Multinodozna evtirotična golša
Spoštovani dr. Pirnat!
Pred petimi leti sem bila prvič pri tireologu zaradi golše. Krvni izvidi glede delovanja ščitnice, citološki izvid in scintigram so bili v redu. V levem režnju je bil nehomogen, delno degeneriran nodus 34x21x40 mm, v desnem dva hipoehogena nodusa vel. ok. 1 cm in v istmusu en 14×23 mm. Zdravnik je takrat rekel, da če me ne moti, operacija ni potrebna. Vsako leto sem imela kontrolo in stanje je bilo podobno. Pri UZ je sicer prišlo do manjših sprememb, ampak zdravnik je rekel, da se natančno itak ne da izmeriti in da op. ni potrebna. Letos pa je bil drug zdravnik, ki je zopet izmeril nekoliko večje noduse in čeprav so krvni izvidi o.k. ter me golša ne moti, napisal napotnico za kirurga. Zanima me vaše mnenje. Kdaj so nodusi tako veliki, da je res treba dati odstraniti celotno ščitnico? Ali moram iti h kirurgu ali bi lahko šla še enkrat na pregled k prejšnjemu zdravniku? Kakšne so posledice, če si ne dam odstraniti ščitnice?
Hvala za odgovor in lp, Mojca
Spoštovani!
Absolutna indikacija za operacijo ščitnice je karcinom ali sum na karcinom ščitnice. Pri multinodoznih golšah se pri rasti gomoljev ali težavah zaradi pritiska ščitnice na sapnik, požiralnik in druge srukture v vratu tudi odloččamo za kirurško podstranitev žleze.
Lp