Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo načrtovanje nosečnosti

načrtovanje nosečnosti

Spoštovani

Ker načrtujem nosečnost, si zadnje čase redno merim krvni sladkor (diagnoza: diabetes tip 2, uravnavam ga z gibanjem in prehrano).
Z namenom, da sladkor čim bolje uredim, sem se prejšnji mesec oglasila pri svoji diabetologinji, ki mi je izmerila skadkor 4,8, povprečje pa 5,5. Terapije mi zaenkrat ni predpisala, dejala je le, da naj nadaljujem z dosedanjim načinom uravnavanja sladkorja.
Skrbi pa me naslednje: še vedno si skrbno merim sladkor in sem zaskrbljena ob jutranjih vrednostih, saj imam na tešče sladkor med 7 in 8. Ali lahko te vrednosti zanemarim ali bi bilo morda vseeno dobro uvesti kakšno terapijo?

Hvala za odgovor in vse dobro Vam želim.

Pozdravljeni,

vaš glikirani hemoglobin je povsem v redu. Tudi izmerjeni krvni sladkor v ambulanti. Vaše jutranje vrednosti pa so nekoliko visoke. Svetujem, da najprej kontrolirate svoj glukometer. Ko greste v ambulanto, ga imejte s seboj in istočasno (v laboratoriju), ko vam napravijo odvzem krvi, si napravite test tudi na vaš aparat. Bodite pozorni tudi na čas, ob kateri uri je vaš krvni sladkor povišan. V ambulanti je bil 4,8, doma pravite, da je okoli 7 do 8, seveda so vrednosti v mmol/l.
V primeru, če so vrednosti zjutraj povišane in so dejansko med 7 in 8, bi svetovala večerni odmerek metformina.

Lep dan in veselo načrtovanje družinice

Karmen Janša

Spoštovani

Hvala za hiter odgovor. Aparat imam nov (star je pb. mesec dni. Jutranje vrednosti sladkorja me skrbijo predvsem zato, ker sem v mesecu maju naročena na IVF-postopek in ne bi želela, da mi težave povzročajo višje vrednosti sladkorja. Sicer se res veliko gibljem (vsak dan v tednu Šmarna gora, ob vikendih pa kak višji hrib), a jutranje vrednosti ne padejo pod 7 (danes npr. 7.2).
Zanima me še, ali bi se bilo možno za pregled naročiti pri Vas, saj imam svojo diabetologinjo še vedno na Štajerskem in ker nameravam ostati v LJ, bi želela imeti zdravnico bližje.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, Nataša.

Spoštovani,

najverjetneje boste potrebovali zvečer nekaj bazalnega insulina, da se vam bodo vrednosti krvnega sladkorja zjutraj znižale. Zelo pohvalna pa je vaša telesna dejavnost.

Jaz imam diabetološko ambulanto v Splošni bolnišnici na Jesenicah in ne v Ljubljani.

Lepo pozdravljeni

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close