Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Mukotomija

Mukotomija

Lep pozdrav!
Zanima me ali se v primerih mukotomije spodnjih nosnih školjk odstrani le del zadebeljene sluznice ali je možna tudi popolna odstranitev školjk.

Me pa še nekaj zanima na youtubu sem gledal posnetke kako reducirajo školjke ne na način da sluznico režejo stran ampak z neko napravico reducirajo zadevo v bistvu zapičijo v školjke tako cevčico nato se pokadi iz sluznice.

Uglavenem me zanima ali se mogoče kje v Sloveniji to izvaja?

Pozdravljeni,

mukotomija spodnjih školjk se večinoma dela z radiofrekvenčno (RF) elektrodo, ki tretira podsluznično tkivo z elektriko (ga segreje – dehidrira), že po cca 7 dneh se na teh mestih naredijo brazgotine. Školjka se skrči in je volumsko manjša, manj ovira dihanje. Sluznice se pri tem ne tretira, samo prebode se jo, tako da se načeloma nič ne pokadi – dim je znak, da se žge površina, kar pa ni predvideno. Ravno zato je elektroda vbodna.

Ne smemo odstraniti cele školjke, saj ima funkcijo usmerjanja zračnega toka pri dihanju in so na njej tudi migetalke za odstranjevanje odeje sluzi iz nosuv smeri proti žrelu.  V primeru tumorjev v nosu se včasih spodnja školjka skoraj celoti odstrani, posledica je nabiranje oblog in krast v nosu.

Skratka, pri RF mukotomiji gre za minimalno invazivno metodo, lahko 20 minut po posegu odidete domov.

 

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close