdravnica rekla naj jih mažem s canestenom, če me skelijo. So rdeče in tako kot če bi bile razpokane. Sicer pa zadnje čase opažam, da se mali zelo hitro in hlastavo pristavi na dojko…se mi kar zdi, da premalo odpre usta in včasih ni pravilno pristavljen, potem ga odmaknem in popravim pa je ok. Pa vendar me ob dojenju še tu pa tam bradavice skelijo…
Moram omeniti tudi, da malega dostikrat napenja med dojenjem, zato se krči, zvija, včasih res nevem čemu je vzrok…in zato tudi dlje časa je in pogosto izpušča bradavico…mogoče so tudi zato pordele in boleče.
Ja, morda je bil pa bel jeziček samo od mleka in so vam napačno svetovali uporabo Daktarina. Dojeni otroci imajo skoraj vedno bel jeziček, vendar to otroka ne moti. Soor pa se razvija, napreduje, širi na sluznico znotraj ustnic, kažejo se bele lise, peče, spodaj je koža pordela in vneta…
Poskusite tukaj najti še kak napotek za boljše celjenje in okrepitev bradavic. Posebej vam priporočam, če so občutljive, metode in mazila, ki niso zdravila. Npr. veliko sušenja na zraku, neuporabo prsnih blazinic ali bombažne (lahko kar robček), ki jih pogosto menjate, takoj ko so mokre. Od mazil čisti lanolin za doječe matere, ki ga lahko otrok zaužije in ga ni treba spirati z bradavic, da ne poškodujete zaščitnega sloja na koži. Pazite pri pristavljanju, kar popravljajte mu bradico, ustnici, nežno odmaknite otroka, če ni dobro pristavljen. Podoj ne sme boleti, zna pa na začetku pri prveh potegih biti neprijetno nekaj časa, dokler se razpoke ne pozdravijo. Otročka primite za glavico, poskušajte ga zadržati, da vas ne bo cukal, morda tapkati po ritki ali malce zibati med podojem, lahko tudi poskusite dojiti v hoji, če bo zelo nemiren. Če dojenje boli, otrok pa ni miren, poskusite spremeniti položaj (druga dojka, iz sede v leže, iz čvrstega prijema v položaj, ko ga nič ne držite ipd.). Če še to ne pomaga, ga malo nosite, umirjajte, pa spet poskusite dojiti. Pomembno je, da tisti trenutek ne matrate ne sebe in ne njega. Saj veste, dojenje je stvar matere in otroka in oba imata lahko težave in tem težavam se moramo nekako prilagajati. Nič hudega, če se otrok podoji v kosih ali malce kasneje.
Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7._NEGA_BRADAVIC_1 (napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)