na pomoč faraonke
Zdaj jih imam pa dosti, hočem preobleči posteljo, razprem novo svežo rjuho in jih najdem celo gnezdo, hočem vstaviti kaseto v video – v kaseti fuj na desetine mravelj, kasto kar stran vržem in včeraj v elementu v kuhinji v kuharski knjigi – spet celo gnezdo – izgleda da je danes njihov dan, meni pa se bo zmešalo od njih, špricamo, nastavljamo vabe, tisto špricanje, ki ga opravijo iz zdravstvenega zavoda pa morajo biti vsi stanovalci bloka za, kar je pa utopija – kaj naj naredim – pred enim mesecem so si naredile gnezdo v sredini zvezka našega šolarja – jaz se predam ne morem več.
Obupana
Varianta je tudi, da naročite samo dezinsekcijo vašega stanovanja, ki bo vsaj za nekaj časa gotovo držala. Tudi mi smo jih imeli v prejšnjem stanovanju in smo sicer imeli skupinsko dezinsekcijo, a prav vseh stanovanj tudi niso špricali, ker so bila nekatera prazna, a je držalo takrat tisto vsaj 2 leti. Pa vam niso morda na zavodu rekli, da ne morejo priti samo k vam??
Vse ostale vabe in podobno žal proti tem mravljam ne bodo učinkovale. Morda dunajski zrezek na pult (pohanje obožujejo), potem pa z njimi pod vodo 🙂
Vladka
Menda moraš čisto vse odmaknit sploh v kuniji, ki je ne moremo razmontirati pa še dva mala otroka imamo ne vem kako to izgleda potem da se potem kdo ne zastrupi čist sem brez volje – čez poletje še šlo nekako zdaj pa kar invazije smo okna na novo pobarvali in zakitali, pa se pošpricali okoli njih pa pri vratih pa se ne dajo
Mi smo se zaradi tega v mojih otroških letih selili! SO tudi moji starši obupali. Nič, NIČ- N I Č ni pomagalo, od strupov smo skoraj pocrkali mi, mravlje so pa še vedno veselo gomazele.
Poskusi sicer s karbidom, ki obupno smrdi in ga postaviš predvsem tja, od koder prihajajo (če se to sloh še da ugotovit), pa s tistimi pastmi, ki uničijo matico. Saj če pobijaš druge mravlje, ni konca ne kraja. Jaz tudi na deratizaciji ne bi kar tako odnehala – naj mar tebe pobere, če ostali niso za to?! Je pa vprašanje, kako dolgo bo “trajalo”, če jih tudi drugi ne bodo preganjali. Najbolje je, da se v tistem času nekam odseliš. Lahko se zgodi, da prvi poskus ne bo zalegel, da bo treba ponavljat. Poznam primer, kjer so preganjali pasje bolhe in so deratizacijo opravljali natanko 6x, preden je zalegla. So se pa bolhe razširile iz pritličja v 4. nadstropje, tako da je bilo res vse totalno zaraženo.
Hudo sočustvujem s tabo in upam, da bo nočne more čimprej konec!!
No, pri nas so prišli iz zavoda špricat za faraonke in ni bilo nič treba odmikat pa tudi strupeno ni, razen če bi jedel. Pulte in delovne površine je potrebno dobro prebrisati, ostalo pa ne smeš obrisati vsaj en mesec, tako da zagotovo mravlje zanesejo v gnezdo in deluje! Pri nas je pomagalo! Sem pa tja še kakšna priroma v kopalnici skozi ventilator pa jih takoj zatrem s Faracidom- je tak kot Biokill, le da deluje na faraonske mravlje! Mi smo se jih znebili in sem presrečna, saj mi gredo kar lasje pokonci, če jih zagledam!
Poskusi in upam, da se jih čimprej znebite!
lp,
Maja
Kot je rekla Maja… pohištva ni treba odmikati, pa tudi strupeno za ljudi ni. Pošpricajo pa po celem stanovanju vse robove po tleh in na stropu, po pultu pa pri nas niso špricali. In res čimmanj brisati vsaj tam, kjer ni nujno potrebno. Tudi pri nas smo imeli male otroke, pa ni nikomur škodovalo. Tudi kakšnega smradu se ne spomnim in niti ni bilo potrebe, da bi ta čas zapustili stanovanje. Le pokličite jih, zagotovo se izplača.
Vladka
Ej Maja kaj potem pošpricajo po tleh po kotih in vse v kuhinji, pravzaprav po vseh prostorih? Kaj kaj smrdi in ste bili po špricanju lahko takoj noter ali se mora zluftat in kako je z malimi otroci, res sem čisto brez volje, ko jih najdem še v kakšnih otroških oblačili bom pa menda popenila. In koliko to špricanje stane? Menda okro 10.000 pa saj ni problem dam še več dosti več samo da jih več ne vidim. Nimamo se kam odselit za nekaj časa in res me ima da bi kar zginila od tod zaradi njih. To jesen pa je najhujše. Odprem šolski zvezek in točno na sredini oba lista totalno rdeča od njih. Skoraj me je kap, kaj bi bilo če bi jih otrok dal v šolsko torbo in jaz to ne bi videla in bi začele lesti po njem? Jaz sem res čisto obupana, samo špricam in špricam in nastavljam tiste pasti iz kota v kot ne grem se več. Bela zastava.
Obupana
Sem dajala malo spat in nisem utegnila takoj odgovoriti… točno tako je, kot je napisala Vladka! Pri nas so temeljito pošpricali kuhinjo (sem jim prinesla kar eno lojtrco pa sem jih prosila, da so mi pošpricali zadaj za omarami po špranjah pa tam okoli cevi za napo in pod koritom) , potem v kopalnici zgoraj po robu stopa in okoli ventilatorja in umivalnika, v “špajzi” po tleh in stropu (tako pa kotih) in jaz sem jih “nagnala” še v vse sobe (so mi rekli, da ni potrebno) pa sem jim povedala , da sem jih našla po plenicah (saj veste – plenice dišeče po podrtih kupčkih – GROZAAAA!!!!) Me je kar vse srbelo , ko sem jih zagledala, zato te popolnoma razumem! Stanovanja ni potrebno zapustiti, jaz sem bila doma, tudi popolnoma nič ne smrdi. Če pa imaš majhne otoke pa jih pelji na kratek obisk k babicam, vsaj toliko, da prebrišeš delovne površine pa da se malo posuši, da ti ne bodo kaj v usta nesli! Drugače pa ni panike!
Mi smo dali kar cel blok skupaj vsi pošpricat, zato točne cene ne vem, je pa menda res tam nekje okoli deset tisoč, hmm res ne vem!
Upam, da se čimprej znebiš teh zoprnic malih!
pozdrav,
Maja
Res hvala vsem za odgovore, v ponedeljek ponovno kličem zavod in jim povem za svojo belo zastavo, pa naj se grejo naši predstavniki bloka solit če širijo take informacije, da moramo komplet vsi, drugače ne pridejo. Bom preverila. Zdaj grem še špricat po kotih, sem imela vse iz omar zunaj in je v stanovanju kot bi bomba vdarila noter, bogve kje jih še najdem pred spanjem.
Obupana
Tudi pri nas v bloku smo nekateri dali pošpricati stanovanje, a so kmalu prišle nove iz drugih nepoškropljenih stanovanj (po prezračevalnih jaških, skozi vtičnice…). Potem sem nekje prebrala, da s Faracidom pošpricaš faraonke kjerkoli, in ko gredo v svoje gnezdo, gnezdo propade. In res sem kasneje med kakšnim perilom ali majčkami še po nekaj mesecih našla kakšno gnezdo mrtvih mravelj. Od takrat jih nimamo več.
Srečno.
Ojla!
Žal se mi zdi, da je boj z faraonkami že vnaprej izgubljen. Tudi mi smo imeli skupinsko špricanje, pa so spet nazaj prišle. Dovolj je, da eno stanovanje ne da pošricat in se spet razširijo povsod. Prilezejo po ceveh, ventilatorjih, čez katerikoli luknjico.
In pri faraonkah ni samo ene matice, ampak jih je več. Pri nas smo jih enkrat našli v CD od računalnika in tam je bilo ene 5 matic, tako da si lahko samo predstaljate, koliko jih je vse skupaj. Nebroj.
Vse rešitve se mi zdi so samo lokalne in začasne. Pri nas, ko kakšno zagledamo, gre mož takoj tja pošricat in potem je mir za nekaj časa. Potem pa spet jovo na novo.
Žal…bomo pa probali to s cimetovimi palčkami.
Pozdravčič!