Najdi forum

NA KAJ BITI POZOREN

Pozdravljeni!

Sem mati dveh odraščajočih fantov (15 in 10 let), zaenkrat krasna fanta, pridna, urejena družina, starejši športnik.
Stvar pa je v tem, da bo začel starejši hoditi v srednjo šolo in navsezadnje raziskovati Ljubljano. O drogah, alkoholu, družbi in zabavah se doma pogovarjamo, tako da mu te teme niso tuje.
Kljub temu pa me zanima, če bi se slučajno kdaj kaj zgodilo, NA KAJ MORAMO BITI STARŠI POZORNI?
Steklene oči, čudno obnašanje, slišala sem, da se v lekarni dobijo lističi za ugotavljenje prisotnosti kakšne packarije……KAJ ŠE?
mama

Draga mama!

Vsakega starša , ki ima odraščajočega otroka je strah kaj se bo z njim dogajalo še posebno so kritična leta prestopa iz osnovne v srednjo šolo saj je obdobje adolescence doba intenzivnega odraščanja. Žal je obvarovati mladostnika pred slabim nemogoče, saj je svet zunaj prepoln pasti. Seveda pa je od vsakega najstnika posebej odvisno kakšno družbo bo izbiral, kje bo iskal svoje mesto in potrditev. Če je sestavljena oseba z zdravo samozavestjo in samospoštovanjem ne bo izbiral slabe družbe ali se utapljal v prepovedanih substancah, če že bo poizkusil bo kaj kmalu ugotovil, da to ni zanj.
Lepo da se o vseh stvareh tudi o alkoholu drogah in zabavah doma pogovarjate, bolj kot vse znanje o teh zadevah pa je seveda pomembno njihovo dojemanje sveta oziroma pozitivne življenjske vrednote, ki jih imajo in njihov zdrav pogled na svet. Vsaka družina naj bi v različnih razvojnih fazah omogočala optimalen občutek pripadnosti, varnosti znotraj družine- izkazovanje pozitivnih medsebojnih čustev in uspešnega osamosvajanja od staršev. Če otroci oziroma najstniki ne dobijo doma tistega kar rabijo tisto kar so pogrešali v družini iščejo svojo pripadnost drugje ali se dokazujejo s popivanjem ali omamljanjem.

Na kaj morate biti starši pozorni ne bi na tem mestu izpostavljala, ker se mi ne zdi smiselno mislim, da svoja otroka dovolj dobro poznate in veste koliko jim lahko zaupate, je pa res, da življenje tudi preseneča in ni družine, ki bi bila varna pred drogo. Seveda se dobijo v lekarni tudi testi s katerimi lahko ugotavljamo prisotnost droge, je pa zagotovo vaša intuicija tista, ki vam lahko marsikaj pove kaj se dogaja z vašimi otroci. Pogosto preverjajte kakšno družbo imajo, kako si zapolnijo prosti čas in kakšne življenjske nazore in smisel v življenju življenju imajo.

Veliko veselja z mladostnikoma in ne bodite preveč zaskrbljeni. Naj bo družina vedno varno zatočišče.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

NAJLEPŠE SE VAM ZAHVALJUJEVA ZA ODGOVOR

STARŠA T. IN S.

New Report

Close