Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? NA POMOČ

NA POMOČ

Prijateljeva mama ima kostnega raka v zadnji fazi. Zdravnik je svojcem povedal, da ji preostane le še kakašne 3 tedne. Ona to ne ve.
Začelo se je z rakom ma dojki pred leti. Skozi je redno hodila na kontrole, lani pa naenkrat rak na kosteh , pomoč prepozna.
Sedaj je bolnišnici v Ljubljani, zlomljeni ima obe roki, hrbtenica se ji je “sesedla”. V bolnici pravijo, da mora domov, a doma morajo pripraviti posebno posteljo (nekakšno vodno posteljo za hlajenje telesa).
Kot da ni že vse dovolj hudo. Njen mož je na borzi, sinova še v šoli, eden dela pa občasno. Te postelje ni ne morejo kupiti, zdravnik je predlagal, da si jo izposodijo.
Ali mi lako kdo svetuje, kje bi si jo lahko izposodili (blizu MB, če je možno), saj bi jo potrebovali – na žalost – le kratek čas. Posteljo potrebujejo ne jutri, ampak že “včeraj”. Strti od bolečine nimajo moči in se ne vedo kam obrniti, zato prosim za pomoč obuskovalce Foruma.

Hvala

Kot ste pisali je s prijateljevo mamo zelo hudo in vsi so prizadeti. Niste napisali kje v Ljubljani je na zdravljenju, po vsej verjetnosti je na Onkoloąkem inątitutu. Čudno se nam zdi, da so v bolniąnici svetovali, da morajo za doma pripraviti posebno vodno posteljo, kajti take si ni mogoče sposoditi.Morda bi bilo dobro, da se kdo od svojcev ąe enkrat natančno pogovori z zdravnikom v bolniąnici in potem tudi s patronaľno in socialno sluľbo zaradi nege na domu. Lahko pa se za pomoč obrnete tudi na Druątvo Hospic, ki posebej pomaga teľko bolnim in umirajočim. Druątvo Hospic obstaja tudi v Mariboru in ima svoj sedeľ v ZD Maribor, Sodna ul.

Upam, da smo vam vsaj malo pomagali.

prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

V Ljubljani si je moč izposoditi vložek za blazino (zračni vložek proti preležaninam) . na podlagi napotnice, ki je dobite na onkološkem , potrdite na zdravstvenem zavarovanju. Izposodite si lahko tudi posteljo in ograjo za posteljo. Vsa navodila dobite ko vam dajo naročilnico (izposoja je v domu upokojencev Ljubljana – Poljane, za v Mariboru pa ne vem kje). Zelo vam priporočam društvo Hospic , ker smo jih tudi mi rabili – pred nekaj dnevi mi je umrl oče. Res so to izredni ljudje in vam nudijo vso pomoč. Priporočam vam tudi da vzamete bolnico iz bolnice – verjetno to tudi sama želi. S pomočjo hospica se boste za to lažje odločite. Mi smo 3 tedne zadrževali očeta v bolnici in čakali kdaj se bo zgodilo on pa se je krčevito boril in si samo želel domov. Ko smo se odločili da ugodimo njegovi želji in premagali strah smo ga vzeli domov. Čez 2 dni je umrl srečen in spokojen v spanju. Kljub temu da je zelo težko govoril dam je izražal hvaležnost da je bil lahko doma. Mislim da bi si očitali celo življenje če mu ne bi ustregli in ga vzeli domov. Če vam Hospic stoji ob strani se nimate česa bati. Le pogumno !

New Report

Close