multivitaminske tablete
Pozdravljeni!
mene pa zanimajo vaše izkušnje. šele sedaj, ko sem v 23. tednu nosečnosti, sem prebrala, da pretirana količina vitaminov, predvsem vitamina A lahko škodi plodu. in zdaj me zelooo skrbi, kajti med zimo sem jedla elevit in tudi šumeče tablete (kupljene v drogeriji oz. trgovini- takrat nisem brala/vedela za predoziranje vitamina A). se pravi 2., 3. in 4. mesec nosečnosti sem mogoče jedla kar dvojno dozo?! verjetno je škoda narejena, če je, kajne!? kakšne izkušnje imate vi s tem?
naj povem še to, da trenutno uživam le še elevit.
povedati moram še to, da sem kontaktirala tudi dr. Pušenjaka, ki me je pomiril, ko mi je napisal, da v vitaminih v prosti prodaji ni zelo veliko vitamina A, če že je, pa je večina v obliki predstopnje bata karotena, ki se v tem opozorilu ne šteje, kajti predstopnje vitamina A so v vodi topne in se izločajo iz telesa, če jih je preveč. E vitamina je redkokje preveč, vitamini iz skušine B in C pa so v vodi topni in se sproti izločajo iz telesa, zato hipervitaminoze te vrste ne poznamo.
Zanima pa me tudi vaše mnenje.
Že vnaprej hvala za vaš odgovor.
Draga kartamena,
tudi jaz delim mnenje dr. Pušenjaka – da torej z vnosom vitaminskih tablet in dopolnil niste naredili otroku (plodu) prav nobene škode. Tudi zato, ker je narava za zaščito še nerojenega otroka predvidela dober filter v obliki posteljice, ki zelo selektivno prepušča vse kemijske spojine, tudi vitamine. Zato se morajo pri nosečnici že skoraj pokazati znaki zastrupitve z vitamini, da bi bil plod vsaj malo ogrožen.
Mnenje dr. Pušenjaka delim tudi v tem, da pri zdravi nosečnici, ki uživa raznovrstno prehrano, ni prav nobene potrebe po dodajanju vitaminov ali mineralov (z izjemo folne kisline, ki pa jo je idealno jemati že pred zanositvijo).
Sicer se ob svojem delu še nikoli nisem srečala z novorojenčkom s hipervitaminozo – pa čeprav se verjetno kar veliko nosečnic (v dobri veri, kako preveč dobrega itak ne more škoditi) “nažira in naliva” z mineralno-vitaminskimi in še kakšnimi dodatki.
Uživajte torej, čim več bodite na svežem zraku in v sončnih žarkih, ki so najboljši v zagotavljanju optimalne ravni vašega vitamina D…