Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Načrtovanje naraščaja po zaključeni KT

Načrtovanje naraščaja po zaključeni KT

Pozdravljeni!

Aprila letos so mi diagnosticirali raka na bezgavkah (Hodgkinov limfom) v zadnji 4b fazi. Po 8ciklih BEACOPP sem pred nekaj tedni izvedel, da je zdravljenje uspešno zaključeno. Zdaj pa me zanima, kako dolgo po končanem zdravljenju s KT je potrebno oz. priporočeno čakati z morebitnim načrtovanjem naraščaja? Zasledil sem sicer podatek, da je priporočeno počakati nekje 2 leti zaradi verjetnosti ponovitve bolezni v tem času, da je za ženske priporočeno počakati vsaj pol leta, da pa za moške naj ne bi bilo časovne ovire? Naraščaja si oba s partnerko želiva čimprej, seveda pa se sam želim pred tem prepričati, da moje zdravljenje ne bi kakorkoli negativno vplivalo na otroka.

Hvala za vsak uporaben odgovor!

Pozdravljen…
Tudi midva s fantom sva bila v podobni situaciji…Fant je imel KT.
Najboljše da vprašaš svojega onkologa.
Nama je onkolog rekel, da je zaradi ponovitve priporočljivo počakati 2 leti, drugače pa lahko začneva delati na narascaju po 6 mesecih zaključenega zdravljenja.(priporočljivo je počakati vsaj 3 – 6 mesecev) Verjetno pa je vse odvisno od vrste kemoterapije…Midva že veselo delava na tem, upam da nama čimprej uspe…Prav tako pa zelim tudi vama…

čau

pred dobrimi tremi leti in pol sem prejela zadnjo kemoterapijo. Zaključila osmi cikel ABVD, zdravila sem se za Hodkinovim limfomom zadnji stadij. Po končanem zdravljenju sem se tudi jaz zanimala kdaj lahko zanosim. Priporočljivo je počakati 2 leti, saj nekje toliko časa potrebuje telo, da se regenerira po bolezni in zdravljenju. Kar nekje toliko časa sem potrebovala, da sem začutila, da telo funkcionira “normalno”, da nisem več tako utrujena, da z vsakim dnem zmorem več, imam več energije in sem bolj fit. Tako sva se z možem letos odločila, da poskusiva. Na srečo nisva imela nobenih težav, nosečnost je lepo potekala in danes se crkljamo z najinim skoraj mesec dni starim dečkom.

Kot so meni povedali in razložili (onkologi, ginekologi), naše zdravljenje ne vpliva negativno na otrokov razvoj.

Srečno, čim bolj sproščeno in pozitivno.

New Report

Close