Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Na stara leta v Dalmacijo

Na stara leta v Dalmacijo

Penzija bo nizka, zato iščem opcije, kam se naj preselim po koncu službe.
Vleče me v srednjo Dalmacijo na otoke okoli Zadra, vendar ne vem, ali je tam možno preživeti z malo denarja, kako je z zdravstvom in stroški.
Se je kdo že preselil da bi povedal iz prve roke?

Jaz in mož greva v Ohrid.
Je ceneje in tudi ni tolj daleč. Privat klinik kar dost.

pismo, da greš na star leta živet na hrvaško, moraš biti pa res skrajno moten

Pismo, tudi jaz sem toliko moten, da bi šel na stara leta živet na Hrvaško.

Hehe, tud jaz, ker že zdej vem, da bom na stara leta, mogoče pa tud prej, nikol se ne ve, tm živela, sam še ne vem ali bo to Istra ali Dalmacija 🙂

Na otoku glih ne vem. Ima moj eno žlahto, ki živi na Korčuli. Oni sicer živijo dobr, ne vem pa kako je glede zdravstva. Sploh, ko si enkrat star mora bit po moje to bolj kriza.

Tudi jaz bi sla zivet v Dalmacijo, a mislim, da bo cez 25 let to s slovensko penzijo nemogoce.

včasih so fantje v Dalmaciji za spolne storitve služili lepe devize od starejših Nemk.
zdaj pa Dalmatinci služijo denar tudi na druge načine, zato se vam ne splača več hodit tja.

Bivši poslanec Miran Klun in žena Tatjana sta se v penziji takorekoč preselila in živita tam. Imata se odlično.

V Makedoniji bodo šipci zelo kmalu začeli vojno,ne selite se tja ne bo se vam izšlo!?

Pa kako boste v Dalmaciji zdržali s Hrvati, ki jih ne marate?

Pri svojih 56 letih sem v službi rekel dovolj, spakiral in se naselil na enem od otokov v Zadrskem arhipelagu. Čeravno govorimo o otokih, ki nimajo niti svoje tekoče vode (dostavlja jo nekajkrat v letu ladja Zrmanja) so cene nepremičnin poletele v nebo. Predvsem po zaslugi naših severnih sosedov in navtičnih turistov. Stroški življenja pa krepko višji kot na kopnem in primerljivi z življenjem v naši prestolnici. Kubični meter vode sem v juniju plačal okrog 25,00 Eur, kilogram ribe neposredno pri ribiču 100 kun, artikli v redkih trgovinah s prehrano pa sploh niso opremljeni s cenikom, danes je cena takšna jutri drugačna. V 2 letih še nisem prejel računa, znesek pa je odvisen od trenutnega navdiha lokalnega trgovca. Vse je potrebno pripeljati na otok, na zastonj dostavo (npr. hladilnika, peči ali pralnega stroja) s kopnega pa pozabi, takoj ko trgovec sliši, da je zadevo potrebno dostaviti na otok. Trajekt, katamaran pa tudi ni zastonj, da bi človek vsak dan letal na kopno. Hladne zime, olepšane s sunki burje, preživljaš v samoti ob družbi redkih upokojencev, ki med zimo ne pobegnejo na kopno. Na otokih domačini ne obdelujejo in pridelujejo ničesar (niti rakije), niti domačega vrtička. Smo prestari, se ne splača… Hja, daleč od romantičnih pričakovanj. Zdravnik, misija nemogoče, sicer lahko pride s sosednjega otoka ampak to trajaaa, včasih dan ali dva. V nujnem primeru pa čakaš helikopter s kopnega. “Preživljavam”, na račun starih zalog, ko izpolnim pogoje za penzion pa hajd nazaj v podalpski raj…


Hvala za ta realen opis. Zlasti me je zanimalo, kako je tam pozimi. Sicer si predstavljam, da je samotno, vendar sem si vseeno predstavljala, da so domačini malo bolj samooskrbni.
Ti imaš svoj vrt? Predvidevam, da si nepremičnino kupil, vsaj ne boš na izgubi, ko boš enkrat prodajal.
Zdravnika ni na otoku? Torej so tam večinoma samo starci, otrok in šole najbrž ni.
Internet je zadovoljiv? Kaj delaš v zimskih večerih in preko dneva?

Zelo podobno zgodbo sem slišala od znanca, ki je takole živel na enem otoku, imel je gostilno. Ko je imel 1x težave z zdravjem, mislim da je imel čir al nekaj takega in je potreboval dva dni do Splita do bolnice, je prodal gostilno in šel na kopno.
Na Hvaru poznam tudi dva upokojenca v eni zapuščeni ribiški vasici, ki sta celo leto tam, pozimi je to 25km od prve trgovine in res ne vem, kako živijo pozimi…

Meni je Dalmacija krasna, a za stalno bi živela le na obali.

Zelo podobno zgodbo sem slišala od znanca, ki je takole živel na enem otoku, imel je gostilno. Ko je imel 1x težave z zdravjem, mislim da je imel čir al nekaj takega in je potreboval dva dni do Splita do bolnice, je prodal gostilno in šel na kopno.
Na Hvaru poznam tudi dva upokojenca v eni zapuščeni ribiški vasici, ki sta celo leto tam, pozimi je to 25km od prve trgovine in res ne vem, kako živijo pozimi…

Meni je Dalmacija krasna, a za stalno bi živela le na obali.
[/quote]

In tako na teh otokih tudi je. Domačini so se v glavnem izselili v Zadar, Šibenik ali Split. Poleti in tudi med vikendi se vračajo in ti domovi jim služijo kot vikendi.
Na otokih so tudi prijavljeni, živijo pa v mestih. Ta prijava jim omogoča dosti cenejši nakup vode (kot piše omenjeni) in tudi cenejše prevoze s trajektom in katamaranom. Zdravstvo je samo nujno,običajno brez zdravnika in oskrba je “nikakva”. Vse skupaj je bolj robinzonsko?

Na stara leta na otok ne bi šla, predvsem zaradi slabe oskrbe z vodo, hrano in zdravstenimi storitvami. Še najmanj na Hrvaško, čeprav je narava lepa.
Midva z možem bova šla v Andoro. Je poceni, pokrajina nama pa tudi ustreza. Res bova do smrti potem živela večinoma z Angleži in Francozi, ki hodijo kot penziji živet tja.

Na stara leta se živi v Istri v enem od obmorskih mest, ne pa v Dalmaciji ali na otokih.

Ja, čudno, da nisi že prej pobrisal od tam, če je vse tako slabo kot opisuješ.

. PODPIS.

. PODPIS.
[/quote]

In kaj je s selitvijo na Hr tako strašnega, da si potem kr moten? Kakšni bebci ste eni na tem forumu res. Še sanja se ti ne kolk folka (tujcev, ja, tud Nemcev, Avstrijcev…) to prakticira.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close