Najdi forum

Na katero psihoterapijo iti

Pozdravljeni.

Pišem vam, ker se odločam za psihoterapijo in ne vem kateri pristop bi mi najbolj pomagal. Stara sem 32 let, imela sem travmatično otroštvo, skrhane odnose s starši in vrstniki. Že kot majhna sem imela socialno fobijo, katero pa sem z leti premagala. Imela sem tudi motnje hranjenja. Imam diagnoze depresija, anksiozna motnja in prilagoditvena motnja. V najstnistvu sem kazala vse simptome mejne osebnostne motnje, vendar psihiatrinja v zadnjih letih meni da nimam več izrazitih simptomov, ki bi me uvrstili v to diagnozo. Zdravila jemljem že 15 let, zjutraj antidepresive in zvečer antipsihotike (kventiax) za nespečnost. Veliko sem že predelala sama pri sebi s pomočjo knjig, člankov in s pomočjo prijateljev ki so mi stali ob strani. Imam veliko željo prenehati jemati zdravila in si ustvariti družino. Rada bi razrešila potlačene travme iz otroštva (polovico otroštva se namreč ne spomnim, veliko je bilo nasilja) in rada bi tudi pomoč v sedanjem trenutku, s trenutnimi težavami, za boljšo prihodnost. Sem tudi nagnjena k odvisnostim ( tezko se uprem alkoholu in sem strastna kadilka, v preteklosti sem bila odvisna od partnerskih odnosov- pri njih iskala ljubezen in oporo, katere nisem dobila kot otrok). Razmišljala sem o integrativni psihoterapiji pa tudi o analitični, vendar me skrbi da se analiticna preveč osredotoča samo na preteklost, jaz bi pa rada neko kombinacijo. Kaj mi predlagate?

Hvala vam in lepo bodite!

Lp, Tea

Pozdravljeni Tea,

kar zadeva psihoanalitično psihoterapijo, je resda res, da je ta oblika terapije v preteklosti veliko poudarka namenjala preteklim izkušnjam in nezavednim vzorcem. Vendar je pomembno razumeti, da se psihoanalitična psihoterapija ne osredotoča izključno na preteklost. Njena glavna težnja je razumeti globoko zakoreninjene vzorce obnašanja in čustvovanja ter kako ti vplivajo na sedanje odnose in samopodobo. S tem razumevanjem lahko bolje razumemo in spremenimo svoje trenutno vedenje.

Prav tako je v sodobni psihoanalitični praksi večji poudarek na terapevtskem odnosu in na tem, kako se klient počuti v sedanjem trenutku. Tako se terapevt in klient skupaj osredotočata na pretekla doživetja, da bi razumela in obdelala trenutne težave.

Integrativna psihoterapija pa združuje različne terapevtske pristope in tehnike, da bi ustrezala posameznikovim potrebam. Ta pristop lahko vključuje elemente psihoanalitične psihoterapije, kognitivno-vedenjske terapije, humanistične terapije in drugih pristopov.

Pri izbiri terapije je ključnega pomena kakovost odnosa s terapevtom. Priporočam, da se posvetujete z več terapevti in poiščete nekoga, s katerim se počutite udobno in varno.

Želim vam vse najboljše na vaši poti osebnega razvoja in iskanja notranjega miru.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za odgovor!

 

New Report

Close