Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina nadledvične žleze

nadledvične žleze

Lepo prosim ,če mi napišete kaj o bolezni nadledvičnih žlez:
kakšni so znaki,kako se bolezen odkrije oziroma s kakšnimi preiskavami to potrdimo in kako bolezen zdravimo.

Spoštovani!

Nadledvični žlezi sta žlezi z notranjim izločanjem in skrbita za presnovo velikega dela presnove mikroelementov v našem telesu s pomočjo hormonov, ki jih izločata. Delovanje žleze je lahko moteno tako, da prizadene le del hormonov, tako, da jih je preveč ali premalo. Tako si lahko predstavljate, da je tudi znakov in bolezni ogromno. Pri odpovedi delovanja nadledvične žleze so prvi znaki precejšnja zagorelost (kot bi se močno sončili), mišična slabost in kolaps.

Preiskave so relativno zapletene in jih navadno izvajajo internisti endokrinologi.

Pomembno je kakšne težave imate in potem oceniti, v katero smer bi raziskovali naprej.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Jaz imam to bolezen ( addisonova bolezen ) in že 5 let jemlem hydrocortisone, takoj po začetku terapije so se začele spremembe, povišala se mi je telesna teža na normalno, mišična masa, barva kože je postala normalna, so pa mi tudi začeli izpadati lasje, pa me zanima če ima kaj to s to boleznijo?

Spoštovani!

Izpadanje las ni nujno povezano z motnajmi v delovanju nadledvične žleze. Preveril bi dlovanje ščitnice, sicer pa je najpogostejši razlog prirojena lastnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Ja z ščitnico sem pa imel tudi probleme, pa sem jemal ( se mi zdi da ) euthyrox dve leti, pol pa se mi je stanje poboljšalo ” kao”, no vsaj tak so rekli v ljubljani, kjer imam tudi zdravnika za nadledvično žlezo.

mene pa zanima če je povečana leva nadledvična žleza in imaš zaradi tega težave s srcem. tahikardija. Kako je to možno pozdravit?

Spoštovani!

Možno. Najprej vam morajo opraviti teste, ki bodo potrdili, da se izloča več hormonov, ki povzročajo tahikardijo, nato pa se odločiti, ali jo bodo odstranili in nato glede na uspeh nadaljnji ukrepi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close