Multi-gyn gel
Spoštovani g. doktor,
sem v 10 tednu nosečnosti. Na pregled sem naročena šele konec novembra. Ves čas nosečnosti me spremlja rumen izcedek, pri prvem pregledu je ginekologinja rekla, da ne gre za vnetje, izcedek je povečan, rumene barve pa je zaradi hormonskih sprememb. Zadnje dni pa se je poleg izcedka pojavila pekoča bolečina in srbenje. Izcedek se je zgostil, zato predvidevam da gre za glivice. Poskusila sem z jogurtom, pa ni bilo boljše, potem pa sem na zunanji del nanesla multi-gyn gel. Na začetku sem začutila kot nenanšno hladnost in pekoč občuek (občutek podoben mentolu v ustih). Potem pa je srbečica izginila, rdečica na nožničnem vhodu je ostala. Zgleda da se izcedek ki pride iz notranjosti nenako “nevtralizira” s tem gelom. Ali bi bilo zato smiselno nanesti gel tudi v notranjost nožnice? Ali se to sploh sme, se lahko poškoduje sluznica nožnice oz. ali to kaj škoduje plodu?
Hvala za odgovor in lep dan želim!
T.
Draga Tina,
multi-gyn gela osebno ne poznam zato ne bem čemu služi. če v navodilih piše, da je za vaginalno uporabo potem tudi v nosečnosti ne bo škodil, pod pogojem, da je že minil 13. teden nosečnosti, ko se embrionalna faza nekje zaključi in se prične fetalna faza razvoja. Torej počakajte še vsaj 2 – 3 tedne.Sicer pa veljajo enaka priporočila za vsa zdravila, tudi lokalna proti glivicam, zato je drugačna odločitev o uporabi zdravil pač vaša osebna odločitev. Če va seveda glivice močno motijo, boste pač malce tvegali za dobro vašega počutja, saj 3 tedne ni mogoče trpeti srbeža in pekoče bolečine.
Spoštovani,
Multi gyn lahko uporabljate, uporabi pa se ga najbolje tik pred spolnim odnosom. Kako dolgo drži ne vem, vendar bi moral zadostovati za najmanj povprečno dolg spolni odnos. Če slučajno vmes malo “zasuši”, pa ni panike. Tudi malo sline zadostuje, da se drsnost izboljša.