Najdi forum

Lijep pozdrav, trebala bi stručnu pomoč. moje dijete od četiri godina je počelo mucati. kako da se ponašamo prema njemu? dobila sam savjet da bi mu trebali ukazati na to, ali meni to nekako nije dobro riješenje.

Poštovani, u određenom razdoblju razvoja (između druge i šeste godine) može se javiti tzv. razvojno mucanje. Javlja se u fazi intenzivnog razvoja govora i najčešće nestaje samo od sebe, bez intervencije stručnjaka. Važno je ne obraćati pažnju na govor djeteta, ne ispravljati ga, požurivati, ismijavati, tražiti da ponovi i sl. U suprotnom, mucanje će postati naučeno ponašanje. Dijete to ne radi namjerno, često nije ni svijesno toga. ALI, ako možete navesti točan uzrok mucanja (traumatično iskustvo npr.), ako se dijete muči kad priča (zacrveni se, u grču je, skriva lice kad govori, ubrzano diše i sl.) javite se što prije logopedu. Sretno!

znaci da ostavimo tako kako je i promatramo ga? nevjerujem da je u pitanju traumaticno iskustvo, zapravo neznam kako je u vrticu al pretpostavljam da bi mi teta u vrticu nesto rekla. dijete nema problema s spavanjem i slicno da bi vidjela da ga ensto muci. a o cemu se radi ako se pojave ovi znakovi koje ste napisati? zasto se mora sto prije javiti logopedu? da li danas recimo doktor moze preporuciti nekoga logopeda pa da ne moramo placati ili je to sve privatizirano? oprostite sto vas pitam takve stvari al ovo mi je stvarno novo iskustvo i nemam pojma kome bi se obratila. naletjela sam na vas forum eto..

Poštovani, ako se pojave navedeni simptomi (zadržavanje daha, grčevi i dr.) tada je, najčešće, riječ o naučenom ponašanju (mucanju) koje zahtjeva kompleksni i dugotrajni tretman. Postoje logopedi u sustavu zdravstva (u bolnicama) za čije tretmane trebate uputnicu pedijatra i besplatni su. A postoje i privatni logopedski kabineti koji naplaćuju svoje usluge. Sve više vrtića ima logopede kao dio stručne službe pa se možete i njima obratiti ako ste zabrinuti. Kad pričate s djetetom, budite strpljivi, mirni i dajte mu dovoljno vremena da Vam do kraja kaže sve što želi reći. Prema svemu navedenom, mislim da nemate razloga za brigu.Sretno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close