nadledvična žleza
Postavljeno imam diagnozo Incidentalom nadledvične žleze z glukokortikodno aktivnostjo. Na desni nad.železi imam tumor ( benigen) velikosti 3×4 cm. Pravkar sem prišla iz bolnice, kjer so mi delali tudi 2mg 2 dnevni test z dexametazonom ( ? sem napisala prav). Vrednost kortizola je 333, ACTH izvida še ni bilo. TSH je bil 0,76- pregledali so mi tudi ščitnico. Čakam dokončne izvide, pa me zanima, kaj je s to vrednostjo kortizola in kateri del nad. žleze mi pravzaprav narobe dela – skorja ali sredica.Na osnovi rezultatov se bodo odločili, če naj grem na laporaskopsko operacijo tumorja. Kaj menite vi o tej operaciji? Moje težave : dvojne slike, razdraženost, pridobivanje kilogramov, napadi visokega krvnega tlaka, izpadanje las …. Hvala za odgovore na vsa moja vprašanja.
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za tumor skorje nadledvične žleze, ki izloča glukokortikoide (kortizol). Vrednost kortizola po dvodnevnem dexametazonskem testu bi morala biti nižja.Laparoskopska operacija tmorja je večinoma varna in učinkovita.
Lp
živjo,
pred 5 leti so mi postavili diagnozo anksioznost kasneje so se začeli se panični napadi,strah čutim nenehno tudi doma, vendar pa je v družbi še huje in vse to brez pravega razloga, saj osebno dojemam da se nimam česa bati vendar se to dogaja,roke noge in obraz se mi začnejo tresti v določenih situacijah v druzbi ljudi,postaja vse huje sam sama ne grem več nikamor,niti v trgovino ali k zdravniku.drugače pa sem tudi čustveno zelo občutljiva.postaja vse huje,stara sem 22 let,vse bolj se zapiram vase ker ne vem več kaj naj storim!življenje imam urejeno,vse je uredu imam pa to največjo težavo,ki se je ne morem znebiti.starsi mi pri tem stojijo ob strani.obiskovala se nekaj časa psihiatra vendar mi pogovori in tablete niso pomagale niti malo,tudi hipnoza ni pomagala, potem sem nekje zasledila da je lahko posledica anksioznosti tumor sredice nadledvicne zleze,zanima me kaj mislite o tem, kaj lahko storim glede tega in kaksne preiskave bi lahko se naredila če so po vasem mnenju potrebne.
hvala
Spoštovani!
Napadi panike in anksioznosti so dokaj pogosta težava, tumorji sredice nadledvičnice, ki izločajo kateholamine (adrenalin, noradrenalin…) npr. feokromocitom, pa izredno redki. Bolniki s feokromocitomom imajo predvsem povišan krvi tlak, ki je lahko stalno povišan ali pa se zviša ob napadu. Pogosto navajajo potenje,hujšanje, tresenje, palpitacije, glavobol, pogosta je tudi izrazita bledica in nemir, ki pa ne ustreza paničnim napadom. Feokromocitom dokažemo z določevanjem kateholaminov v urinu. Verjetnost, da imate feokromocitom je sila majhna.
Lp
lep pozdrav!
pred kratkim so mi ugotovili hashimoto, vendar je še v mirujočem stanju, torej je hormonov še v mejah normale . le antitelesa so prisotna..
glede na to, da sem v enem izmed vaših odgovorov prebrala da selen vpliva na ščitnico me zanima, ali je torej selen dober ali slab za tovrstno obolenje..
kaj ne gre mi skupaj, da naj bi selen slabo vplival na delovanje, kaj selena je veliko ravno v zdravi hrani, torej zelenjava, ribe…?’
pa še to..
.ali pri tovrstnem obolenju kjer obolenje še “miruje”, koliko je možnosti da se mi razvije v hipotirozo?
hvala za pojasnila in veliko zdravja vsem!!
Spoštovani!
Glede na rezultate nekaterih kliničnih študij naj bi selen zniževal ravni anti TPO protiteles pri bolnikih s Hashimnotovim tiroiditisu. Nekatere druge študije pa tega niso potrdile, tako, da ni enotnega mnenja glede vpliva selena. Škodovati verjetno ne more, vsekakor pa je zdrava hrana koristna. Verjetnost, da se razvije hipotiroza je 3% letno.
Lp
pozdravljeni!
Sem mati treh otrok stara sem 35 let.Ravnokar sem se vrnila iz bolnišnice,kjer sem bila na preiskavah za nadledvično žlezo.Imam napade z vročo toploto v prsih,celo telo se mi trese,vid se mi poslabša,telo se mi poti,da kar teče iz mene,ko se mi to zgodi brez pravega razloga tudi kozarca nisem sposobna držati.V bolnišnici mi niso povedali še dijagnoze,ker čakajo na dokončne izvide.Napisali so pa da je sum na feokromocitom.Skrbi me kaj naj naredim ,kajti te napadi so se mi tudi zgodili v avtomobilu in so trajali tudi po 20 minut.Kaj mi priporočate kako bi to ublažila?Ali mislite,če bi bila noseča,bi otroku lahko to kaj škodovalo??
lp,andreja
Spoštovani!
Priporočam počakati na izvide preiskav, ki so jih opravili v bolnišnici. Feokromocitom je sicer zelo redek tumor nadledvičnice. V primeru feokromocitoma so zapleti v nosečnosti pogostejši, ogroženo pa je tudi zdravje nosečnice. Če ste noseči je potrebna obravnava v ambulanti za patološko nosečnost.
Lp
Pozdravljeni !
Med hospitalizacijo na endokrinološken odd. KC Lj so mi ugotovili :
Incedentalom desne(2,9×1,7cm)in leve(0,8cm) nadledvičnice, s prikrito glukokortitoidno aktivnostjo D 35.0
Hipertenzijo I10
Hipotiroza po vnetju E 03.3
Degenerativne spremembe vratne hrbtenice M 47.8
Miom maternice
Kronična urtikarija
Stara sem 59 let. 175 cm in 89 kg (zadebeljena pretežno okoli trebuha).
Precej hude težave imam že nekaj let tudi z ahilovima tetivama.
Za naslednji teden oziroma čez 14 dni, se lahko nadejam,
da me bodo še za dan ali dva hospitalizirali in z nekaj novih testov,
določili operacijo (odstranitev obeh nadledvičnic)tako sem jih namreč ob izpustu razumela
ker se bojim posledic tega dejanja, vas sprašujem ali gre za odstranitev žlez v celoti ali le odstranitev zadebelitve( konsistentne gmote ) na njih skorji oz. sredici,v primeru odstranitve žlez v celoti pa kaj pomeni ostati brez teh žlez,kakšna je kvaliteta življenja po tem, kaj če ne dobim več zdravil, v primeru višje sile?hvala za odgovor in lep pozdrav Dana
Spoštovani!
Pri operaciji tumorja nadledvičnice navadno odstranijo žlezo v celoti. Po operaciji je potrebno nadomestno zdravljenje s hormoni, ki imajo mineralo in glukokortikoidno aktivnost (hidrokortizon,fludrokortizon). Kvaliteta življenja je dokaj dobra, potrebno pa je redno nadomestno zdravljenje.
Lp
Spoštovani!
Najpogostejši vzrok za nezadostno delovanje skorje nadledvičnice ja avtoimunsko vnetje. Drugi vzroki so redkejši (vnetja druge vrste, tumorji…): Ko se potrdi diagnoza se prične z nadomestnim zdravljenjem (hidrokortizon, fludrokortizon).
LP
Pozdravljeni!
Naj predstavim svoj problem v upanju na kakšen nasvet:
Stara sem 23 let. Decembra lani sem po lastni presoji šla na urgenco v splošno bolnišnico Izola, saj sem imela 10 dni vrtoglavice, omotice in visok krvni tlak. Ob sprejemu so mi izmerili 192/121mmHg, dobila sem Kaptoril vendar se tlak ni bistveno znižal. Vrednost kalija po odvzemu krvi je bila 2,7. Napizdli so me zakaj sem prišla in zakaj sem si izmerila tlak. Verjetno bi me kap, če se ne bi sama odločila poiskati pomoč. Po MRi so našli adenom leve nadlevičnice velikosti 9x13mm in me hospitalizirali zaradi primarnega aldesternizma (hipertenzija, hipokaliemija in metabolna alkaloza). Poslali so me domov in predpisali 6 tablet Kalinorja/dan, Adalat Oros 60 mg in CarduraXL 4mg zvečer. Čez teden dni sem bila sprejeta na endokrinologijo v UKC Lj. Opravili so obremenitev z fiziloško raztopino in hormonske preiskave in potrdili aldosteronizem in predlagali operacijo in me predali urološkemu oddelku UKC Lj. Terapijo so mi spremenili in sicer 4×1 tbl Kalinorja, Adalat Oros 2x30mg, Bioprexanil 5 mg zj. in 2x2KCl in uvedli Aldactone začetni odmerek 25mg, odmerek v teku zdravljenja sem dvignila po 25 mg po potrebi, do 175mg, postopoma so mi ukinli vsa ostala zdravila razen Kalinorja. Tedensko sem morala v laboratorij merit tlak in kontrolirat vredost kalija. Stanje se je takoj izboljšalo vendar tlak ni padel nikoli pod 140/90, vrednost kalija pa se je gibala okoli 4.2 – 4.7 skozi vso obdobje. V 5 mesecih nisem dobila informaciji glede sprejema in operacije, na endokrinologiji so me odpisali, čez da z mano so zaključli in naj se obrnem na oddelek urologije, kjer niso meli nikakršnih informacij o mojem stanju in sprejemu. Po 5 mesecih stresa in zgubljenih živcev, ker nisem vedela kaj bojo z mano ne kdaj bom sprejeta (polovica maja), so me iz poliklinike v Lj poklicali na razgovor z anesteziologom. Tam so me seznali le z potekom anestezije in okrevanju po operaciji, drugih koristnih informacij nisem dobila in so me napotili na urologijo saj naj bi tam dobila več informacij. Ob sprejemu na urologiji mi je sestra rekla le: operacija je predvidena čez 1 teden, ob 8. morete biti tle. .. ? Zahtevala sem pogovor z kirurgom, ki bi me moral operirat in anesteziologom, da me seznanijo z potekom operacije, možnimi zapleti in ostalimi informacijami a so mi odvrnili le naj pridem čez teden nazaj in da se bom uro pred operacijo pogovorila z njimi. Seveda sem znorela in zahtevala telefonsko št. dr. vendar so mi rekli, da ga na telefon ne bom dobila in če ga že bom bom morala še enkrat na oddelek. Mislila sem, da me bo kap ob takšnem odgovoru in odnosu. Kot da sem žival, ki čaka na zakol. Že nekaj dni kličem dr. vendar ga na telefon ne dobim, operacijo pa sem prestavila zaradi odsotnosti na 9.junija.
Vprašanje: kako naj grem na operacijo če še sami ne vejo ali mi bojo odstranili celo nadledvičnico ali samo tumor in ne vejo kje je lociran in kako se drži nadledvične žleze?? po moji (še) zdravi pameti, bi morala po 6 mesecih od prvih izvidov opravit še eno MR, da vidijo ali je tumor zrasel, se zmanjšal itd in še ene hormonske preiskave, da potrdijo ali zanikajo, če je še vedno hormosnko aktiven.
kako me lahko sploh pošljejo pod nož brez teh informaciji? kaj se bojo odločli isti dan na kavi zjutraj ali ko bom na mizi pod splošno anestezijo če operirat ali ne? v vsakem primeru sem se odločila poiskat še drugo mnenje o mojem stanju in če je operacija sploh potrebna, saj sem zasledila da v veliki večini primerov se tlak ne zniža in bi do konca življenja morala jemati antihipertenzike in če gre po slabem še kakšne hormonske tablete.
Prosim za nasvet
Hvala in lep pozdrav
Mateja
Pozdravljeni.
Stara sem 24 let, od lanskega septembra pa do sredine marca sem imela težave s hojo, ki so se začele nenadoma, hoja je bila počasna, podrsavajoča, bolele so me mišice na nogah in nisem imela moči v nogah, da bi naredila normalen korak. v tem času sem bila tudi hospitalizirana na Nevrološki kliniki v Ljubljani, opravila sem več preiskav, mr glave in celotne hrbtenice, lubalno punkcijo, vse je bilo bp, na koncu sem dobila diagnozo funkcionalna motnja hoje. V času, ko sem bila v bolnice sem imela tudi fizioterapijo ,ki mi je zelo pomagala, po nekaj tednih je bilo stanje boljše, v maju pa sem lahko počela že skoraj vse aktivnosti, ki sem jih tudi prej, le teči nisem mogla, ker sem bila preveč zadihana in, ker sem imela bolečine v mišicah. Vendar pa se mi je zgodba včeraj zopet ponovila, kar naenkrat slabo pučutje in zopet ne morem normalno hoditi, hoja je podrsavajoča,. ne čutim moči v nogah. Poleg tega ima tudi visok krvni tlak, zdravim se z Voxin 4 mg dnevno že 4 mesece, tlak je po zdravilu normalen- predvsem sem imela težavo s spodnjim tlakom, ki je bil brez zdravil okrog 98-120, sedaj so vrednosti skoraj vedno normalne po zdravilih. Poleg tega imam že precej časa težavo, da sem stalno žejna, spijem med 3 in 5 litrov tekočine dnevno, zelo pogosto tudi uriniram. Zdravnik mi je dal napotnico za endokrinologa. Zanima me, če bi lahko moje težave bile povezane z delovanjem nadledvične žleze ali kakšnim drugim hormonom.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.