Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje multinodozna evtirotična golša

multinodozna evtirotična golša

Pozdravljeni. Stara sem 27 let in v tretjem mesecu druge nosečnosti sem opazila povečano ščitnico. Vrednosti ščitnični hormonov so bili v mejah normale, razen Tg:223. Razlog za to naj bi bil po mnenju tireologa nodus ki ga je pokazal UZ. Postavljena mi je bila diagnoza multinodozna evtirotična golša, zato terapija ni bila potrebna. Vsak mesec do sedaj, ko sem v zadnjem mesecu nosečnosti so mi kontrolirali nivo hormonov, ki pa so bili vsi v mejah normale, razen Tg:245. Zaskrbelo me je zakaj ta vrednost narašča, čeprav se velikost ščitnice in nodusa v pol leta nista spremenila?
Zanima me zakaj mi je na zadnjem pregledu zdravnik svetoval, da bi po končani nosečnosti, ko bo mogoče ščitnico operativno odstanili? Do sedaj sploh nisem imela kakršnih koli težav s strani ščitnice kot nekateri, zato me je kar malo strah kaj vse se mi po operaciji lahko zgodi. Ali je možno, da se mi odstrani samo levi povečan reženj ščitnice in nodus na desni strani in da potem ostala ščitnica prevzame funkcijo celotne? Strah me je namreč doživljenskega jemanja hormonov, kar pa po mojem lahko povzroča številne druge probleme organizmu(jetra, srce…). Hvala

Podobne probleme imam sama in se mi je tudi pojavilo ob drugi nosečnosti, več pa je tu http://med.over.net/phorum/read.php?f=135&i=4409&t=4409

lp

Spoštovani!

Tiroglobulin je lahko povečan pri različnih boleznih ščitnice (vnetja,golša, gomolji, ciste, nekateri diferencirani karcinomi…)Pri vas gre za nodozno(gomoljasto) golšo in zvišam Tg je posledica gomolja(ev). Vrednosti se lahko nekoliko spreminjajo, tako, da sprememba 223 na 245 ni posebej pomembna. Približno dva meseca po porodu priporočam ponoven obisk pri tirologu, UZ ščitnice določitev Tg in po potrebi scintigram in biopsijo gomolja. Zelo verjetno gre za navadno golšo. V kolikor vam ne povzroča težav, operativno zdravljenje samo zaradi zvišanega Tg ne bo potrebno.

Lpš

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close