mucka zunaj, je to slabo
ej Yo, tudi pse spuščajo tako kot mačke in jim je popolnoma samoumevno, da luta sam po naseljih pa gozdovih, pa kaj pol če preganja mačke, pa srne, pa zajce in itd., ko bo lačen bo že našel domov.
žal je miselnost nekaterih lastnikov živali, slabša od živalske.
moraš pa priznati, da je veliko težje krotiti mačka, kot psa, vsaj v hišah, ki imajo direktni vhod v bivalne prostore, maček ti mimogrede smukne med nogami skozi vrata, tu so res mojstri.
Živjo
ali mi lahko kdo predlaga kaj naj storim? Decembra pričakujem prvega otroka. Doma imam štiri mucke in enega mačka vsi so odrasli. Mački so zunaj in notri oz. kot želijo. Ampak sedaj ko bomo imeli dojenčka nevem kaj naj storim? Naj jim prepovem vstop? Naj povem da stanovanje ni veliko in da živimo na deželi zraven ni nobene prometne ceste. Kaj bi storili vi? ali se vam zdi pametno da imam zraven novorojenčka v stanovanju 5 muckov? Pomagajte
Jaz sem imela pri prvem in drugem dojenčku dva mačka. Perzijca (še več dlake) in ni bilo nobenih problemov. Živim v bloku, mačka sta bila brez izhoda ven.
Brez skrbi. Edini nasvet je, da jih imej na očeh kadar so v istem prostoru, saj gredo mačke rade spat na sveže, mehko in dišeče. Muc pa nikar ne zapiraj ven iz hiše. Če te ni zraven, zapreš otrokovo sobo in je zadeva rešena. Če se bojiš, da ga ne boš slišala lahko kupiš tudi baby monitor (tisto walki-talkiju podobno zadevo).
lp
T.
Pri nas imamo ograjen vrt in zamrežena okna in povodce za sprehode – tako za psa kot za mačke. Pri mami, o kateri sem pisala malo bolj zgoraj, so pa vsi zunaj, kadar so lahko. In, zanimivo, kljub “nevarnemu” življenju so vse njene zverine stare čez 10, pa tam nekje do 15 let (za eno “priseljeno” mačko se ne ve točno, je pa že 14 let “priseljena”).
Kakšno vezo ima tu vrednost življenja? Po mojem gre samo za to, da mora človek znati objektivno oceniti, ali razmere so ali pa niso primerne za to, da so živali same zunaj.
Nobena nepremišljena skrajnost ni dobra. Niti vaški cucki in mačke, ki še sami ne vejo točno, h komu spadajo, pa tudi ne mestne deklice, ki padejo v nezavest, če jim človek omeni, da mačka lahko hodi po travi in pleza na drevo.
Prvotno vprašanje je bilo:
In potem smo od tega, da je muca mirno lahko zunaj, če so razmere ustrezne in izpolnjeni določeni pogoji (kar najdeš tudi v čisto vsaki knjigi o mačkah, tako da to ni neka moja ideja, porojena iz pomanjkanja odgovornosti), prišli do tega:
in posledično do tega:
in potem jaz še vedno vztrajam pri svojem, da je skrb za živali lepa in hvale vredna, da pa NOBENO pretiravanje še nikoli ni prineslo nič dobrega.
Heh. Jaz bi rekla takole: Muca je v varnem okolju lahko zunaj pod nadzorom. Res je, tudi psa ne spustimo na varnem (recimo na Golovcu) in ga pridemo čez nekaj ur iskat 😉 No eni to počnejo, koliko se s tem početjem strinjamo je pa drugo.
lp
T.
Samo izogibajte se ceste! Drugače ni potrebno pretiravati.
Zakaj to pišem-včeraj me je malo zvilo, ko sem našla ob cesti še živega odraslega muca, ki ga je 3 dni nazaj zbil avto.
3 dni je bil revež tam in čakal na svoj konec. Smrdel pa je tako, da sem imela okno od avta stalo odprto, saj je že počasi “gnil”…
… pa še tole:
a je tako težko cca 5 kg mačka, če že mora ven, privezat na oprsnico in si vzeti malo časa in ga sprehodit???
Jebemti, no!
Vsi imate čas sprehajat pse, jih šolat itd. Mački pa? Eh, saj so zastonj, pa še preveč jih je.
ZATO ŠE ENKRAT SPRAŠUJEM:
JE MAČJE ŽIVLJENJE VREDNO MANJ OD PASJEGA IN ČE, ZAKAJ?
Btw, danes sem na pešpoti od službe do doma (15 minut zelo počasne hoje) naštela 4 povožene mačke – med bloki. In porabila nekaj impulzov za klice higieniku, da jih bodo prišli pobrat – so bili vsi mrtvi. Na moje veselje, saj to pomeni, da niso trpeli več kot 8,5 ur, kolikor sem bila v službi – zjutraj jih namreč še ni bilo.
OK, od veselja me res kar razganja…
A je tega treba?
Še moj prispevek…včeraj popoldne sem se peljala po Letališki cesti v Lj. in me je tako stisnilo v želodcu, ko sem zapeljala mino velikega, krasnega , a žal poveženega mucka. Obležal je praktično ob robu ceste, verjetno je ravno stopil na vozišče in ga je nekdo povozil preko glave. Muc je bi videti sicer popolnoma cel, lepo veliko telo, a glava… Oh joj! Mi kar ne gre izpred oči. 🙁 In kdo te živali pospravi? In glede na to, da tam okrog sploh ni stanovanj, le trgivine btc in razna skladišča – kdo zavraga si dovoli in na taka mesta spušča mačke. Od česa pa naj živijo??? Tudi naprej na dvorišču Interevtope sem opazilča par muck – tudi tam so prepuščene teti usodi In the middle of nothing…! Oz. po domače – sredi ničesar!
Ja ko sem prebiral tole, sem ne hote pomislil, na to, da imate nekateri prave obsesije in z mački ravnate tako, kot z porcelanastimi punčami. Saj ze sam pregovor pravi, da imajo mačke 9 zivljen, kar je res.Glede tega ali imeti 5 mačk v hiši z otrokom pa se mi zdi nedopustno kot zdravnik, vem kaj vse je lahko narobe od tega da mačke postanejo grozno ljubosumne in lahko napadejo dojenčka do tega dalahko popolnoma zdraVA mačka prinese domov MIKROSPORIJO in tako okuzi otroka itn. Skratkla pri teh stvareh vas opozarjam bodite previdni in nekako rangirajte koga imate rajši oz. do koga vam je bolj mar do mačk ali otrok!