Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Na Avstrijskem Koroškem bo uradni jezik le še nemščina

Na Avstrijskem Koroškem bo uradni jezik le še nemščina

http://www.rtvslo.si/slovenija/dezelni-jezik-avstrijske-koroske-le-se-nemscina-inzko-to-je-veliko-ponizanje-katastrofa/415011

saj je nemščina bolj uporabna kot slovenščina; že v Pliberku si nimam z njo kaj pomagati

In zakaj naj bi bila tus slovenščina uradni jezik?
Zakaj pri nas, kjer imamo toliko “južnjakov” ni uradni jezik hrvaški ali srbski? Še priznani niso kot manjšina. Na Hrvaškem smo Slovenci vsaj priznani kot manjšina.

Katastrofa je to sam za tiste naivneže, ki mislijo da nas v Avstriji tako cenijo. Isto nas cenijo kot mi cenimo južnjake. Tako kot so južnjaki za nas čefurji, smo tud mi za avstrijce čefurji. Pa tud za koga drugega ne sam za avstrijce.

Ahahah, zakaj pa bi bili recimo Srbi pri nas priznani kot manjšina? Da se neko skupino proglasi za manjšino, število populacije te manjšine ni edino merilo. Gre za skupino ljudi, ki je na neko območje zgodovinsko navezana, ki je tam že od prej in ima svoj jezik in svoje običaje. Priseljenci ne morejo biti manjšina.

Kako bomo pa sedaj pri Maliju kavo kupovali?

Zgodovina se ponavlja.

in iz zgodovine se nihče nikoli nič ne nauči.

Ne trapaj! V Avstriji nihče ne govori slovensko! Vsaj jaz nikogar ne poznam, pa sem tu že šest let!

Ma ne se sekirat, to samo predvolilne glasove nabirajo s tem robantenjem.

Spremenilo se itak ne bo nič, sta Avstrija in Slovenija preveč druga od druge odvisni.

Zanimivo, da imamo tako različne izkušnje s slovenščino na dvojezičnem območju v Avstriji. Ker jaz tam vedno vse opravim v slovenščini.

Pajade! A se je tozadevno že kaj razkokodakal na twiterju?w

Ja, ker dr. Sljadoljed bi šel v avstrijski parlament in vse na gobec.

Tako to je, desničarska propaganda je dala nacionalistom krila, zdaj se bodo pač na Slovencljih malo znesli.

Res je, še noben slovenec, ki se je šel udninjat v svet, ni udaril po mizi, da je Slovenec. Tisti Slovenci, ki so pa rodom iz Koroške, pa so veliko bolj SLOVENCI, kot smo mi slovenci doma!

(začetnice namerno stojijo tako)

Stvar ni v tem, ampak da smo Slovenci v Avstriji avtohtono prebivalstvo, “juznjaki” so pa v Sloveniji priseljenci.
Me pa prav presenecate z negativizmom v odgovorih. Pred 45 leti smo se skupaj potegnili za nase sonarodnjake na oni strani meje, danes pa prevladuje sprtost in negativizem. Zakaj ste dopustili, da so vas tako skregali? Zakaj je toliko sovrastva med Slovenci? S tem slovenkemu narodu sami kopljete jamo.

To me pa res zanima, kje vse si lahko slovenski govorila. Jaz se v borovljah v lekarni nisem mogla. Tudi ko sem jim pisala v slovenscini, so odgovarjali v anglescini. Pa vem, da je zaposlena slovenka tam. Pa izjemno neprijazni so, pa gostilna zraven tudi.

ker je moj uvodni post zbrisan, ve se zakaj, jer ni po všeči pravoverni liniji, ga objavljam še enkrat !
Le kaj smo pa lahko drugega pričakovali, vlada je opravilno nesposobna, ko bi imeli janša na oblasti se hrčki in jodlarji ne bi iz nas norca delali !

Glih tako!

Ne vem kaj tukaj ni jasnega. Zakaj pa bi bila slovenščina uradni jezik, v eni od avstrijskih dežel? Bi glasovali za Jugoslavijo leta 1920 na referendumu pa bi bilo, ne da se sedaj potomci izdajalcev lastnega naroda razburjajo.

Govoriš o sebi in svojih?

Takole brskam po spominu, pa se mi zdi, da je v Sloveniji uradni jezik slovenski, pa na MON-u ne zasledim kaj dosti zapisov v tem jeziku!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close