nadgradnja zoba
Ko sem vam že pisala, se mi je en zob majal. Pri dotiku zobotrebca se je del sklenine odlomil in je izpadla plomba. Zobni kanali so zaliti in me sicer ne bi bolel. Ker grem v torek k zobozdravniku, se najbolj bojim, da bo rekel za puljenje zoba, česar se zaradi injekcije zelo bojim. Ali je možno zgornji del zoba še popraviti oziroma nadgraditi, kar bi najraje videla? Rada bi vsaj za nekaj časa zob obdržala (dokler se ne znebim tega strahu) in seveda bi mi zelo koristil zaradi grizenja. Ali je smiselno tako popravilo (seveda, če so korenine zdrave). Zob se mi sicer maje a je na momente tudi stabilen. Prosim za hiter odgovor in tolažilno besedo. Ali je možno preventivno vzeti kak antialergik za vsak slučaj, da ne bi nastopila reakcija?
Spoštovana Ladeja,
dokler so korenine zdrave, zob vedno lahko dogradimo oz. ga ustrezno protetično oskrbimo (koreninski zatiček z nazidkom + prevleka). Vprašanje je le, kakšna je majavost.
Morali mi boste osvežiti spomin, ker se ne spomnim, kaj je v vas prebudilo tak strah pred anestetikom. Menim, da antialergik pred posegom ni smiselen. Vseeno pa vzemite s seboj zdravila, ki jih boste lahko vzeli takoj, ko (in če) pride do težav. Prav tako se o vsem pogovorite z zobozdravnikom (ki vas bo verjetno v torek prvič videl).
Strah pred anestezijo je posledica neljubega dogodka izpred 10 let. Pri zobozdravnici sem dobila injekcijo cystokaina. Zdravnica je zapičila dvakrat na nepravo mesto (v kri) in po vbrizgu v regionalni živec (ob ušesu) mi je pričela plesati luč, nastopila je mučna vrtoglavica. Zobozdravnica mi je polegla stol in medtem izvrtala ravno isti zob. Vrtoglavica je popustila šele po eni uri, omrtvelost pa sem občutila še drugi dan. Od takrat se zelo bojim injekcije (eventuelno tudi zaradi alergije na anestetik). NIsem imela niti edemov niti koprivnice, bilo pa me je vseeno strah, da ni prišlo do okvare ravnotežnega živca. Pred 7 leti mi je drugi zobozdravnik ta zob zapolnil po predhodnem čiščenju kanalov, se je sicer že takrat majal, občasno se tudi nekoliko utrdi. Ali lahko zobozdravnik z laserjem odreže zgornji del in če to kaj boli (živci so mrtvi) Sosedi je zob nadgradil (6 krat) in ni vstavil zatiča, je pa zelo zadovoljna. Če bi vendarle se odločil za puljenje mi svetujte, kaj naj storim, da preprečim neljubi dogodek (ki se morda ne bo nikoli več ponovil).
Ali lahko majave zobe medsebojno poveže-fiksira, sosednji zob je sicer za popravit a dovolj fiksen. Kupila bom aparat SONICARE, saj sem ravno pred kratkim izvedela, da so zobje potem bistveno bolj utrjeni in beli. Upam, da bom še pred obiskom zobozdravnika dobila od vas kakšno vzpodbudno besedo.
Spoštovana Ladeja,
žal vam včeraj nisem uspela odgovoriti. Vseeno pa vidim, da ste dobro oporavili.
Po vašem opisu težav pri vbrizganju anestetika bi sama najprej pomislila na omedlevico, ki je bila posledica strahu. Vtroglavica in migotanje pred očmi sta bila posledica znižanja krvnega pritiska in sprememba položaja (ležanje) je pripeljala krvi ponovno v glavi in težave so počasi izzvenele.
Ekstrakcije se bodo prav gotovo izvajale z uporabo lokalne anestezije, zato bi bilo verjetno res na mestu alergološko testiranje (rezultat vas bo pomiril in boste bolj sproščeni). Pogovorite se še s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo na testiranje napotil.