Najdi forum

NADLEŽNE AFTE

Živjo..
Vem, da je že kar nekaj naslovov na to temo ampak bi se sama rada povedala in vprašala..
Že nekje od 11 letih naprej, ko sem nosila zobni aparat se mi pojavljajo AFTE.
Nadležne so kot kakšen komar. Pojavljajo se mi zelo pogosto, v tem mesecu je že to PETA!
Najprej pod jezikom, nato na desni strani dlesni, nato na jeziki in sedaj DVE skupaj na levi strani dlesni. Moje vprašanje ni kako si pomagati proti bolečini, ker uporabljam urgo gel za afte in mi kar malo olajša bolečino, ko jem, pijem.. ampak vprašanje je od česa to sploh nastane? Kaj naj naredim, mogoče celo kaj takega pojest, da nebom več dobivala? Res so boleče in najhujša težava, da včasih trajajo več kot 1 teden.

Hvala vnaprej za odgovor..

Pozdravljena in hvala za vprašanje.

Afte so res nadležna zadeva. So tako pogoste, da bi skoraj lahko rekli, da smoi jih izkusili vsi….skoraj vsi. Nekateri jih imajo (imate) zelo pogosto, nekateri pa le ob kakšnem dražljaju, padcu odpornosti itd. Njihovo pojavljanje povezujejo z več faktorji v povezavi z imunskim odzivom telesa. Zakaj točno nastajajo ni popolnoma razjasnjeno, je pa opogumljajoče to, da so prehodnega značaja, ne puščajo posledic in se lepo zacelijo v roku okoli 10 dni. Mogoče v vzpodbudo…baje afte z leti minejo. Najbolj pogoste so v zgodnjem obdobju življenja.

Zdravila ni, so pa na voljo raznorazni pripravki, ki ublažijo simptome. Od blagih topikalnih analgetikov, ki ublažijo bolečino in jih nanesemo na afto do antiseptikov, ki preprečujejo infekcijo afte in podaljšano celjenje. Občasno se uporabljajo tudi kortikosteroidi, ki zmanjšujejo vnetni odziv….

Nekaj diskusije sem zasledil tudi v tem postu:
https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=4774861&utm_source=forum&utm_medium=sorodnevsebine&utm_campaign=SorodneVsebine

Dosti omenjajo propolis…vendar mora biti “taprav”. Karkoli že to pomeni 🙂
Pogovarjal sem se s kolegico, ki je delalla raziskavo o uporabi propolisa v povezavi z aftami. Rezultati so bili statistično nevzpodbudni. Verjetno pri enih deluje in so ti posamezniki toliko bolj glasni zagovorniki…
Omenjala pa je obsevanje z mehkim laserjem. To naj bi bilo dokaj uspešno. Jutri oz. prihodnji teden bova skupaj pogledala nastavitve laserja.
Laser vedno dobro izpade in sliši se strašno moderno…
Če vas zanima lahko poizkusimo 🙂

LP,

Miha Bobič

New Report

Close