Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Na kaj biti pozorni pri nakupovanju?

Na kaj biti pozorni pri nakupovanju?

Lepo pozdravljeni

Cene prehrambenih izdelkov rastejo,veliko je ponudbe, vendar se človek pri nakupovanju ozira na svoje finančne zmožnosti. Na kaj naj bomo pozorni pri nakupovanju živil, ki jih najdemo v ,,diskontnih trgovinah,, oziroma, za katera živila je pametno dati malce več denarja,saj je pomembno, da so kvalitetna? Povedano bolj preprosto, na katerih živilih lahko malce prišparamo in ali je to sploh pametno?

Najlepša hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,
res je, prehrana postaja vse višji strošek v družinskem proračunu in zato seveda nas večina pogleda tudi na ceno, preden se odloči za nakup nekega izdelka.
Naj vam odgovorim najprej na zadnje vprašanje. Zagotovo je pametno, da kaj privarčujemo tudi na tem področju in predvsem je to tudi mogoče ampak “po pameti”.
Predlagam vam, da se, kolikor je mogoče izogibate pripravljenih in konzerviranih živil, ki so dražja od osnovnih, pogosto pa je v njih tudi veliko dodatkov.
Kupujte raje osnovna, nepredelana živila in jih pripravite sami. Primer: namesto zelenjavne paštete, kupite sojo (ali drug stročnico) skuhajte in sami pripravite pašteto, potrebujete vsega 5 sestavin. Res je malo več dela, pa vendar je mogoče hitro pripraviti preproste in okusne jedi. V vaši kuhinji le ne sme manjkati začimb in zelišč.
Če kupujete meso, vam svetujem, da vzamete vedno res kakovostno meso, pa raje kakšen dekagram manj. Mesni izdelki so znani po veliki količini dodatkov. Vedno je bolje videti kosa mesa, kot nekaj v česar nimamo več vpogleda.
Drage so tudi ribe, toda če izberete osliča ali sardele (ki so kot plava riba še bolj priporočjive) to ne bo velik strošek, tudi skuša ni visokega cenovnega razreda.
Pri sadju in zelenjavi svetujem, da izbirate po kakovosti. Če se osredotočite na sezonsko sadje in zelenjavo bo to ceneje. Sicer pa vemo, da jagode v januarju niso niti dobre, še manj verjetno pa je, da so “naravno” zrastle na Nizozemskem.
Če imate možnost lahko kakšno zelenjavo naberete v naravi sami (pazite le, da je v čistem okolju, če rastlin ne poznate vam bo v pomoč knjiga Dario Cortese – Divja hrana).
Ko nakupujete pa vam priporočam, da pogledate deklaracije, kjer je zelo veliko dodatkov, tem živilom se raje izognite. Glede na afere, ki se dogajajo tudi v prehranski industriji, preverite tudi državo porekla in premislite, pa ne želim ob tem nikogar izpostavljati neposredno.
Torej več kot boste uporabljali enostavnih živil ceneje bo, pa skoraj zagotovo tudi bolj zdravo. Le malo kuharske spretnosti še potrebujete.
Živila v diskontnih prodajalnah ni nujno, da kakovostno zaostajajo so pa velikokrat precej cenejša (sama imam izkušnjo z rižem, kar 2-kratna razlika) se splača preveriti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close