mucka zunaj, je to slabo
V družini smo se odločili, da bomo vzeli mucka, ki bo bival v in izven hiše.
Pogledala sem kar nekaj oglasov, kjer oddajate mucka, a večina postavlja pogoj, da bo mucek le v stanovanju.
Vsi ostali pogoji: kastracija, sterilizacija, cepljenje ipd. so mi jasni, ampak zakaj ne bi smel biti tudi zunaj? Ali bi morala imeti slabo vest, če bi mucku dovolila izhod?
Če živiš v takem okolju, da zunaj za mačke ni nevarno (ni prometne ceste, ni hudobnih sosedov), in če je z muco vse v redu, je lahko zunaj. Seveda cepljena in vse te zadeve.
Mačice, ki se oglašujejo, pa se oddajajo ali v mestu (kjer bi težko govorili o mačkam prijazni okolici), ali pa gre za muce s posebnimi potrebami, ki ne morejo živeti zunaj.
Meni bi se zmešalo če za kakšno od svojih živali ne bi vsak trenutek natanko vedela kje se nahajajo (ali so z mano ali pa doma). Tudi, če bi imela hišo stran od prometnih cest, bi imela vrt dobro ograjen, tako da bi točno vedela kje so moje živali in niti slučajno ne bi tvegala, da se katera prosto šeta po naselju ali vasi ali kjerkoli.
Zakaj pa? Saj so tudi druge nevarnosti, kot samo cesta in hudobni ljudje. Koliko primerov je, ko maček pade s strehe, ko se pripre med ograjo, ki ga stisne,ko ga nekdo pomotoma zapre v klet, ko kam pade, ko ga divja žival ali pes napade …. zunaj preti ogromno nevarnosti. Tudi jaz nebi pustila, da se moj muc nekontrolirano šeta naokoli, ali je zunaj pod nadzorom ali pa doma. Bolje pretirana panika, kot pa brezvezna nesreča.
Po mojih izkušnjah sosedje niso preveč naklonjeni tujim mucam, sploh, če se sprehajajo po njihovih vrtovih med solato in poležavajo na gredicah. Vsi se bojijo iztrebkov in ne vem še česa, da ne bo kaj pohodil itd. Tam kjer živi moja mama je naselje hiš z vrtovi in vsi preganjajo mačke, šc je še najmilejša oblika.
Hudobnega soseda spoznaš ponavadi prepozno.
Čisto resno: a doma se pa mački ne more nič zgoditi? Lahko se zastrupi s kakim čistilom ali sobno rastlino, lahko se opeče na štedilniku, lahko… Potem je najbolje narediti eno posebej sobo, v katero zaklenemo mačko, da se ji slučajno kaj ne zgodi?
Zanimivo, da še nikjer, pa sem veliko prebrala, nisem zasledila, da bi kdorkoli kar tako, vnaprej in brez pametnega razloga,priporočal zapiranje mačke v hišo (ali še slabše, v en sam prostor).
In še eno vprašanje, čisto iz radovednosti: kako pa kaj prenašate dejstvo, da hodi partner v službo in otroci v šolo, povrh vsega pa še, bog ne daj, na kake športne dejavnosti. Se sploh zavedate, koliko ljudi umre v prometnih nesrečah in koliko se jih poškoduje pri športu?
Pa da mi ne bi zdaj kdo o tem, da primerjam ljudi in živali in da ljudje znajo paziti na sebe. Prvič, NE ZNAJO, jih pa moramo vseeno lepega dne spustiti z vrvice, da se bodo naučili. In še potem mogoče ne bodo znali, ker se tudi čisto odrasli ljudje zaletavajo z avtomobili in se poškodujejo pri športu. In drugič, govora je bilo o spuščanju mačk v normalnem, ne nevarnem okolju.
Bom dala konkreten primer: Moja starša živita “bogu za bregom”. Do hiše vodi luknjast makadam, do glavne ceste je kake 2 ali 3 kilometre. Takoj zraven je en vikend, 200 metrov naprej kmetija (ki ima svoj dovoz), vse ostalo je bolj oddaljeno. Kadar se kosi trava ali žagajo drva (pri naših ali pri sosedih), mama mačke pospravi v hišo. Prav tako so v hiši ponoči in kadar je slabo vreme, ker niti nimajo želje biti zunaj.
Bi pa res rada vedela en sam pameten razlog, zakaj v ostalem času ne bi smele biti zunaj.
ga ni, mačke uživajo na sončku,plezanju po drevju, pri lovljenju muh, kobilic tudi miši, saj so bitja z močnim lovskim nagonom,torej moje mišljenje, če živiš v varnem okolju imej muco tudi zunaj naj prosto teka in počne kar se ji zahoče, samo prej jo steriliziraj ali kastriraj.
če živiš v okolju, ki ne zagotavlja varnosti, jo imej v hiši ali pa je sploh ne imej.
Enanika, v prvem delu si čisto zgrešila. Res ne moreš tega primerjati, niti slučajno. Popolnoma zgrešeno.
Ok, saj ne rečem, da če je hiša res tako na samem, da ni ceste itd…da jo ne spustiš ven, uredu jo spustiš. Samo jaz osebno bi jo vseeno imela na očeh, nebi pustila da se maček klati naokoli, meni pa se še sanja ne, kje je. Pač spustiš ga, samo ga imaš na očeh. To je moje mnenje. Tudi če se mu kaj zgodi, tega ne veš, mu ne moreš pomagati, ker ne veš kje je. Že samo čebela ga piči in če te ni zraven, lahko umre….. Poznam veliko takšnih žalostnih zgodb, čeprav ni bilo cest, čeprav je bilo vse idilično in lepo…
Tudi ne moreš primerjati stanovanja in zunanjega okolja. In ja tudi v stanovanju jaz pazim, da je vedno nekaj na štedilniku, da ne hodi gor, da okna niso odprta na v, saj se lahko zadavi itd…..Maček je nepredvidljiv in je pazljivost bolj potrebna kot npr. pri psu.
Lahko je sebičnost, lahko je pretirana ljubezen ali panika, lahko je karkoli oziroma lahko to imenuješ kakorkoli hočeš.
Naši sosedi na vikendu, kjer daleč naokoli ni nič je kuna napadla muco pa je soseda tudi živela v svetem prepričanju, da se tu muci ne more zgoditi nič.
V glavnem, na živali, tako pse kot mačke, preži zunaj kar nekaj nevarnosti, da ne omenja da gredo mnogim na živce. Ker sem odgovorna lastnica svojih živali se moje živali pač ne sprehajajo same okoli brez nadzora. To so moje živali, jaz odgovarjam za njih in jaz si ne bi odpustila, če bi se kateri kaj zgodilo zaradi moje malomarnosti. Če bi vsi tako razmišljali…Ne vem kaj bi rekla, če bi jaz mojo bullmastifko spustila, da se vsak dan sama brez nadzora sprehaja okoli tvoje hiše (sicer je prijazna) ampak po moje me ne bi prav prijazno in z razumevanjem sprejela da pes pač potrebuje sprehod. In v čem je razlika ali sem lastnik psa ali mačke. Po mojem mnenju moram za oba enako odgovorno poskrbeti.
enaNika, res ne moreš primerjati človeka in žival. Človek ima razum, žival pa ne – in ne ve kje nanjo prežijo nevarnosti. In otroka sčasoma tega naučiš, živali pa nikoli. In mi odraščamo, znamo poskrbeti sami zase, žival je pa večni “otrok”, nikoli je ne moreš “spustiti iz vrvice”. In če se človeku kaj zgodi, mu bo kdo priskočil na pomoč, živalim pa le redkokdo.
Doma se ji pa res nima kaj zgoditi. Čistila so živalim nedosegljiva, rastlin nimam, po štedilniku ne skačejo. Če pa že bi, bi pa ji pa lahko vsaj nudila pomoč, ker bi vedela, da jo potrebuje. Če je zunaj pa to ni možno.
Je pa zelo lepo od tvoje mame, da skrbi za svoje muce.
Najprej odgovor na bolj ali manj strpne/nestrpne in na bolj ali manj hudobne/nehudobne sosede;
Sama imam zelo rada živali, mačke so ene tistih, ki jih zelo spoštujem in so me ljube. Tukaj seveda pride ampak…
Sem imela sosedo z mačko. Ko je soseda šla od doma, je mačko zaklenila na balkon, ker ji je sicer le-ta delala škodo po stanovanju (razmetavala, praskala, kradla hrano ipd.). Vse lepo in prav (recimo), dokler se meni v času odsotnosti niso začele dogajati v stanovanju čudne zadeve. Psička je začela hujšati, posoda je bila vedno prazna (je imela sicer hrano skozi cel dan), bila je totalno sterorizirana, začela sem opažati, da izgineva hrana za ljudi, ki sem jo kje pustila (moja takratna psica razen čokolade ni nikoli ničesar ukradla). Našla sem razcefrane zavese, razbit okvir slike na tleh. Na koncu so me skoraj odpeljali v KC, ker bi me skoraj kap 🙂 Ko sem namreč prišla iz daljšega sprehoda in hotela položiti hčerko (takrat je bila dojenček) v posteljico, je ven nekaj skočilo.
Moje reakcije najbrž ni treba opisovati? Ali pač, glede na to, da smo vmes imeli še probleme z bolhami ipd.?
A sem bila hudobna ali morda nestrpna, ker sem “zaropotala”?
Drugi primer je vikend mojih staršev. Z največjim veseljem sem hodila tja, si uredila vrtiček, sadila, sjala in upala, da bom kaj “pametnega” pridelala. To je zame, ki imam posebno dieto namreč precejšnjega pomena. No, po letih truda sem obupala. Nekako mi ne gre jesti solato in ostalega, ker je vse potacano in podrekano.
Hm, sem spet nestrpna in hudobna? Najbrž.
Še odgovor za enaNika.
Če bi nas malo bolj pozorno brala, bi prebrala tudi, da v mnogih temah, kjer je o tem govora, opozarjamo na varnost in na (če je to potrebno) preureditev stanovanja.
Sem konkretno sodi tako zaščita kablov, vtičnic, električnih aparatur, primerno zavarovanje oken/balkonov ter mrežice za na štedilnik (kot se jih kupi za otroke).
Najbrž pa na to pomislijo tudi tisti, ki imajo mačke zunaj? Na ograje z zašiljenimi konicami, kosilnice, avtomobile, pse, ki ne prenesejo mačk ipd.? Upam, da ja.
Živjo,
po vsem kar sem prebrala, čutim, da je najboljše, da mucka sploh nimamo, takšne odgovornosti si nisem predstavljala, res ne.
Nazadnje smo ga imeli pred leti (umrl je naravne smrti), do sedaj smo imeli tri kužote in odkar imamo le enega, smo se odločili, da bi namesto kužka posvojili mucka, kužka pa kdaj kasneje.
Torej sem si popolnoma naivno predstavljala, da bi vzeli mačka, mu dovolili izhod na balkon in če bi hotel, bi mu iz balkona naredili lestev. Živimo v t.i. spalnem naselju, muck je malo, povožene še nisem videla.
Res je, če je mucek doma veš kaj se z njim dogaja, kod (ne) hodi, ampak meni se še vseeno zdi, da mora imeti tudi svobodo, ki pomeni izhod ven, če seveda želi.
Sedaj si resnično ne upam poklicati na društvo, saj mi mucka še dali ne bodo, poleg tega imam že sedaj slabo vest.
Hvala za odgovore, mogoče za mucka še nismo pripravljeni,
mogoče bo bolje, da ostanemo pasja družina.
če sprašuješ mene, je moj odgovor DA, namreč imamo ograjen velik vrt (ki smo ga namenoma ogradili, prav zaradi psov) in moji psi imajo preko poletja neomejen vstp in iztop iz hiše, kjub temu pa se vsaj dvakrat na dan spravimo na en daljši in en krajši potep po naši okolici.
kje pa si v mojem postu zasledila, da je pasje življenje več vredno od mačjega? Mi smo se pač odločili za pse, pa bi se morda tudi za kakšnega mucka, pa mu ne moremo zagotoviti popolne varnosti iz razloga, ki sem ga napisala že zgoraj, ograje pa tudi ne morem povišati še za dober meter, ker je že sedaj na meji dopustnega, pa tudi če bi jo lahko ni rečeno, da mi maček ne bi splezal čez njo. In ker cenimo vsako življenje raje ostajamo samo pri psih. No ja, imeli smo tudi mini kunca, ja pri njem pa smo bili kadar smo ga spustili na vrt, dokler mu nismo naredili ograjice.
hanan, letelo je na t.i. pasje familije in ne nate.
Vsem je več ali manj jasno, da je treba s psom na sprehod, večini tudi, da pes ne sme letati okoli brez nadzora. Posledično si pač nekdo iz familije vzame čas in gre s psom ven.
Zakaj pri mačkah ni tako? Zakaj je pa tu samoumevno, da se odpre vrata in letajo naokoli same?
Konec koncev, zakaj je tako hudičevo samoumevno, da lovijo glodalce, ptiče, dvoživke? Ne pozabite, da so mnoge vrste pri nas že ogrožene in zaščitene!
Po tej logiki je pač samoumevno tudi to, da spustiš psa ven, pa naj gre v bližnjo hosto preganjat, kunce, zajce, srne ali pa naj si privošči kakšno ovco pri sosedu. Zaradi mene lahko tudi kuro.
Evo, če mi kdo tu razloži, v čem je razlika, mu bom zelo hvaležna.